論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

首先 agent fee 大約 $1500 - $3500 間間吾同...包嘅野都吾同...一定要問清楚...如果系 overseas maid...通常都包括 :
1. 所有文件費
2. 來港機票
3. 2 地驗身
4. 換工人嘅行政費
5. 有 d agent 送 1 年基本保險

另請工人嘅開支包括
1. 現時每月人工 $3580
2. 要買勞工保險...大約 $1000 - $1400 for 2 年...又系間間吾同...包嘅野吾同...每次睇完醫生 claim 幾多錢...有無上限等...總之都系要問清楚
3.工人第一個合約每年有 7 日大假...2 年 14 日
4. 工人每 7 日就有一日休息日...另每年法定假期
5. 回程機票一張 + $100 travelling allowance
6. 包食宿 (假期日可以吾包 )
7. 水電煤一定用多左
總之請工人平均每個月都要 $5500 左右

日用品系 吾需要 提供比工人嘅

原帖由 cci_cherry 於 09-4-8 11:27 發表
包唔包括提供她的所有日常用品、看医生等等?

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我而家個工人都系星加坡做左 3 年...之後返印尼 training centre....我睇啱之後就問 agent 攞個電話...我自己打電話去 training centre 搵佢直接對話...一來知佢識吾識廣東話 & 英文...溝吾溝通得到...又可以問佢識煮咩野餸...過幾日又失驚無神打去搵佢...睇下把聲系系同一個人...又可以聽得出佢個人 nice 吾 nice wor 而家黎左 16 個月...so far 都 ok...系蠢少少遮...我都吾鍾意佢地太過精叻 = 難教

原帖由 enahau 於 09-4-8 11:36 發表

我一定會搵喺星加坡做過家傭完約既工人,因為星加坡無假放,要求又高啲,好多時嚟到會易教啲,千祈咪請啲係菲律賓當地話做過工人果隻,我請咗依家個工人就係呢類,話台灣都做過三年,點不知原來台灣係做工廠,連煮飯落幾多水都唔知 ...

首頁

尾頁

跳至