烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

見到好似好多JM都鍾意整PIZZA,我自己同老公個個星期都整,
因為老公同兩個小朋友都鍾意食,我地整PIZZA好簡單,料都唔算太多,
兩個小朋友最鍾意都係芝士,有時加莎樂美腸。
開個帖大家入嚟傾吓交換下意見。

近期較受我屋企歡迎嘅香草蒜蓉PIZZA底加兩款醬汁及芝士。
左為蕃茄醬加芝士,右係青醬加芝士~

蕃茄醬加芝士 Marinara sauce & mozzarella cheese pizza

青醬加芝士 pesto sauce & mozzarella cheese

呢次功不可沒嘅自製香草蒜蓉PIZZA底~

小肥肥七號    發表於 15-2-4 10:09
carmenyan206    發表於 14-3-2 07:57
kawai120  gd  發表於 14-2-12 23:26
小吳夫人    發表於 13-12-28 13:00
小吳夫人    發表於 13-12-28 12:59
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最近出過帖嘅自家製基本PIZZA底。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=9247972

王國長老

Mr_Foodie 發表於 13-11-1 06:49
呢期真係好多JM整pizza!
都正常嘅,其實而家香港買一個PIZZA幾錢?
我估樣樣都貴,又唔一定好食,自己可以煮到嘅自己煮穩陣D。
我呢度以前一個大PIZZA夠六七個人食都唔駛廿蚊美金,
而家冇廿四五蚊都唔得,料係幾足,不過計起嚟自己整,
由醬汁到批底加埋自己焗,成本計落真係好平,只係時間心機。

王國長老

tsuitung 發表於 13-11-1 20:04
妳呢個pizza底一流, 我每次整都係最多加香草, 未試過加埋蒜蓉呀, 而且, 整得無咁薄, 次次都係厚批 ...
你都試下加蒜蓉啦,真係好好味,而且今次亂打之下低發了20個小時,
所以個麵糰真係超正,又軟又鬆個底又脆脆地,翻熱都好食。

王國長老

babytomato 發表於 13-11-1 23:06
個Pesto sauce係咪自己整架? 我下個禮拜都請咗個囡啲朋友仔嚟屋屋make your own pizza

...
係,Pesto sauce好易整架,材料係有新鮮Basil葉、Parmesan Cheese、橄欖油、蒜頭,Pine Nuts,我冇加pine nuts,我多數加合桃或杏仁,攪拌機攪爛後加鹽同黑胡椒碎調味,整完用唔晒,可以放入雪櫃,都可以放到一兩個星期,整意粉又得。

王國長老

tsuitung 發表於 13-11-1 23:29
可否提供蒜蓉香草醬食譜及做法呀?
唔係蒜蓉香草醬,我係將香草用蒜蓉加入麵糰度,跟住發酵一個鐘,
個批底好好味又鬆軟。批底份量係:

中筋粉 1杯
高筋粉 2杯
酵母  1茶匙半
鹽   1茶匙
糖   1湯匙
橄欖油 2湯匙
暖水  1杯至1又1/4杯
香草  1至2湯匙
蒜蓉  1湯匙

1)酵母加糖,先用少少暖水溶解再靜置10分鐘。
2)麵粉過篩加鹽拌勻,續少加入酵母液拌勻,再續少加入餘下暖水至成糰。
3)加入橄欖油把麵糰搓至不痴手,加入香草及蒜蓉搓勻,
發酵至發大兩倍,約一小時。
4)把批皮壓至所需厚薄,放上蕃茄醬或羅勒醬、批料及灑上芝士,
焗爐預熱200度C焗約20分鐘。

**這份量可做兩個中薄批或一個大厚批。

tsuitung  原來如此,唔該晒妳呀!等亞囡考完試就整過佢嘆  發表於 13-11-3 12:58

王國長老

小氣囡囡 發表於 13-11-2 16:05
睇咗好想整呀!但我冇Pizza stone,請問你買咗咩牌子架Pizza stone及幾$?

我果塊唔記得係KitchenAid定CuisineArt,剛剛入咗爐要一陣至可以睇到。
買咗好耐架啦,最少都有成10年,老公買果陣係特價,好似60美金,
連埋個pizza cutter,最近幾年個個星期都用,幾貴都抵番晒。
冇石可以試用少少cornmeal灑喺錫紙面或焗盤面,再放個批底上去,
個底出嚟都會脆架,如果你成日整的話,當然係值得投資買一塊靚pizza stone。

P.S. 焗完個pizza,check完塊石係KitchenAid,由白色用到而家黑啡色。

王國長老

vincat 發表於 13-11-2 04:03
我都整過幾次,是跟書的食譜整,但發酵完個皮都好硬,我個女食pizza hut既pizza, 有無人有好似pizza hut個 ...
我有十幾年冇食過Pizza Hut厚批,唔記得係點啦。個皮硬,咁中間軟唔軟?
美國呢邊有一種係叫deep-dish style嘅芝加哥式厚批,唔知會唔會似Pizza Hut果隻呢?
有個食譜份量係咁:

中筋粉  4杯
Cornmeal 3湯匙
鹽    1又3/4茶匙
酵母   2又3/4茶匙
橄欖油  2湯匙
牛油   4湯匙
暖水   1至1又1/4杯

1)將材料搓成光滑麵糰後靜置1小時。
2)厚焗盤擦上少許油,把麵糰壓成大圓形後舖在焗盤裡,再二發15分鐘,入200度C焗爐15分鐘。
3)取出批底後,加入醬汁、餡料及芝士後,入爐再焗25分鐘,讓批攤涼15分鐘才切開。

**這份量可做一個14吋大批或兩個細中批。
這個批我只做過一兩次,因為家人愛吃薄批。

王國長老

vincat 發表於 13-11-2 21:16
好多謝你個食譜,等我試下再報告俾大家知!

我之前做o個個皮係成個都硬,又乾,都唔知點解😥
係焗完好硬?可能搓同發得唔夠,我以前都冇點搓個麵糰,拌勻材料成糰就一發,之後就壓皮放料入爐,後來發現搓下會軟熟D,上次意外要低溫發咗20小時後焗,果個批底係有史以來老公最鐘意食嘅。

王國長老

小氣囡囡 發表於 13-11-3 07:33
多謝你回復!你有咁多年整pizza經驗,做你家人有口福!真係貴貴都值!我係新手請你多多指教,我個女好中意 ...
我都係仔女返學後多咗整,我仔太鍾意食Pizza啦,但街買始終唔健康,
連學校老師都叫我地唔好再俾佢食,於是我同老公就開始自己整,
都係呢三幾年嘅事,我媽又係好鍾意食Pizza,但外邊唔係種種佢鍾意。

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 13-11-3 19:42
我想請問一下, 焗完的PIZZA, 如何CUT呢?

我試過用焗盤焗完後, 直接CUT, 但發覺會刮花個盤, 請問你會如何 ...
Pizza stone係石,唔會點花,如果係焗盤的話,放涼一陣倒出嚟至cut,
記得焗前搽少少油及灑少少cornmeal就會好易倒出,我係用pizza cutter,
好容易就切開,有的話用廚剪都得架,個切口會整齊D。
我焗完連塊石拎出,即刻用pizza cutter切件,之後原石上放涼或即食都得。

低發20小時係我無意中即完個pizza麵糰但唔可以即刻焗,所以未等一發1小時,
即刻蓋上保鮮紙放入雪櫃,20小時後至取出焗,果次個批麵糰好軟熟,
老公已經話以後可以周日搓定麵糰第二日焗,周末就即日焗。

1杯係焙烘用量杯份量嘅1杯,1杯粉份量即係125克重量,
香草係指乾香草碎,一樽樽超市都有得賣,我用一半羅勒basil,
一半俄勒岡oregano,你可以買一樽Italian seasoning意大利香草就可以,
薄荷太重味唔係太配,pizza多數配羅勒同俄勒岡,不過乾香草落嘅份量唔會太多,
用新鮮嘅就會用得多少少。

王國長老

alfreday 發表於 13-11-3 20:20
Very Nice!

對仔女好鐘食,我一得閒就自製PIZZA!
小朋友一般都鍾意食Pizza,我呢邊D小朋友多數就咁食cheese pizza,
咩都唔落,我對仔女反而鍾意加goat cheese,加磨菇加橄欖好OK,
肉唔多好,耐唔耐加莎樂美腸係OK,其他一概唔食。
阿Sir個pizza好吸引~

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 13-11-3 20:55
謝謝你呀!

請問你麵糰問題~
我無等一發1小時,因為即時知道唔會即日做,所以幾乎係即刻蓋上保鮮紙入雪櫃,
第二日拎出嚟造型放料就入爐。我一向都冇二發個麵糰,發完第一次就放料。

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 13-11-3 21:10
哦, 你的意思是搓完粉糰, 即刻蓋上無鮮紙放入雪櫃,等第二天才造型及放料. 對嗎?
係呀,平時即時做就室溫發1小時就造型。果次因為當日冇時間,
所以就即時放入雪櫃低溫發酵咗20小時至造型,適合無時間等嘅情況下用。

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 13-11-3 21:38
哈哈 ~ 有時誤打誤撞仲成功 tim.

好, 等我下次試下先.
我放咗個幾兩個星期都仲用得,幾個蕃茄整嘅夠整意粉又整咗幾個PIZZA,好抵用。

王國長老

小氣囡囡 發表於 13-11-4 01:28
請問橄欖油冇有分邊只可以入焗爐?唔知哩只可否入焗爐?
你唔係大量用嚟加熱炸嘢,橄欖油可以直接加熱到接近200度煮食,
整P都係加入麵糰度,呢隻係冇問題架,Extra Virgin Olive Oil冇問題。

王國長老

Myiacn 發表於 13-11-2 16:49
我整過一次失敗了,可否提供麵包機加光波爐做法,我都好想整好味pizza

...
麵包機同光波爐我都冇,幫你唔到啦。

王國長老

放假又再整PIZZA,又係用之前第一個香草蒜蓉批底,今次冇低溫發20小時,
係正常室溫發2個小時(因為出咗街冇法),個麵糰發得好大。

今次呢個麵糰又係一分為二整咗兩個PIZZA,其中一個。

個底脆得嚟都軟熟~

kawai120  nice  發表於 14-2-12 23:34

王國長老

Jessica-WNJ 發表於 13-11-5 23:46
你覺得低溫20小時/室溫兩小時發, 哪個批底做出來效果最好食呢?

謝謝!!

我覺得低溫20小時軟熟D,有時間早一晚整定就可以,其實以前我地會去超市買搓好咗嘅pizza dough,
返到屋企未用就放入冰箱,用之前一晚放入低下雪櫃,
之後解凍完就用得。而家自己整發現可以用低溫長時間發酵,
就好似人地整17小時冰種麵包咁,原理一樣,
出嚟真係軟熟,好似出街食咁正。

王國長老

ctyysw 發表於 13-11-6 00:09
一望就知好好味 我之前跟鬼嫁個食譜 同你唔同 不過都好食嘅 不過我鐘意你呢款 下次整你呢隻先 同埋佢嗰隻可 ...
我未試過整好放入冰格一個月咁耐,講真整個麵糰都唔駛半個鐘,
室溫發1個鐘都已經用得,周末的話有時間我一定會新鮮整,
焗都唔駛焗咁耐。周日我老公試過個麵糰用唔晒,切開一半雪番入雪櫃,
遲D再整,最耐試過兩日,我估再耐都可以,但可能要放冰格。
我屋企個個星期都整,我用新鮮麵糰。

首頁

尾頁

跳至