嬰兒用品

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

但我睇法係, 如果係資優的話, 我就唔使選擇IS, 去名校搞掂

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-21 14:04 發表

心明係資優生, 唔好埋沒佢

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

係呀, 佢哋冇咁多現錢的話, 可以用鑽石/黃金交學費

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-21 14:08 發表

放心...
心明媽&爸搵得到..

怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大
買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

男爵府

琋琋都會話"得", 但我估佢係跟人口水尾啫
有朝佢醒咗, 我同佢傾咗陣偈, 跟字c6問我嘢, 我就係咁同佢傾傾傾, 跟字琋琋where我哋, 好似話唔預佢講咁, 我話佢8卦, 佢就講"ba ka(輕音)", 我試吓發唔同geh音, 佢又好似跟吓跟吓咁, 好好笑, 唔知佢講咩

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-21 14:10 發表

敏妮會

你問佢"得唔得", 佢會答你"得" or "唔得"....

不過我能佢唔g呢句嘢點解囉

男爵府

其實日日出去接觸吓已經可以學到嘢, 就算係同一個地方, 佢見geh人都唔一樣
我冇刻意諗要佢識咩識咩, 只係跟隨住佢發展去配合吓, 例如我留意到佢由鍾意咬書dell書到鍾意掀書同睇書, 咁咪得閒買啲書佢睇囉
有時會好似好耐都冇咩進展, 有時佢又會一日show幾樣嘢俾你睇

原文章由 awesomeada 於 08-10-21 14:10 發表

無, 我諗緊佢日日出佢玩都唔係辦法, 可以點呢

男爵府

琋琋聽到音樂/歌仔, 佢唔會跟住唱, 但會身un un, 2隻手geh食指同拇指痴埋上下郁, 好似指揮咁

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-21 14:21 發表
係呀, 佢地會跟字發音,
多d比佢地聽歌仔,

當我唱媽媽好geh時候,
敏妮會跟字我唱(當然係用佢geh bb話啦)

男爵府

噚晚追問咗佢, 佢話俾佢諗埋今日, 我話人哋唔等喇, 佢話(((等埋今日得唔得jet)))

原文章由 chunchunbb 於 08-10-21 14:27 發表
Karie~
換工人既事你老公表左態未???

男爵府

嗰隻嘢, 自從同你哋見過面之後, 又真係唔同咗, 同佢講嘢/話佢都會應人, 又自動波咗, 暫時又未再見有黑面, 所以唔知係咪咁, 我老公話俾佢諗埋今日

原文章由 chunchunbb 於 08-10-21 14:37 發表

唉~~~~
先唔講sushi好唔好先~
西面怪應該早早out左佢出局啦.........
咁係咪即係如果唔洗佢比錢,佢就點都得??
咁Karie,我想問你一個問題,如果你老公話唔換,你會點做先??
繼續用西面怪到約滿(仲有年幾啵)......:igiv ...

男爵府

如果唔使理$$問題, 炒

原文章由 chunchunbb 於 08-10-21 14:45 發表

好~又唔理你老公點...
咁你又覺得點??去定留??

男爵府

咁實情係我唔可以話點就點, 噚晚我話己經講咗幾日, 要落實, 佢話俾佢諗多諗先, 我話你仲諗咩呢, 最多我俾晒錢啦, 佢話唔係你話俾晒就話事!!

原文章由 chunchunbb 於 08-10-21 14:59 發表

錢排第一還是琋琋既學習及安全排第一???
你炒佢雖然可能要比成$7,000 (1 mth's salary + air-ticket + annual leave + agency fee for new maid)...但係新contract你又唔洗每個月比$400 lvey 政府喎~
$400 x 24 mon ...

男爵府

聽日開始放3日假, 成個晏晝趕晒啲嘢+handover
家陣趕返屋企睇g肝保氣

男爵府

首先多謝ivy, hehehe, 多謝多謝
跟字多謝honey, 多謝個蛋膠
再多謝g ma同ada, 承你哋貴言吓
最尾要多謝chun ma, 係, 冇錯, 最尾先多謝你, 你最遲蒲頭祝琋琋生日快樂

chun ma, 我再要多謝你為咗我4姐geh事勞心勞力, 其實唔止你, 仲有你哋咁多個都係, 多謝多謝

噚晚同c6傾咗好耐好耐, 我哋係仔行先, 錢其次, 但我知佢最怕係好似而家呢個咁 (chun ma, 唔係話唔信你呀), 初初嚟時ok, 我哋仲試埋工tim, 我哋都有同人讚過佢, 亦曾經開心過請到個幾好geh, 只係後來就越做越差

問題唔單止喺工人度, 仲喺我哋度, 我哋對工人態度同心態都出咗問題, 我哋一開始怕佢會報復喺bb身上, 所以就好似掉轉咗角色咁, 我哋做咗亞4

但自從同chun ma一會, 再加上honey大聲發言後, 好明顯佢真係知驚咗, 亦留意到佢冇報喺琋琋身上, 同時都冇黑面過, 咁即係話, 佢可以做得好好, 好似初初嗰陣時咁, 問題係佢仲敢唔敢繼續挑戰我哋geh底線

我同老公呢幾日對佢geh態度好明顯唔同咗, 尤其係我, 我收緊番好多嘢, 佢亦知我時刻留意佢, 有咩我會即出聲, 佢開始返番自己geh位置同崗位, 當然仲有好多地方要修正, 但嗰啲暫時都唔係大問題, 而我相信, 只要佢多啲同chun ma/honey相會 (如果你哋2位唔介意的話), 佢geh表現會更好

chun ma, sushi嗰度, 唔好意思, 我唔換住喇, 麻煩到你真係唔好意思

我未溫晒書, 不過我估到, 你哋班友仔, 實會以為我嬲, 我唔會, 放心, 不過噚日下午真係好多嘢做

我唔單止冇嬲 (根本冇嘢要嬲), 今日心情仲超好tim, 因為一早就收到個祝琋琋生日快樂geh sms

男爵府

祝chun chun生日快樂 !!!!
唔好意思, 噚日超攰, 今朝唔知醒早啲起身同chun chun講, 我祝佢繼續咁醒目, 繼續咁靚仔, 繼續咁好口才, 健健康康, 快高長大

多謝chun ma

我今朝一早鏟咗佢一鑊, 其實對以前geh佢嚟講, 可能係好少事, 但今時今日, 我有咩都要出聲
chun ma, 如果你星期六有短周的話, 我多啲帶佢去你屋企/你多啲帶chun chun嚟玩得得呀?

原文章由 chunchunbb 於 08-10-22 20:06 發表

Karie~
唔緊要喎~不過我見我舊工人真係好鍚俊俊同我姪仔,佢自己本身又好鍾意小朋友,所以我先敢介紹比你.
我已經同agent講左架喇~佢都話冇所謂,佢仲叫我放心,佢唔會立亂比su ...

男爵府

歡迎歡迎, 幾時呀?
我今朝鏟到最尾, 話如果再係咁就同你去表姐到, 等表姐教你點同小朋友玩, 用咩面口對小朋友, 如果表姐唔得閒, 就等表姐個工人教你
佢話.......好

原文章由 熹媽咪 於 08-10-23 10:29 發表

咁我黎得得呀?!

男爵府

其實都冇話去邊, 一早同咗佢去搵公公婆婆飲茶, 佢哋2個好開心
跟字吔埋婆婆粥就返屋企, 抖咗陣就同daddy帶埋蛋糕去咗apm吔飯, 我唔記得訂蛋糕, 本來諗住算, 但daddy堅持買咗個
跟字又趕返屋企, 同樓上嗰個同年同月同日出世geh bb女切蛋糕, 影吓相, 玩到成11點先返屋企

陣間要返學, 跟字諗字去香港公園行吓

琋琋可以企得耐咗啲, 大約5秒, 仲可以開步行1-2步先pic pak

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-23 10:27 發表

同琋琋去咗邊度玩???

男爵府

冇錯, 有勞表姐喇

原文章由 熹媽咪 於 08-10-23 10:38 發表

咁就叫表姐唔好客氣喇!

男爵府

未住, 等你出馬
同埋琋琋開始大, 星期日都唔會超辛苦, 不過都係要攞番個話事權先, 等你喇
咁呢個sat你咩周呀?

原文章由 chunchunbb 於 08-10-23 10:43 發表

~多謝Karie姨姨同咁多位姨姨~
ok吖~咁又唔洗一定要我短週先得,平時禮拜六日如果我冇出街都冇問題既 ~你有冇食住上講埋係由你安排佢放假既日子呀?? ...

男爵府

係咩???????
我都係前日先8現佢企得耐咗少少咋喎

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-23 10:44 發表

我果日去, 琋琋都行到2-3步...
你禽日先發現

男爵府

因為你仲包緊雲吞

原文章由 chunchunbb 於 08-10-23 10:44 發表

我睇左ivy個blog喇~~~~~
eeee....點解見唔倒我既

男爵府

預我至少2個唔該

原文章由 chunchunbb 於 08-10-23 10:45 發表

我月頭同尾都得架 ~
芝媽~預我兩至三個吖唔該

男爵府

佢話搵個伙記上嚟
aya, 死火, 未fax個floorplan俾佢tim

原文章由 loveyi_ivy2008 於 08-10-23 10:52 發表

又無9錯

係喎...今日師父係係上嚟你度???

首頁
12345...13

尾頁

跳至