跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我呢度剛剛開完論壇收集意見,8月17日開學,而家都未知有咩方案,不過見大部份意見都係話以安全為上,唔只學生,老師同職工嘅安全都要顧及,仲要交通配合,我認為根本冇可能全面復課,網課上一季已經實行,應該難度冇咁高,反而復課要制定更多規章,但有部份家長真係冇可能唔返工,估計都係有得俾家長揀,但到時點樣安排又上實體課又上網課至最頭痛。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

BrandonMa 發表於 20-7-15 15:08
我個校區剛剛宣布全部學校full distance learning ! 太好了!
尋日board meeting 仍然有部分家長留言希望回 ...

我地今朝都宣佈將會全網課,雖然7月尾至會呈上教育局通過,不過校區總監今日一早出電郵通知家長,希望家長可以及早準備,之後見到校區網出咗公告後我都去不同家長谷通知相識嘅家長。上星期開完論壇後我都估冇可能可以全面復課,一半都有難度,主要係要配合疫情安排嘅安全配套要時間準備,校區報告話要10至12個星期,而家離開學只有一個月,勉強返學冇可能保障學生、教師同校區職工安全,而家算係顧及最多人。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-16 08:36
我哋health authority都已經落order話9/7前唔可以in person。

爆得咁緊要真係咪講笑,成日有人話細路惹到冇事唔會死,邊個保証得到,唔死以後影響呼吸道或其他器官都夠大鑊啦,仲未計成為帶菌者會傳染俾其他人。

王國長老

TSX 發表於 20-7-21 20:14
我呢邊county 由之前決定比家長選擇in-person 同 digital, 到尋日突然改變計畫全部virtual. 好多working pa ...

之前survey有43%選返學 - 但其實只有20%嘅家庭有交survey>> 咁趣嘅,就算計有交survey果20%家庭,都係少過半數選返學喎,咁呢班少過半數嘅又可以dictate埋選唔返學果多過半數人?都唔好講冇交果班。而且疫情日日變,而家呢刻安全,下一刻唔安全咁點?

我地個州已經話begin with online learning,情況許可(要有數據顯示)後就會開始續步hybrid,而家Health Department都出咗指引,都幾嚴厲,但其實都係要建基於所有人自律,而家我地個州爆得咁勁,其中一個原因就係太多人鍾意開party,一開番可以dine in就急不及待,我連室外用餐都冇諗過。

雙職家長有難處好多人都明白,與其去嘈去反,不過諗定alternative仲實際,我見有人話轉私校,搵間可以開學嘅,但而家係州政府嘅order,私校都要跟嘛。

我之前有同事嘈,話阿邊個可以WFH,點解佢唔得,我叫佢去同佢老細講,人地有個初生B,所以要WFH,佢個女都13歲,點同人地個初生一樣。好啦,老細批佢WFH,佢又嘈打印唔到文件,寄唔到UPS,冇兩個monitors,OK,咁其實公司而家都冇咩人返去,佢可以返去自己霸晒成百呎空間,佢又話冇巴士坐,問公司會唔會俾Uber錢。。。呢D公主真難服侍。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-7-22 13:15
我哋 school district 啱啱出左通告,開學頭 6 個星期全 virtual,之後再睇下疫情發展再決定下一步點做。下 ...

講真如果安全,我估老師都唔想virtual,平時上堂對住一大班學生都好難令佢地個個專心,上ZOOM堂都唔知佢地究竟喺唔喺個MON前面,我仔女話D同學check in完就黑咗個鏡頭mute埋個speaker,有時老師叫完一個名冇反應,出動到chatroom同email尋人。但老師同職工嘅安全同健康都好重要,佢地要做各種額外防疫措施嘢的話,無疑加重咗老師職工嘅工作量。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-22 16:38
小朋友想返學係正常。我估只有宅男宅女才會唔想返(我仔想返,但又怕死)
...

唔好話細路,大人都想返工,但如果真係要大家SIP去改善疫情的話,犧牲少少都要。
我仔女都想返學,因為真係悶喺屋企好耐,但兩個都驚,怕帶箘後傳俾大人。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-23 12:16
唉,我估都係要慢慢摸索到一個平衡點。

要等到新增確診個案(其實應該係要睇死亡數字同病床/ICU飽和率)唔再日日標升一萬幾千單,之前我地呢度太早開放復業,應該話太多人太早放鬆落嚟,再計埋人口密度,有冇開番堂食,對口罩同社交距離有幾重視等等因素,疫情令人大開眼界,多咗新嘅考慮角度。

剛見到NBC報導,德州有85個兩歲以下小朋友確診,52個係1歲都未夠,呢D嬰兒點染到?所以真係唔好話小朋友就冇事,而呢85個小朋友又會傳俾幾多大人老人家。NBC News

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 11:00
你逼到佢身體行動,但心裡仲係唔gur呢。d人肯帶,唔少只係唔想煩。變身做Karen俾人拍片,有機會連份工都冇 ...

都幾兩極化,有人由始至終冇緊張過,老公朋友話it is just like a flu! don't act like a fool! 哈!我老公話老友都咁話,你有你去玩到夠,但係我地唔會去見呢位朋友,佢痴線到sip期間開車兩三個鐘同個女去Santa Cruz食雪糕,咩雪糕咁巴閉要揸兩三個鐘去食?朋友不斷去唔同地方食飯,封咗堂食就去另一個有堂食嘅城市,佢話冇人出去仲好,唔駛塞車唔駛等位,話我老公冇膽怕死,我老公回佢自己已經過咗咩都唔care嘅年紀,上有高堂,下有妻兒,惹到病毒死得還好,最怕拖一頭兩個月,死又死唔去,好返又得番半條人命。

另一班就驚到四個月冇出門口,網購又要消毒三日,外賣唔食,自煮嫌辛苦,日日怨

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 12:26
呢,遲d疫苗出,班antivaxxer又出來㗎啦。

我有朋友都係冇有怕一群,但就夠大愛。佢地唔覺口罩會幫到好多 ...

唔駛遲d, 我已經見到果班反對打疫苗嘅話唔會打,話違反自然,話人有陰謀害死人,話學校唔開係政治考慮,話教師想偷懶。。。但如果返學唔會戴口罩,咁點玩呀?一步都唔肯做,但疫症唔認人喎。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 13:04
本來係可以無視班友 - 你有你反,學校繼續跟足政府指示做嘢,肝炎麻疹全部打晒先返得學,佢自己jump throu ...

我明家家有情況同考慮,但我聽過有班自私友話既然其他人打咗疫苗,咁佢地仔女唔打咪一樣安全,真係想講粗口。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-7-24 13:12
所以戴口罩都係要逼嘅,no mask no service...it’s that simple!

佢地講憲法講人權,吹脹,但我都有唔做你生意唔服務你嘅權利。我最鍾意見到銀行餐館果張poster: we reserve the rights not to serve anyone

王國長老

眼訓 發表於 20-7-24 13:39
1. 確實係有d人身體打唔到疫苗。但明明打到都唔打,嗰班真係打唔到嘅就多得你唔少。
2. 疫苗如果100%有效 ...

有好多奇葩想法,我可以理解佢地,只係佢地唔可以理解呢個世界唔係你想點就可以點。見到有唔同州嘅特殊兒家長告校區,話學校唔開影響佢地仔女,IEP唔可以執行,要求校區支付費用去令佢地仔女可以返學,我都有個特殊兒, 但我好明白學校唔開嘅原因,為咗每個人嘅安全,我都想學校唔開,而我地嘅IEP真係受好大影響,時間縮減,而且online根本冇用,但可以點?告完校區又點,學校開得到咩,開返都唔代表個個同學會返學。我好明特殊兒好要規律,但真實生活係冇可能全世界遷就一個人,點解唔想辦法改變自己仔女,特殊兒唔係冇得教。

王國長老

眼訓 發表於 20-7-23 22:19
我呢度登咗每個town個health department聯絡人嘅email電話出來俾市民舉報。話說早幾日入油站俾錢,見有個衣 ...

原本豁免政策係方便一班有需要嘅人,但而家究竟有幾多人濫用?之前喺Starbucks發爛渣果個就係,5年前病歷,同呼吸系統完全冇關嘅所謂醫生証明,真係只要不要臉就咩都得。

我同老公今朝去超市買嘢,落車行咗幾步,佢行番轉頭,因為唔記得戴番個口罩,即刻行番去車度攞。我都要試下自己整布口罩,我同個女塊面比較細(尤其是我女),個口罩遮得唔好,旁邊唔貼,但上下太大,搞到戴住好辛苦,我有時用得耐見頭暈頭痛,所以盡量唔出去太耐。

王國長老

kooba 發表於 20-7-24 12:36
我都糸,口罩太焗。我糸出少一陣街好似會c的人,我都情可stay home. 去完街好似打仗咁,消毒清潔,好煩。
...

我以前逢星期六日都出去架,洗衫買餸,之後同細路去圖書館行下街睇下嘢加散步,而家盡量少出街,我女就嚟悶到吘出菇。

點解你果邊冇virtual teaching?之前幾個月冇咩?雖然而家你果邊爆得少咗好多,但人口密集,一聚眾好驚又嚟過喎。我成日諗,而家暑假都有咁多個案,到全部返學,學校大大話話有幾百至兩千幾學生,日日逼埋一齊上堂,共用廁所課室實驗室球場更衣室,點搞?到時再爆又停學?搏唔過啦,不如再大家忍多一陣先。香港原本差不多成個月冇新個案,而家又要再從頭嚟過,美國一波未完又一波,沒完沒了。

王國長老

kooba 發表於 20-7-24 15:24
之前幾個月都冇virtual teaching, teachers send d YouTube 比學生自學,真是好癈。我知有d 學校有google ...

一直以為NY果邊學校好過加州呢邊,我呢度由三月停學已經有distance learning,公校盡量提供iPad/tablet俾學生用,可能加州因為有矽谷,有某D科技公司支援,所以呢方面比較做得好D。而家仲有三個星期又開學,我地校區話再一個星期等老師同校區職工放完假後就會有新指引,的確部份家長/學生係需要in-person learning,網課對年紀較細嘅學生真係比較難,但而家情況只可以退而求其次。

王國長老

kooba 發表於 20-7-25 11:02
哈哈,我反而一直覺得加州學校很好。我估有亞洲人聚居的地方,學校會competitive. 其實我都較喜歡個仔同 ...

但NY高中排位好似高過CA呢邊,計平均分數都係NY高過CA,咁當然唔可以只睇分數,我有朋友仔女都係資優生,佢地喺NY有特別學校收,CA就只係有個叫gifted program,俾多D功課學生做,教快少少咁囉,好似就冇咩其他。不過CA呢邊對特殊兒就好似比較照顧到,亦有好多家長志願團體幫同路人。

亞洲人家長一DD啦,遇著班印度人,唔係competitive咁簡單。

王國長老

我地下星期一開學,學校校長早於上星期已經發電郵交代點樣上堂,新學生星期五要上zoom orientation,今日星期三,早兩日已經好多家長喺io group入面問幾時有上堂時間表,幾時有zoom link,幾時有supplies list,個個好似第一年開學咁,我地校區有5萬4千幾學生,要手動feed咁多嘢入去parent/student portal,俾多少少時間啦。已經有人話校區個網有glitch,叫學生發電郵俾老師問時間表,PTSA安撫新家長,如果有消息就會貼出嚟,都仲係一個問完又一個,明明之前講完又唔睇嘢。

Frustration/chaos真係預咗,網課比返學校上堂多好多嘢做,如果安全的話,邊個唔想返學?真係貪得意咩。我今朝到而家睇咗好多個家長谷訊息,真係 正如TSX講,有人乘機投訴校區做嘢好慢,行政好亂。。。救命,即使真係漏咗,我相信最後一定會補番,而家只係大家都唔習慣,乘機又發洩下怨氣咁。

王國長老

TSX 發表於 20-8-17 11:08
今日開學開成點呀? 聽妳講嗰邊好熱, 其實留响屋企都好, 唔使咁頻扑!

比預期中OK,係剛剛朝早有一堂嘅ZOOM ID同password有問題,結果40分鐘全堂都入唔到,電郵俾老師,老師之後至覆話佢知道有問題,但搞唔到,會照計出席率俾學生。上星期去到尋日,PTSA個IO谷入面真係爆炸,好多過份緊張家長真係令我好懷疑佢地係咪第一日送仔女返學,由要準備咩文具、幾時可以去學校攞課本、點解仲未有通知時間表。。。真係雞毛蒜皮都擔心一餐,其實有細心讀下PTSA chairman同VP嘅通知都可以了解到時間表幾時會出幾時公佈,而且學校Admin 都有入到谷,佢有幫忙答問題,亦有講校區個網有延誤,叫家長耐心D。

我仔由星期五到尋日都耐不耐查電郵,佢計住仲有邊堂未收到通知,我教佢將所有links同passwords抄落去一張spreadsheet度,寫清楚老師名、科目同時間,每日打開就可以唔駛續個電郵去搵,初初佢話咁多工夫,點知佢一邊呻,另一邊已經做好,佢覺得幾好用。

上星期五開始好熱,星期六勁熱,去到90度,車廂入面102度,有D城市過百度,星期日朝早三點幾出thunderstorm alert,暴雨加閃電直至四點幾五點,我要起身去仔女房關窗,大仔俾我嘈醒咗,個女瞓到豬咁。氣溫一下子跌咗十幾度,不過行喺街度都出汗,今日依然算熱,仲話會熱多兩個星期,今個星期可能要輪流停電,係就麻鬼煩,要叫定仔女充好電,起碼仲可以wifi上網上堂。

王國長老

TSX 發表於 20-8-18 21:47
我地校區話盡量唔鼓勵學生直接入Zoom, 除非上唔到學校website. 因為佢地take attendance 嘅方法好似一定要 ...

我地校區要學生同時login校區嘅google account先可以成功入zoom, 有學生直接上zoom冇login google入唔到,我仔有開google account, 同時上住google classroom, 因為有時會有classroom discussion/group chat, 老師仲未搞掂個zoom link, 今日冇堂,聽日睇下點。

係可能要輪流停電,因為太熱,好多人會開冷氣,我呢度冇冷氣,但成個灣區可能儲負荷太重而受影響。而家PG & E呼籲慳電,希望唔駛因負荷過量停電,但如果情況唔樂觀就輪流停去減輕發電機負荷。

總有班家長鍾意投訴,佢地面對唔到壓力,將怨氣同不安情緒轉架他人身上發洩。

王國長老

TSX 發表於 20-8-18 08:29

係, 我醒起要求學生login Google 先再入zoom, 因為咁樣用學校俾 ...

嘩,點解有學生咁白痴架,真係防不勝防,好彩touchwood我地呢度未聽到有呢D問題,而校區學生電郵都有幾高安全要求,校區外嘅電郵地址係唔可以發電郵到學生電郵信箱。

其實我覺得要有tolerance zone,平時開學都預有一兩個星期緩衝期,而家好多嘢因為唔係面對面而處理得慢咗無可厚非,呢個時間最好教仔女點樣去處理不安情緒同增加容忍度,要接受世界係唔會有完美,點樣面對唔順利嘅情況/逆境都係一種歷練嚟,我好相信有危就有機,只係點樣可以於逆境搵解決方法。

首頁

尾頁

跳至