自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

stars8888 發表於 23-9-18 02:08
再問一下,係咪經期到就真係高得慢?通常高到幾多歲?謝謝解答

來經後係會高得慢d, 所以醫生話遲d係好事, 我仔女小學時,通常好早來經都係比較生得高大同肥嘅,最早果個8歲嚟,三年級咋。女仔通常去到18歲就高定,不過我有朋友去到21歲先停止長高。

Takuyachan    發表於 23-9-18 13:58
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

yauchuchu 發表於 23-9-17 14:53
想問女女初經前有無任何發育徵狀?
定係黎咗經先開始有發育徵狀?

來經前大概兩年至兩年半,胸部會有漲痛,開始會見到長胸,到胸部輪廓開始明顯,面上皮膚亦開始變油同長青春痘,加上腋下及下體開始長毛,初經就不遠矣。有醫生用骨齡去評估發育情況,亦可以大概知道是否快來經,不過通常好少有人會專登去照骨齡,除非發育過早或過遲,又或者初經後相隔太耐未再來經。

王國長老

cara.mak 發表於 23-9-18 22:57
睇小紅書,在內地勁興去照骨,好似家常便飯,仲要勁難預約。 香港反而唔興
...

其實所謂照骨齡係照手骨x光,然後對比同齡骨骼生長情況,睇吓發育係早定遲,抑或正常。我女照過,隔日醫生已經有消息通知我,不過我唔係住香港。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊