跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

投資移民而家唔易喎,用嚟申請綠卡有好多限制,以我所知,
你要制造就業機會,每年有一定營業額,以前或者都唔難,
但要以投資申請綠卡,最少有50萬美金至搞到,仲要係偏遠地方,
或者係失業率較高嘅地方,否則係要100萬美金投資額。
我有個朋友爸爸以投資移民嚟咗廿幾年,但近年都頂唔住走,
因為要有一定營業額同工人數量,以前經濟好唔憂做,
以家太多競爭,佢係做IT電子零件代工,上年已經返咗大陸做嘢。
呢度有專門讀甜品糕點,好多都有証書,入酒店做會人工福利好D,
如果唔係,自己開店好難會做到咁高營業額請人。
你試下睇下USCIS個網技資移民同工作移民呢兩PART,
了解下有咩options啱你。http://www.uscis.gov/green-card/ ... -through-investment

陪月或褓姆,你有兩個細嘅小朋友好難出外做,但自己屋企幫人湊,
你要考慮更多,你屋企嘅防火設備安全設備,你要攞牌,
每年要去上堂攞CE,唔係個牌會釘,另外好困身,好多托兒服務係7點半至6點。
另外冇呢邊經驗未必有人搵你,最初可能係收好少錢,之後靠口碑。
要放工先,今晚再答你。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:回覆 rose-mag 的帖子請問每天要去拿CE點解

原帖由 tize2002 於 14-10-09 發表
回覆 rose-mag 的帖子

請問每天要去拿CE點解?
唉,我打錯每天?係每年要修continuing education 學分,過期冇修唔夠分會釘牌

王國長老

其實有親人喺加拿大,不如諗下去加拿大啦,有個照應,
美國投資移民門檻好高,怕你到時走又唔係,唔走又難捱,
或者用技術移民,但西餅師傅呢度競爭大,英文唔夠好入酒店做好輸蝕,
唐人舖頭搵唔到幾多錢。查下加拿大果邊情況啦,我有同事移民加拿大,
鍾意煮嘢食,後來去咗做西式餅師,上年結婚連個結婚蛋糕都係自己整。

王國長老

引用:回覆 rose-mag 的帖子點解美國投資門檻高?

原帖由 tize2002 於 14-10-10 發表

美國投資移民最少50萬美金,仲要係比較高失業嘅工種至係咁低,否則要一百萬美金,呢個門檻我個人覺得好高,仲要請10個員工,有一定營業額。唔好聽d移民顧問話其實唔駛咁多,一係呃人一係想走法律漏洞,我識人就係咁申請唔到,仲要被blacklist, 以後都唔駛再申請。加拿大我唔清楚,但美國的話,你申請到唔嚟再申請都好難會再批。

王國長老

引用:回覆 rose-mag 的帖子我不知道你朋友為何申

原帖由 tize2002 於 14-10-10 發表

我不知道你朋友為何申請不到,開始入申請前顧問公司必定審批全部合資格及文件才遞交 ...
一定係個顧問問題。因為朋友爸爸以投資移民過嚟開公司,佢地都算幾有錢,朋友嚟美國讀書,之後搞移民,都係爸爸以投資移民手法幫一對仔女搞,姐姐批咗綠卡朋友被拒,兩者分別係姐姐用50萬去擔補,跟足規定,朋友用35萬擔補,係個顧問話唔駛50萬,35萬已可以,佢地清楚,朋友爸爸信,於是只用35萬,其實佢係可以拎50萬出嚟,但做生意當然係現金放自己袋最好,點知就唔批,仲話以後都唔駛申請,唔會有機會批,當中去到好細節我冇問,係人家私隱。只係想提你如果顧問講嘅同移民局規定有出入的話要以移民局嘅為準,你申請批唔批個顧問都有錢收,我有親戚做移民顧問,我絕對清楚最低個數係50萬,但係咩工種同再深入其他資料我用唔著冇深究。

王國長老

tize2002 發表於 14-10-10 16:49

但顧問為何明知不能都要講美國可以用35萬呢?既然你朋友的爸爸有能力付50萬,為何要博 ...
好多嘢局外人係唔明嘅,我都問過同樣問題,就好似個個都睇過警訊,一樣上保藥黨嘅當,好多人都以為自己一定唔會中計,到頭來願者上釣。我只可以講有D所謂移民顧問可以係租一張檯就係公司,有D租個信箱添,平日home office,呢度老人家多,會搵一D人代填表格代睇書信,我媽媽都試過唔想煩我,俾少少錢人地填表,果D大大話識話幫人填咗十幾年表格應該都好熟。But sorry,真係錯漏百出,所以而家我叫媽媽點都好,等我幫佢睇幫佢填,慳番錢之外,費事填錯就大件事,特別係有關政府嘢。

三藩市City係同其他地方唔同,就好似香港咁,住港島住西環同銅鑼灣或北角小西灣全部都有分別,仲加埋九龍同新界。成個三藩市City人口好多,但都有分住宅多同商業或工業區,近DT都有學校,唐人埠好多間小學中學,唔好睇少果度新移民多,PSI score唔低,好幾間小學都係市內10大高分小學,900分以上嘅學校都有唔只一間半間。另外三藩市派學校係攪珠抽籤,唔係你住學校隔離就一定入果間,你只有少少優勢,但一切都係睇你彩數。至於你話好唔好住,見人見智,租係唔平,而且地方細,人口密度都比外圍地方高,但買嘢方便,好多人可以冇車,行路搭巴士都慣咗,AP某程度上好多鄰居互相關照,老一輩嘅就鍾意呢種熱鬧。

住三藩市市中心外圍都有好好嘅區,D屋大到靚到不得了,去到二三百萬以上,我就真係住唔起,萬聖節去果區trick or treat多糖都你唔信。銷售稅喺灣區裡面算高,但都有其他城市高過三藩市,但最低工資三藩市比好多地方高,所以有人鍾意搵工喺三藩市但住周邊外圍細D嘅城市,但又要計番交通費,搭Bart單程都幾蚊,未計你要泊車嘅費用。

當然三藩市有部份地區係幾雜吓,租係平但治安就麻麻,住果度嘅人一般能力範圍內揸車出入,唔得要搭巴士就自己小心,可以的話就唔好去夜街,有小朋友又唔自己揸車的話,我反而建議衡量下究竟你想要一間大屋有花園有地方俾小朋友,但要自己打理保養,定話住個地方人口密度高少少但買嘢咩都齊嘅地方,當然就冇理想獨立屋花園啦。三藩市City好多新移民,有D真係窮嘅,佢地生活環境可能冇咁理想,但小朋友一樣讀到書,我見幾個入間學校,個個都話唔好,而家已經係醫生護士藥劑師,好多嘢唔係個個人接受到,但唔代表一定唔好,最緊要自己適應。

呢度咁多意見,睇怕你都有排煩,各有各好,你自己睇下邊樣重要D邊樣可以係次要。

王國長老

ivyscyip同Dr.Phil講得啱,樓主似乎唔多清楚美國,建議你搜集多D資料,
決定移民去邊度再嚟實地考察下,或者你會唔鍾意又或者好鍾意,
而且各人有各人情況同考慮,我鍾意唔代表你鍾意,我地講幾多都冇用,
點都要你親身體驗過,倒如加州咁大咁多城市,有分東灣、南灣、中半島、北灣,
個個地方都有自己特色,初時未有車又自己一個帶住兩個小朋友,
我真心建議你先選大城市,比較近似香港嘅會比較易適應。
加州天氣好陽光多,比起紐約年年大風雪夏天又熱到死,
但加州喺地震帶,好難講多唔多,天災冇可能預計,
但選地方落腳都要考慮埋呢一邊就係。考慮你老公搵工,
睇下邊個城市大酒店多,旅遊業比較蓬勃會易D搵工,
當然點都唔夠拉斯維加斯咁多,但Las Vegas天氣熱,生活係寫意,
但成個城市都靠旅遊業始終唔多穩陣。純粹紙上談兵,
隔山買牛,仲牽涉咁多錢,我勸樓主要好好考慮清楚,影響好大,
一個唔好彩,你老公來回美國香港俾移民話要收番個綠卡,
你即時企晒喺度,你出出入入次次留一兩星期的話係好危險,
除非你有回美証,但回美証都係最多兩年,之後都要乖乖坐移民監。

casscassy  agree  發表於 14-10-17 01:50
hikiko999  Totally Agree  發表於 14-10-16 01:25
Vivinana0202  Agree!  發表於 14-10-15 13:19

王國長老

度度都有辣有唔辣,冇邊一度perfect喎,紐約夏天熱冬天大風雪,
聽朋友講成日都出唔到門口,要剷雪至開到門,冬天果張電費單好金。
LA熱,San Diego更熱,Las Vegas係全年都熱,同樣地果張電費單一樣咁金。
我冇住過美國其他地方,只可以用SF灣區同香港比較,
灣區北同南西到東已經係幾個氣候,三藩市City基本上叫穩定,
熱嘅時候少,冷嘅時間長,但又唔會係凍到落雪,最多都係落下薄見到下霜,
但三藩市City斜路多,真係有45度角咁斜,所以好少人會買棍波車,
除非鍾意玩車,或者有D車款冇得揀,唔係真係兜遠D都唔行斜路,
我試過著住高跟腳係行唔倒落去,著住波鞋都行到痛,
我女5歲果陣行到喊,可惜因為果日封路冇巴士到,
我都冇計,唯有行下停下。

其他城市San Mateo, Foster City幾好,但又話低窪地,
有海嘯就死得,南灣地區又熱又貴,中半島而家都好貴,
但好在好多嘢食,唐餐唔難搵,亞洲人超市都越開越多,
有間屋仔有後園可以種花種菜,我好鬼羨慕可以種花草瓜菜嘅朋友,
年年見到佢地嘅收成都好想自己屋企有位種,可惜冇。

LA同San Diego我都去過,玩係好開心,嘢食又好多好好食嘅,
但冇車就唔得啦,由一度去一度真係行唔到,搭巴士有排你等,
shopping地方factory outlet唔少,渡假一流,San Diego仲係退休勝地添。

比起香港,灣區呢度好乾躁,好少落雨,落都唔會耐唔會好大,
一定冇香港嘅颶風,但呢一樣煩就係制水,今年政府呼籲節約用水,
沖涼唔好多過3分鐘,唔係真係要實施制水,我住咗10年今次係第一次。

hikiko999    發表於 14-10-17 19:55

王國長老

hikiko999 發表於 14-10-17 04:02

講起斜路,我記得我最初住係Nob Hill差唔多最頂個度,個時無車牌,日日行長命斜返屋 ...
係呀,Nob Hills真係攞命,我有一次由Mark Hopkins 行落DT,
著住高踭鞋幾乎扑死,當下有衝動除低對鞋赤腳行。
另外,Chinatown上DT都有好條段路係好斜,Ocean果區都有,
好耐以前我屋企人住Ocean,我嚟到住果度,日日上上落落幾次斜路,
兩個星期瘦咗幾磅,連對腳都結實晒。

hikiko999    發表於 14-10-18 23:32

王國長老

引用:Quote:原帖由 prettyfish 於 14-10-30 發表

原帖由 雙妹媽 於 14-10-30 發表
我家人住北卡之前是住San Jose,感覺北卡物價比較平,容易過舒適的生活,壓力細D

...
San Jose 屬Silicon Valley, 早年屋價已開始俾d科技人炒貴晒,一間condo 都閒閒地五六十萬,獨立屋更貴,但因校區好,好多人願意捱貴價。美國嘅大城市普遍都高物價,冇辦法,最低工資唔係低,樣樣有稅,成本貴,而家SF DT食個早晨,六七蚊唔算貴,外圍城市唔得添,好多嘢一分錢一分貨

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 14-10-30 23:20 San

原帖由 prettyfish 於 14-10-31 發表
San Jose如果校區好既屋就貴D,但比起 cupertino, los altos, palo atlo等等校區好既地區,相對就平少少。 ...
係,sunnyvale, mountain view 都貴,因為校區好,palo alto 睇地區

王國長老

hikiko999 發表於 14-11-23 06:46
回覆 kkyyn 的帖子

我在NYC唸書的
其實我幾鍾意NYC,我有好多網友喺果度,不過我未去過,
NY教育好過加州,但天氣真係凍,而且NYC物價好高,
我有好多NY同事都係住New Jersey,每日返工放工坐火車用幾個鐘。

王國長老

投資移民要50萬至100萬,50萬係指喺失業率高地方或偏遠地區做投資,風險自然會大,另外要於未來兩年內最少提供10個全職職位俾可於美國合法工作之員工。細節可於移民局網睇下。http://www.uscis.gov/green-card/ ... -through-investment

首頁

尾頁

跳至