自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:金庸由邊本開始睇好呢?

金庸有中篇架,故事短d,會容易入手,雪山飛狐,鴛鴦刀,白馬嘯西風,連城訣,呢幾個故事以雪山飛狐最好睇。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

超級特務 發表於 16-2-19 05:19
三毛我都有睇,唔多。
我愛睇香港作家鍾曉陽,李碧華。呢排睇大陸作家章怡和,楊絳,錢鍾書。
鍾曉陽,李碧華:我多年最愛,尤其係李碧華,佢嘅散文、長篇、短篇、鬼怪。。。我都睇得八八九九,唯一長篇冇睇過係《煙花三月》,報告文學講慰安婦回鄉尋親故事,可能係太沉重,冇動力開嚟睇。鍾曉陽嘅《停車暫借問》、《愛妻》、《春在綠蕪中》好睇,可惜之後佢寫得好少又好耐都唔寫一本,書展都冇見到有佢嘅書。

你有冇睇過近代中國女作家戴厚英嘅書?佢本《人啊!人》我係睇完話劇去搵小說睇,好精彩,寫法又好獨特,之後嘅秦淮系列《空中的足音》、《往事難忘》我睇到好感動,可惜96年俾人殺死咗,真係可惜。

我反而係去到大學至睇金庸,以前一直都冇睇過武俠小說,反而係我細佬睇,佢買晒成套,我就攞嚟睇,最愛都係射鵰同神鵰,金庸真係利害,咁多本書人物都各有性格特色,大俠都分好多種,每個主角都有個人色彩,反而我最唔鍾意鹿鼎記,碧血劍我覺得好悶,睇唔完。

王國長老

Lulu0820 發表於 16-2-19 22:57
“煙花三月”我睇咗一半頂唔順放埋一邊,戰爭真係好殘酷,慰安婦更加係不可饒恕嘅罪行!

...
所以我一直冇睇,揭過幾頁就覺得唔想睇,但其實李碧華文筆好好,描寫又細緻,的確係好打動人心。仲有一本傷痕文學好出名叫《天讎》,講文革,青春少年夢一股熱血最後化作流水傷心事,果陣老師俾我地做讀書報告讀物,曾經引起幾個老師爭議,話本書太沉重唔適合,不過後來校長話大家眼光應該放開D,歷史係要從多角度去探知,我一定都好記得呢一本書。

王國長老

金庸嘅書係好,學中文真係一流,以前老師話睇多D書,唔識作文都識偷借,其實日子有功,一定有進步有得著,不過樓主個女唔鍾意中文,一睇就睇咁厚嘅小說好易驚怕佢,更冇動力睇。樓主知唔知個女鍾意D咩嘢,幫佢揀得佢會有興趣嘅題材先,其實由散文開始睇都可以學到中文,我記得中學時代我睇三毛、琦君、梁實秋、冰心、西西、沈從文、鐘曉陽。。。有小說有散文,仲有大量偵探小說,有英文有中文翻譯本,仲有由日文翻譯中文嘅,我反而唔鍾意睇愛情小說,咁多年只睇過瓊瑤嘅《啞妻》、亦舒嘅《朝花夕拾》同埋岑凱倫嘅《相思鳥》,情情塔塔年少不解,反而沉迷偵探小說同生活小品。可能係咁,我樣雖然係好女仔但性格唔溫柔。

王國長老

超級特務 發表於 16-2-19 23:36
多謝推介,要留意下。
章怡和寫的女囚系列,《劉氏女》,《楊氏女》,《鄒氏女》系列寫得非常好,不含控訴 ...
章怡和,等我又去搵下圖書館有冇得借先。
楊絳我都好鍾意,錢鍾書本圍城後生真係睇到心驚肉跳又會心微笑,佢兩夫婦嘅故事比任何一本小說都令人動容,實在太有愛太令人鼓舞,世界真有一種愛情可以令人此生不渝。

王國長老

超級特務 發表於 16-2-20 00:03
錢鍾書才子孩子氣,楊絳溫柔賢慧有才情,經歷時代苦難現實生活考驗,仍至死不渝,從未改變,佢地令我相信世 ...
以前果代經歷時代變遷,可歌可泣愛情親情唔少,而家呢代無病呻吟,就算喺我細個時,雖然係窮但有家庭溫暖,寫出嚟嘅嘢都真係好唔同,對於前輩們嘅才情抱負胸懷,真係望塵莫及。

王國長老

Lulu0820 發表於 16-2-20 00:05
依本我都睇過,印象深刻,其實我覺得好適合比高中學生睇。但“煙花三月”真係睇唔晒。

另一本“鴻\"三代中 ...
歷史小說或有歷史背景小說我近年都好鍾意睇,以前仲鍾意睇有關歷史野史戰爭呢類題材嘅書,可惜呢類資料性文字好多時文筆唔一定好好,但就會學到好多嘢,另外醫生教師律師警察呢D職業嘅有關文章我都好鍾意睇,歸根究底係我比較八卦,好想知道不同人不同來歷嘅思想世界係點。

王國長老

小木偶媽咪 發表於 16-2-21 00:44
偵探小說好啊!囡囡鐘意架,佢鐘意睇Sherlock Holmes,請問中文有邊本推介呢?

...

赤村次郎啦,佢有好幾個系列,好多書,故事幾幽默輕鬆,推介赤村嘅三色貓系列,其次三姊妹偵探團,華麗偵探團,花嫁系列,大貫警部系列,幽靈系列,仲有好多,如果囡囡鍾意,淨係三色貓都有五十幾本,佢係好多產作家,大d可以接受更多人性黑暗面的話,可以睇松本清張,江戶川亂步,横溝正史,森村誠一等。香港作者就以倪匡啦,原振俠,衛斯理都好多書,我有睇過但麻麻地,因為來來去去都係外星人。

王國長老

sumlam 發表於 16-2-21 03:15
個個都話要中文好, 又或者對中文有興趣, 先好睇金庸, 我又唔覺喎

我啲中文鬼死咁差, 睇左幾套金庸, 又唔覺 ...

唔係話中文要好至睇得金庸小說,不知幾多人中文唔合格都係小說迷,只係樓主提到囡囡唔鍾意睇中文書,金庸大部份作品都四五本厚厚嘅,唔鍾意嘅更加唔會想睇,天龍八部同鹿鼎記係金庸咁多本小說最長嘅,兩本都超過120萬字,其次射鵰書劍神鵰都90幾萬字。你話中文冇好到,其實睇得晒,閱讀能力都應該有提高到。

王國長老

sumlam 發表於 16-2-21 03:15
個個都話要中文好, 又或者對中文有興趣, 先好睇金庸, 我又唔覺喎

我啲中文鬼死咁差, 睇左幾套金庸, 又唔覺 ...

唔係話中文要好至睇得金庸小說,不知幾多人中文唔合格都係小說迷,只係樓主提到囡囡唔鍾意睇中文書,金庸大部份作品都四五本厚厚嘅,唔鍾意嘅更加唔會想睇,天龍八部同鹿鼎記係金庸咁多本小說最長嘅,兩本都超過120萬字,其次射鵰書劍神鵰都90幾萬字。你話中文冇好到,其實睇得晒,閱讀能力都應該有提高到。

王國長老

miriam 發表於 16-2-20 23:04
近年多品我無再睇, 全部都起碼 15 年前既, 最早買個堆真係要去諗兇手, 呢堆收得好埋, 我囡未有緣睇 (我懶得 ...
係呀,最初三色貓果D真係幾懸異,後來果D都係換湯不換藥,個個都估到,同埋始終翻譯小說都好睇做翻譯果個人嘅理解同文筆,呢類推理小說係睇故事為主。咁多赤村次郎系列,我始終覺得三色貓係最正。不過我最鍾意都係松本清張、Sherlock Holmes、横溝正史。

如果樓主女兒鍾意歷史的話,可以睇下近年網絡作者嘅書,題材都好多樣化,而家我剛開始睇一本叫錦衣夜行,作者叫月關,呢本書係2011年起點中文網讀者票選冠軍,而作者月關都成為最受歡迎作者之一,故事講警校學生穿越到明朝,跟貴公子楊旭扯上關係,後來更成為影響明朝歷史舉足輕重嘅人物。

首頁

尾頁

跳至