自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

義氣仔女 發表於 24-3-21 11:24
唔好打頭, 我都覺得日本咁多天災人禍係報應, 但所謂既報應我係指當年日本侵華時殺左太多無辜既中國人, 不過 ...

其實日本自古已經多天災,係地理因素,拉埋報應一齊講,根本唔科學

水晶宮

alau2021 發表於 24-3-21 12:53
https://www.hk01.com/即時國際/1002590/蜱蟲病-日本爆當地首宗人傳人案例-患者入院3日死亡-醫 ...

「儘管中國、韓國已經有SFTS人傳人的案例,但這是日本的首例。研究所指出,一份有關SFTS報告顯示,接觸遺體的血液有更高的感染風險,因此若手術或屍檢過程中存在血液飛散的可能性,例如止血、侵入性手術等,有必要提醒醫護戴上面罩或護目鏡。

「發熱伴血小板減少綜合症」是一種新興急性傳染病,2009年起在中國流行,起初是一種不明原因的發燒性疾病,後經實驗室檢驗,證實是由布尼亞病毒科(Bunyaviridae)的新病毒「發熱伴血小板減少綜合症病毒」(SFTSV)感染導致,並於2011年首次由中國報道。

原文網址: 蜱蟲病|日本爆當地首宗人傳人案例 患者入院3日死亡 醫生中招 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1002590?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral」

alau2021    發表於 24-3-21 13:38

水晶宮

amazing 發表於 24-3-21 17:09
你我好啦!去左三次,我plan五、六月去,都唔知去唔去。

我同你同期,暫時都打算如常出發,你去東京?
我買咗旅遊保險,你買咗未?

水晶宮

amazing 發表於 24-3-21 17:29
福岡,原本都打算如期出發,但呢個月啲唔好消息真係多到吃不消。好想放心去食下野玩幾日。
...

再觀察吓先,仲有時間 ~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊