跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-18 09:20
識聽識講
唔識寫同睇
我哋唔會咁快返

你個情況都幾頭痕,中文唔識讀寫喺香港讀書會有困難,中學果個,local基本唔駛諗,小學要追都唔易,但可以試。以前呢度都有個JM係差不多,佢回流後仔女唔習慣香港讀書,後來又再返嚟美國,因為中間斷開咗一段時間,於是又有習慣問題。

報美國呢邊網課可以行得通,只係如果冇得上LIVE的話,會唔會影響佢學習?唔明冇得即時問,但如果上LIVE又影響作息,social life反而可以用興趣班去彌補,你要查下香港果邊教育局會唔會對home school有咩規定。希望你一切順利。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 20-8-18 10:26
諗咗好耐都諗唔掂, 所以喺度問吓大家意見
應該唔關香港教育局事? 如果我哋take online classes.
因為當我哋 ...

你小朋友會用咩身份居留?應該係申請依親做居民吧。我知有人申請唔到,即每一段時間(唔記得係咪3個月)就要出境一次再入境,於是又再留一段時間又再出境,聽到都煩。適齡嘅如果依親居留就好有機會有需要入學嘅問題,如果唔入學校就要申請home school,我冇呢方面經驗,都係純粹聽同見加埋推理,你最好係了解清楚再決定,或者電郵或叫香港嘅親友問下教育局。

王國長老

big007 發表於 20-8-18 11:26
吓?原來會咁樣?
我以為可用旅遊身份留低。
原來唔可以?

旅遊身份留低要留幾耐?如果短時間還容易,耐嘅話要考慮下小朋友嘅心情,始終以後如果要再返美國會有適應上嘅問題(可能唔大,不過都要傾下),如果三幾個月易話為,一兩年就要諗清楚同傾清楚點涵接同適應,會唔會真係強制入學我唔太清楚,只係理論上推理,你真係要搵人問清楚香港情況,以免到時被殺個措手不及。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-8-18 13:08
香港好似係可以 homeschool 嘅,我仔以前有個同學,year 2 之後就退左學,聽講係佢媽咪自己做 homeschool, ...

香港home school要申請,亦唔會真係好難搞,難在點樣令學生保持到有朋友有社交,而且要靠父母去教或者仔女自發性,呢樣比較唔易掌握。

美國呢邊要home school都有groups, 定時政府visits,確保學生身心都健康,以前識人係自己教幾個仔女,但佢地其實唔識教,兩個仔有不同精神/情緒問題,最後政府要強制佢地返學。

王國長老

big007 發表於 20-8-18 13:52
個 女今年 2nd grade.
請問spec 係邊間?有冇中文校名?
呢度得我哋自己4 個, 其實我一向都想回流返香港。

初小適應只要時間,但你要知道香港讀書出名多功課多壓力,呢樣必須要小朋友有共識,否則返到去香港,你自己OK,其他幾個唔OK,最後大家都唔開心。中學果個就真係唔駛諗,主流基本上好難,除非佢好有心努力追進度,但中文係要時間浸,母語就算係中文都未必讀得好,何況母語係非中文,同埋香港同齡嘅課程教到邊,最好都係問下人,美國呢邊普遍攤開教,嘆慢版,香港小一已有乘數表,美國去到三年級至教。

而家係咪一家四口都已經傾好?定你自己搵緊解決方法說服其他三個?唔想潑冷水,但咁大嘅決定要有多手準備,同埋四個人一條心互相扶持,必要時係要取捨。

王國長老

big007 發表於 20-8-19 22:02
其實我都唔係好清楚幾時開始計分報大學
好似係 grade 9?

美國呢邊10年級就會有人報psat, 學校開始有AP class, honor class, 有d甚至9th grade已經俾學生報AP或honor class, 呢d對於報大學有影響,同埋如果要俾本州或外州學費,學生父母要最近一兩年於本地有報税(之前呢度有jm講過), 如果最終係打算喺美國讀大學,高中最好都係美國讀埋理想d

王國長老

VC20120101 發表於 20-8-19 22:32
我記得有jm講過好似要報三年稅

三年就更加要考慮高中喺美國讀,外地生外州生本地生學費差好遠,而且高中無論學業及成長過程都好重要。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-8-19 23:04
Yes...我女今年都兩科AP classes了。

其實middle school都已經拎咗2.5科high school credit (其實算少了 ...

我仔間高中freshmen冇AP class, 之後每年唔可以多過3科,學校要學生有平衡同集中,我都buy佢地呢套,同事個仔10th grader, 同事提我準備psat, 我而家都仲睇緊資料。

王國長老

big007 發表於 20-8-19 12:05
如果我哋喺香港有工做, 都一樣要交美國呢邊稅
咁樣可以嗎?

要計residency架,最近三年唔住喺美唔當得本地生,本州生都要有最近住址証明。

王國長老

big007 發表於 20-8-20 11:29
好多謝你哋嘅意見呀~
我諗係因為我本身唔鍾意呢邊, 所以點都溶入唔到
我 有做 volunteer, 有做 room paren ...

你可唔可以具體講下唔鍾意D咩?除咗家人唔喺呢邊係冇得改變之外,好多嘢換個角度睇就會唔一樣,我都住咗美國十幾年,而家呢份工剛剛做滿15年,中間我返過香港兩次,本來今年或出年會返去,而家真係無了期。我對上一次係移民7年後,已經感覺香港好多變化,對於我嚟講變得陌生,而且年輕時享受嘅繁華同多姿多彩生活,去到而家成家後已經有好大改變,有仔女之後冇可能再成日去夜街,亦唔可以咩都唔駛計劃就買張機票拎個袋去旅行。

如果你已經喺美國住咗好多年,你要考慮嘅唔係返香港,因為你記掛果種香港生活已經唔存在,更重要係你唔再係自己一個,你要諗嘅第一係仔女,第二係老公。前者喺美國長大咁多年,要佢地去跳入坑接受香港果種教育方式,就算而家佢地幾想有親戚一齊玩都好,做功課考試最貼身,冇表兄弟可以代佢地做,到時可能一樣冇時間同表兄弟玩,因為有功課做有試要準備考,佢地唔駛準備,表兄弟都要。你老公可唔可以搵番同而家相同條件嘅工?我唔係講錢,而係彈性同時間,美國呢邊如果普遍工種都唔多興OT,有OT可以拒絕,但喺香港就唔同,唔做OT幾乎冇可能,就算高層都冇咩可能話唔OT,除非你係老闆。

你地最初移民目的係咩?有冇實現到?唔融入得到係因為唔鍾意,但唔鍾意D咩呢?總有機會搵到一D令自己覺得好嘅嘢啩。你係FTM定有返工?

王國長老

big007 發表於 20-8-20 18:23
好多謝各位聽我講, 同我傾計呀~
其實返香港最主要原因係想同屋企人一齊
佢哋唔鍾意呢邊, 所以佢哋唔會過嚟 ...

你嘅屋企人唔包括你仔女同老公咩?如果老公唔肯返,咁你點?仔女未喺香港讀過書住過的話,返到去會好唔習慣,淨係屋細人多車多,度度都要行,四季天氣潮濕加多雨打風,返去玩下鍾意好正常,但住落係咪真係OK,尤其是讀書方面,驚你真係帶佢地返去讀書,高不成低不就,到時兩頭唔到岸,香港讀得辛苦,美國呢邊又斷開兩年,返到嚟要追番唔係唔得,但明明會喺美國讀大學嘅說話,平白要佢地返去香港兩年好似有D無謂,當佢地適應咗香港,識到新朋友後又要走啦。

你仲要考慮開銷,住嘅地方就算租都唔平,讀國際學校又一筆錢,交通費同出街食飯越來越貴,美國都話興帶飯,香港唔係咁方便。

我都住咗十幾年,對美國有鍾意有唔鍾意,但我好清楚我係冇可能返去香港,我老公同仔女都係ABC,就算我搵得番以前份好工,我都肯定老公同仔女唔會習慣,唔會開心,所以我一早已經斷自己後路,結婚生完大仔後我已經唔會再想回流。呢邊係難識知心朋友,同時亦都係自己唔會再咁易同人交心,始終以前嘅好朋友都係識於微時,當時大家都仲後生,所謂初生之犢不畏虎,而家識人點都要小心。

王國長老

big007 發表於 20-8-22 17:08
好多謝大家嘅意見同提議呀~
我知道大家都好忙, 返工, 屋企家務, 而家仔女喺屋企上堂, 但大家咁唔得閒都回 ...

我喺香港都係做Marketing有關工作,應該都唔會比你少朋友,不過我係悶得,我可以一個月日日下晏去食同一間餐館同一個飯,亦可以足不出戶自己睇書寫嘢。其實你外向的話,呢邊都唔難識朋友,至於要可以交心果種就可遇不可求,喺香港都一樣,朋友會變會長大,大家可能都有日漸行漸遠,我呢度嘅朋友都有可以交心嘅,但大家忙,唔可以成日見,有個同事好friend,而家大家要WFH都見唔到,雖然住10條街以外,不過安全著想,大家都係電話電郵聯絡咋。

我同你背景應有D似,所不同係我有父母喺呢邊,不過我一嚟到第二年就結婚生仔,喺呢邊冇點同父母住過。

唔客氣講句,我比較內外都識到朋友,你外向反而識唔到,問題似乎喺你自己身上喎。你都嚟咗十幾年,你懷念嘅係十幾年前嘅香港人同事,而家你返去住兩年只會令你更唔鍾意美國,到時要返嚟仲難,最大問題係你老公唔想回流,而你大仔又會返美國讀大學(或者高中),咁你無端端帶佢返香港兩年好影響佢讀書同社交,十幾歲呢個年紀開始反叛期,情緒會有波動,身邊人同事對佢成長非常重要。

可能我好早已經認知到回流唔會喺我身上發生,所以我冇俾自己有機會增加負面情緒,我唔一定要鍾意美國,但如果討厭的話,我會好辛苦,我未嚟之前俾自己三年時間去適應,唔得就走,但未到三個月我已經知走唔到,因為我接受老公求婚,跟住搞結婚,我就疊埋心水落地生根。我父母係中年至移民,佢地適應比我難好多,到而家佢地都唔可以話鍾意美國,不過佢地習慣咗,雖然成日想返香港睇下兩個孫,又想返大陸探親戚,但佢地話回流好難,香港嘅節奏係唔適合上咗年紀嘅人。

王國長老

big007 發表於 20-8-24 07:52
我估係因為我成日諗住返香港
所以冇心機做呢邊嘅事, 例如識朋友, 投入生活等等......
呢度啲人只係hi and b ...

既然而家進退都難,不過試下由今日開始開放一下,我唔係好清楚TX果邊,但加州呢邊嘅人係普遍幾友善隨和,上巴士坐隔離都可以傾兩句,以前我都唔習慣,無拿拿有人同我講個袋好靚,又試過我睇緊本書,對面位果個乘客話佢都睇過果本書(講絲帶編織/繡花),跟住佢喺個袋拎咗佢整緊果個絲帶繡花出嚟俾我睇,喺街跌倒兩次都有好多好心人喺扶我問我有冇事,駛唔駛去醫院。。。可能我比較寬心,呢D經驗我可以開心好耐。

我細個好怕羞,但偏偏成日俾老師選出嚟參加比賽,朗誦、講故事、唱歌、跳舞、作文。。。某程度上我要克服心理障礙,雖然每次我塊面都紅晒,但都頂硬上。出嚟做嘢我揀可以喺後面唔需要見客果種,但久而久之,職位升得高咗,加上行業慢慢轉型,我已經唔可以喺幕後,見客見vendors/sales rep變成每日例行工事,慢慢叫做習慣咗。

嚟到美國,最初唔慣,D人介紹自己時,好多吹到上天,但後來發覺其實都係一種溝通方法,當然我唔鍾意吹噓,但適當去幫自己定位係必須嘅,而且有時話題就係咁打開。你鍾意講嘢,有冇去做吓義工?我契媽契爺同契哥一定住TX,契媽契爺以前日日去老人中心,而家疫情冇得去,佢地話老人中心有嘢食有活動,有時有人去表演,好好玩,好過喺屋企悶。

仔女小學時,我有成日去學校做義工,之後專幫學校做中文翻譯,將英文通告譯做中文,學校有會議時,如果冇校區翻譯員到場,我做即時傳譯,慢慢有好多家長搵我問嘢,去到仔女中學,我有加入仔女家長開嘅WeChat groups,將學校資訊分享俾其他家長,到今年仔上高中,好幾個家長加我微信,想我幫手問嘢,我又冇咩所謂,都係問一句。其實因為幫手做翻譯,我同老師校長PTA比較熟悉,同其他家長又有話題,唔一定話可以成為朋友,但叫識下人,同時又學到好多嘢。

你有冇咩興趣?試下搵下興趣班,或者多D上嚟傾下計,有時自己鑽牛角尖係睇唔到另外嘅出路,就算果D並非100%如你所願,可能亦唔太差呢。

王國長老

RafaelW_FB 發表於 20-8-23 23:10
好鍾意睇版主既感想同心得

大家傾吓計啫

王國長老

big007 發表於 20-8-24 12:11
好多謝你詳細嘅回覆呀
我記得你有返工, 而家仲要理埋home school 嘅嘢, 多謝你咁忙都同我傾計
我都知係因為 ...

係呀,我係返全職架,而家WFH,好在唔駛出街搭車帶飯,唔好在成日坐,最後都係頂唔順自己買咗張好D嘅椅俾自己,仔女而家都要網上上堂,一次過買埋兩張椅俾佢地,好彩見到Costco減價,唔算貴又啱我地。我仔女一個8年級一個9年級,唔駛點理架啦,係好似今日ZOOM有問題,仔已經嚟搵咗我兩次,佢login唔到,上唔到堂,要叫佢多試幾次,email俾老師話佢知入唔到ZOOM,睇下有咩安排,佢地開學一個星期,已經有功課要做,不過都係輕巧嘢。

你都識得講係自己唔投入,如果你返去又或者你家人嚟都唔係解決方法,你再喺呢兩個方案度鑽都冇出路喎,而家同十幾年前相比已經好好多,可以有facetime有whatsapp call,我父母成廿幾年前移民,只能打長途電話,果陣試過一個月成千幾蚊長途電話費,而家我媽成日同澳門個阿姨傾電話,又會打番去同我兩個孫傾計,唔駛錢,對於佢地已經係好大嘅改善。

放大呢度嘅優點,弱化呢度嘅缺點,慢慢去淡化自己想返去又返唔到去嘅情緒,你自己要睇開D,掉轉睇,如果你今日身處香港想返美國但返唔到,你一樣會掛住老公同仔女。我唔贊成好多人話為仔女要犧牲,於是呢種自己好偉大嘅情緒去到有一日爆發就轉變成極大嘅怨恨。我留喺美國係要追求令自己安居樂業嘅生活,以前喺香港過嚟覺得最大得著係時間,可以有好多私人時間,唔會要成日OT,當我要留喺公司OT,老細同同事就會叫我快D返屋企啦,長命工夫長命做;對比以前喺香港,聽到嘅係唔做完唔好走,唔OT好似係罪大惡極咁,星期六日放假都要接公司電話,瞓瞓吓半夜有人打電話嚟話D料未收到,我要飛的士返公司攞spare再飛的送去,呢邊過咗5點可以唔聽電話。當然我放棄嘅係人工同多姿多彩生活,但年紀大咗有家庭,親子時間緊要好多。

你不妨想下自己當初移民目的係咩?目的有幾多成實現到?你做marketing,有冇用SWOT去分析下而家自己嘅處境?返香港同留喺美國有咩利斃?

王國長老

big007 發表於 20-8-24 13:23
移民係諗住下一代, 再下一代.....有好啲嘅生活, 教育, 有多個選擇。
但其實我覺得自己係蠢咗。當時唔識諗:
...

移民係諗住下一代, 再下一代.....有好啲嘅生活, 教育, 有多個選擇>>>咁而家係唔係有較好生活同教育?教育肯定呢邊比香港壓力細,生活好唔好就要睇你由邊個角度去睇。係唔係蠢咗好難講,讀國際學校係一個方案,但一樣要計劃同考慮,如果仔女出國讀書你又會唔會唔捨得?

濕疹同食物敏感睇下去到咩程度,香港空氣~嗯,我呢度識人係一返香港就睇醫生食藥到返到美國後至好,我老公有哮喘,同佢返香港,一落機冇耐就要搵藥買,佢話空氣佢頂唔順,濕氣重係其中一個因素,污染又係一個問題。食物敏感可能美國呢邊普遍,所以咩gluten free dairy free食物比較易搵到,有唔少餐館都有選擇,香港出移食就可能難少少。

你而家唔係再諗十幾年前蠢咗。。。早知。。。TX都唔算好荒蕪喎,如果你住Houston、San Antonio、Dallas、Austin都唔少人口喎,當然同東岸西岸比係冇咁多人口,但人口少有少好,多又有多好。

所以我話要SWOT分析下,究竟邊度相對比較適合。

王國長老

big007 發表於 20-8-24 17:46
我咪就係個工人。
我覺得自己幾似外奴。由香港嚟到呢邊做工人。
我哋間屋唔係大吔, 不過都有2.5 bath. 真係 ...

降低自己個標準,如果唔係大塵有成日開窗,唔駛日日洗日日掃,我有三個廁所浴室,但常用都係一個浴室,但三個廁所都會日日用,只係某一個用得最多。廚房都兩個,又係一個最常用,另一個就當係後備,冇點開火。我係好懶嘅,廚房用完順手抹好,咁就唔駛成日要擦,油煙又係醒起就抹,咁都會一個月大抹一次,如果平時日日做少少就唔駛一次過洗到死死下。

平時倒垃圾已經判咗俾仔女做,佢兩兄妹負責,如果太滿會叫佢地拎去倒,否則就一星期清一次(反正垃圾車都係一星期嚟一次),碗碟又係判咗俾個女做,不過我慣咗一邊煮一邊順手洗,以前開洗衣機都係我仔女兩個做,我屋企冇乾衣機,星期六日會一早拎出去乾,而家每個星期去探99,會拎埋D衫去佢度洗同乾,順便幫佢洗埋。

你兩個仔女都唔細,適當將家務分配俾佢地分擔,呢一年我都教仔女煮嘢食,不過兩隻懶鬼話有我煮佢地唔駛學,於是有時我出咗去買餸洗衫,我會打電話叫佢地自己整嘢俾自己食。我老公係好肯做打掃同家務,所以我做少好多,呢排佢油緊個天台。

王國長老

big007 發表於 20-8-30 14:30
Hello 各位, 今日我得閒傾計啦~
好多謝各位嘅提議, 其實老公同仔女都有幫手煮食, 做家務. 不過有時自己見 ...

我屋企住同用嘅地方分三層,三度都有廁所浴室,其中兩層有廚房但主要用一個,我係三個廁所都有日用品用簡單清洗用品,但清潔劑同用具就集中一個廁所入面,廚房因為主要用一個,所以大部份醬料同清潔用品都放喺一個廚房入面,如果要洗較少用果個廁所同廚房,我會將清潔劑同用品放入一個大膠桶入面,之後帶去要洗果個度,用完拎番去原位。廁紙抹布就個個都有存放,另外我兩層樓都有吸塵機,車房又有一個,用起上嚟唔駛拉上拉落。

王國長老

big007 發表於 20-8-31 05:19
咦? 點解我個post 有兩個嘅?
唔好意思, 又想問吓大家係點清潔條樓梯?
係咪掃同拖就ok?

你D樓梯係咪柚木地板?係的話就真係掃吓拖吓就好OK,其實我會用吸塵機隔一兩日吸吓,一陣先拖洗吓。如果唔係大塵,而家又少出街,真係唔會好多塵要掃。我果D樓梯有地毰,一定係吸塵,一排至會用清潔劑洗。

首頁

尾頁

跳至