自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

成本效益當然比叻嗰個去,留香港無出路嗰個,出去讀都唔會變龍變鳳,除非讀香港無得讀,讀完有出路,能力又讀到嘅課程。
出外讀書只係錦上添花,唔係必需。
不過兩個都想出去讀又唔夠資金,就兩個都唔供,無謂唔公平。

水晶宮

李豆豆 發表於 22-5-11 08:36
呢個三弟性格都幾差下,可能兩個阿哥太叻,所以自卑

其實哥哥家姐叻,對細嘅好大壓力,不過我唔贊成父母只留物業比最細,呢 d 唔公平,可避則避。

水晶宮

罐頭湯 發表於 22-5-11 10:30
去外國讀書,我覺得要讀一啲香港冇得讀嘅嘢先有意思!當年我自己考到英國大學讀一科香港有嘅科,最後都冇去 ...

我又覺得唔一定要香港無先去外國讀,出外讀書係唔同體驗,選擇自己鍾意嘅就好。

水晶宮

Rubik 發表於 22-5-11 10:41
兩個都唔去,話唔介意係假嘅,將舊錢平分睇吓做到乜?例如一人一份首期。。。
...

或者得一半,可以諗吓去德國讀,部分課程免學費,阿仔都有朋友喺德國讀書。比仔女知道自己負擔能力得咁多,比佢地考慮點善用。

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-5-11 10:53
考好德文先

阿仔朋友讀英文,唔使考好德文,不過要學識些少日常溝通。

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-5-11 11:02

係咪因為政府只會供到18歲。

到19歲

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-5-11 11:30

我之前覆左話會比差嗰個留學,可能好多人唔同意。

無論係邊個,仔女都要自食其力,讀書唔叻都可以養自己,點解要期望接濟?除非身體有缺陷,無力照顧自己。

水晶宮

eledak 發表於 22-5-11 12:11
大家的意見都非常有用。相信要深入分析,了解當中各人受影響的身心因素。

對不起我一開始冇講係老表家中ca ...

身心因素好難準確評估,比一個去,一個要放棄機會,高風險。

水晶宮

Klly1983 發表於 22-5-11 11:47
我同意你個選擇,會比差嗰個留學。
我有兩個仔,作為父母,兩個仔都愛,
但天資是冇公平可言,我會向叻 ...

叻就要放棄機會?唔通叻唔使努力就可以成功?咁不如唔好努力,唔辛苦,反而得到資源。
咁講好似好計較,不過有能力就要付出,同老闆讚你叻,比多多工作你,人工福利又無你份,搵你笨有咩分別?

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-5-11 13:13

我自己3兄妹,大哥和我大學畢業,二姐就中三都畢唔到业 ...

呢個情況,成個家庭有一個要人幫,可能大家有能力,問題不大。
如果成家得一個有能力,佢要頂晒成頭家,仲要養埋兄弟姊妹,同佢地老婆仔女,負擔有幾大?有能力就要頂咁多嘢?通常呢 d 長期比人養嘅,好老馮唔會察覺有人好辛苦頂緊。不如唔好頂,齊齊得過且過算喇~

水晶宮

lala1016 發表於 22-5-12 08:03
不要考驗人性

身邊有太多case都係因為父母偏心 (無論偏叻或者差果個都好), 最後都搞到兄弟不和 / 當父母係 ...

父母偏心,一定影響兄弟和唔和睦,人係一定會偏心,不過唔好做得太出面。即使有財力,唔需要刻意分比仔女,以免比較。

水晶宮

Ononluk 發表於 22-5-12 10:30
自己考奬學金去,邊個考到就支援生活費,過到去做part time 搵零用。
去台灣一定唔係一個選擇。
另外其實部 ...

奬學金已經有埋生活費,只係好難攞到。成功攞到獎學金,唔使屋企經濟支援。

水晶宮

sunnymama2 發表於 22-5-16 08:13

點解要咁諗?

年代唔同,「去外國讀個普通degree,番黎香港可以有機會有工做」,呢 d 機會越嚟越細,而且喺香港,唔使去到好叻,願意勤力,唔難普通 degree 畢業。
叻嗰個都唔一定要讀牛劍,兩個都唔供。
遺傳無得揀,父母都希望個個仔女聰明,不過資源分配由父母決定。
叻同唔叻嘅仔女,父母都會擔憂,叻唔等於人生一帆風順。

首頁

尾頁

跳至