在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你本身做邊行? 同埋有工人湊B嗎? 見好多媽媽PT咁讀書仲要湊B係好辛苦...我本身係U都係讀BBA-ACCT degree, 要預商科係好多project同presentation, 可能成日要約出黎傾/ stay behind lesson....weekend都要做hw, 溫書. 如果有工人幫輕下會好少少. 同埋要睇C6同兩個小朋友支唔支持你讀, 差好遠.

男爵府

藍星人民 發表於 15-2-10 13:03
回覆 kisani 的帖子

好多謝你詳細分析, 我自己做Sr. Merch. 2個小朋友係婆婆湊嘅, 都預咗假期都要做功課同 ...

同埋如果決定讀就要快, 因我諗小朋友上左小學更需要媽媽chk功課, 但又要諗, 其實佢地只係玩埋k果幾年, 而家weekend唔陪佢地玩多d之後就冇得玩咁多, 小學而家好多功課做...又要溫默書...如果婆婆幫手湊, 咁weekday會係你兩公婆湊過夜定都係婆婆湊?

男爵府

藍星人民 發表於 15-2-10 13:39
回覆 kisani 的帖子

我地一齊住架..所以唔使諗湊返屋企問題嘅..

咁都好D. 你C6支持你進修嗎?

男爵府

solim 發表於 15-2-11 09:48
有得選唔好讀acct la, 極飽和,公司d clerk 都考牌。我都想轉行。不過要從低做起。

...

樓主應該只想讀個commerce degree, 冇major. 我自己acct已經考左牌啦, 不過做acct係幾好ge, 收入穩定又唔難搵工.

男爵府

solim 發表於 15-2-11 10:12
我覺得難呀,要人工二萬中三萬倒好難。。。只能說穩定。中學同學都遠遠超前了。可能我唔好彩。。

...

通常讀U acct major grad都揀入big 4 audit捱幾年同考牌, 3-4年後就有30k, 之後轉番出commercial做個普通accountant都keep到25-30k, 但依條path要由u grad開始plan起. 一開波就做commercial exposure細好多, 人工升幅都好少...點都好, 考個牌穩陣d.

男爵府

solim 發表於 15-2-11 10:35
我都做過幾年呀,而家都搵唔到呢。。

你離開big4時自願discount左好多人工轉出commercial?

首頁

尾頁

跳至