時政擂台

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫護人手不足連正苦都認同,去過醫院的眀眼人都不可能否認,還有什麼好抝的?事有分輕重,人人價值觀不同,人哋唔食飯唔休息將D時間用來超時工作還是爭取公義絕對有自由,你放工後得閒到死犯法咩?你老板可以因此話你工作量不重咩?只要唔影響醫療服務,絕對支持任何人以和平方式表達意見。

學會放下    發表於 19-8-13 20:28
sklui    發表於 19-8-13 18:54
SS929    發表於 19-8-13 18:52
cat_koo    發表於 19-8-13 18:35

大宅

11B 發表於 19-8-13 17:52
落咗更就唔該換便服先搞事!唔好影衰套制服嘅代表性同意義!

係喎,黑警都換咗制服先搞事,仲要唔敢向記者表明身分,完全為了維護警隊形象,有道理,好有道理!

keene    發表於 19-8-13 21:55
SS929    發表於 19-8-13 18:53

大宅

北寄貝 發表於 19-8-13 17:54
一睇就知收左美國錢喇!藍絲們有咩頭暈身慶,一於罷睇,等佢地比人裁員,做都無得做!返大灣區睇又平又安 ...

俾人醫死仲無命賠添,應該連屍都攞唔番。

大宅

penpenvivi 發表於 19-8-13 17:57
呢一刻仲比講野咪盡量講囉

我贊成,我都忍咗好耐,咪以為唔應你就代表有道理!唔俾講咪以後唔嚟囉,反正早已變質了,自由講場嚟㗎!

大宅

deer123 發表於 19-8-13 18:05
放棄休息咁開工時米會攰囉,搵病人黎較飛,唔想返工就辭職

哇,原來醫護人員賣咗身,收工唔休息都有罪,無因此發生醫療事故都被屈,怪不得要加人工。而且真心想做你老板,你放咗工我唔會俾你做瞓覺以外的事,搵工作黎較飛,炒得!

大宅

立夏 發表於 19-8-13 18:15
黃絲有事唔好報警
番大陸搵公安幫手丫笨

如果我無份出佢份糧,佢可以唔服務我

大宅

wong903 發表於 19-8-13 18:23
如果可以放棄休息時間奉獻給病人,我更欣賞!

無人需要你欣賞,唔好高估自己,無人要為你而活,除了你自己。

sklui    發表於 19-8-13 19:12

大宅

立夏 發表於 19-8-13 18:28
你每年份所謂嘅糧都唔夠你使用一切生活上嘅社會開支喇,俾小小錢扮大爺
...

你又知我交幾多稅,用幾多社會服務?有無回到本?有錢警察先會為你服務,是什麼年代的進步思想?我只知起碼我不是蝗蟲,用公共服務無走數,也慶幸至今無需要報過警,一次都無。

大宅

喧嘩 發表於 19-8-13 18:32
點解唔撐暴徒就叫人返大6? 唔撐暴徒代表親中? 我相信100個香港人, 99.9都好憎大6人, 點會想自己成為一份子? ...

我撐的是醫護人員有基本人權表眀自己立場,我甚至不是撐他們的行為本身,更何況是暴徒或暴警。

大宅

立夏 發表於 19-8-13 18:42
我夠有交稅,咁我都可以唔支持我出糧俾醫護,但佢地唔做嘢去靜坐喇
...

再重申,人哋無罷工,用的是私人時間,你D稅唔包的時間,要你管?我也無要求警察放工後盡忠職守,只希望當值警員唔好唔接受我報案。

大宅

SandyM0060 發表於 19-8-13 19:06
講出黎想唔想笑,你交稅養起班醫護牙?我想點用佢地都得?真係笑死人,你試下沖入任何1間醫院診所 ...

一樣笑死咗,醫生,我有交稅,我要你幫我起死回生,我養起你架,想點用你都得!

大宅

立夏 發表於 19-8-13 19:54
醫護都會因為做唔切而唔醫,又會醫死人,有啲重係重大失德,呢啲你唔講,就為警察一次處理有所不足就無限 ...

醫死人和失德的,絕對會釘牌,已得到應有的懲罰,但暫時警方這一次處理不足唔好話懲罰,獨立調查已被拒絕,警監調查也遙遙無期,咩無40分鐘,39分鐘之嘛,叫人點接受?

大宅

立夏 發表於 19-8-13 19:57
同埋我作為納稅人,我都希望只要我有需要,醫院隨時即時立立刻有足夠人手醫我,唔夠人手係佢地嘅錯,應該 ...

人手不足,資源不夠,正苦施政無問題?即時立刻有足夠人手醫,向來不是納稅人支付的公共醫療可提供的服務質素,有病要排期,一排就幾年閒閒地啦,私家醫院咪一樣會有錢無床位。如果有人無人醫就無得收工,搵鬼做囉!

大宅

立夏 發表於 19-8-13 20:40
咁就算醫療失誤,都可以查幾年至有結果,而且從無醫護因失德而坐監(除非唔係失德,係犯法),釘牌?停業 ...

法律這樣懲罰醫生,無要佢填命,我同你一樣不滿,也一樣覺得唔滿意都無辦法,鬼叫法律如此咩,睇到呢D新聞,嬲到呢!警察無親手傷害任何人,但也因他們無出現而令白衣人打傷了更多的人,令一直信任警察的我好失望。調查的目的是要合理解釋為何元朗當時會猶如無警地帶,就算結果無人要背起罪名也不要緊,但起碼有認真查過,就好似醫療事故裁定死於不幸一樣,我期望的是進行應有程序,這還不合理嗎?

大宅

立夏 發表於 19-8-13 20:45
同樣比喻,警察人手亦有限,當時唔係小事,係過百人混戰,調動人手唔使時間?準備裝備唔使時間?

唔好對 ...

完全認同,如果是經獨立調查後得出的結果,排除了與黑社會勾結的嫌疑,我會相當高興。我不是黃絲,也去至於不問情由做藍絲,但情感上我希望證明警察值得信賴,香港依舊是法治社會,人人可自由發表意見,容許和而不同。

大宅

立夏 發表於 19-8-13 21:03
我唔明點解黑衫人撩白衫人打交,搞到連累無辜,但錯嘅竟然係警察

對一啲駐守某啲區域嘅警察嚟講,一邊係 ...

除了無證據證明黑衫人撩白衫人打交,其他不無道理。

大宅

boey2309 發表於 19-8-13 21:06
而家連人哋靜坐係咩原因你都要管?
你又知所有嘅醫護人員都唔幫警察?
...

同意。今日去過醫院,連濃牆兩方面意見都有,沒有一面倒的情況,只係雙方表達意見的方式不同而已。

首頁

尾頁

跳至