親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

啱啱去完返黎. Osaka Granvia 好方便. 喺正JR同subway上面. 去京都, 奈良, 神戶都超級easy.

別墅

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:10 發表

咁大阪冇麵包超人買? :-( :-( :-(

機場巴到cross大約幾耐倒呀?

機場巴到cross大約60-70mins, 1300 yen adult, 650 yen child.

Universal Studio 對小朋友當然係必要到. 我哋上星期六去, 又多人(咁啱係日本長假期), 又凍. 竟然我個細路話去咁多日旅行, 最開心係嗰日. 好容易去. 由JR 大阪站到西九條轉車, 去到只需15mins. 大人170 yen from 梅田.

仲要帶細路去奈良, 嗰度好多鹿仔周圍走, 又可以餵佢哋食餅乾, 又可以餵魚. 由難波去, 只需30mins. 唔知幾yen, 因為我當日用day pass. 記得要去個池塘旁邊一條小路(好多小shop)食麵. 又平又正. 係嗰d "up up - dup dup", 不過好地度嗰d麵店.

別墅

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 11:59 發表

你啱啱番黎? 咁你住邊間hotel呀? 你又係同小朋友去, 咁你仲帶左佢地去邊度玩呀?

我住nikko, 多數本地人, 少量香港自由行, 最好係完全冇旅行團. 不過我哋住triple房, expect間房會大d, 完來只係twin room 加張床, 所以有d失望, 不過張床大過cross hotel張床.

我個細路同你個差唔多, 所以我都冇去d mug 寺mug寺. 佢吔對d寺院好冇癮ge. 我哋仲去左道頓堀極樂商店樓上睇drama show. 雖然講日文, 聽唔明, 不過d細路覺得好新奇, 又睇到日本以前d舊街係點, 又可以吃小食.

別墅

原文章由 stephenietam 於 08-1-3 12:30 發表

drama show係做咩架? 好似幾好咁bor~

好短ge 咋, 15mins, 咁之好, 再長d佢哋冇耐性. suppose係好笑ge, 比較interactive嗰種.

別墅

原文章由 ckh689 於 08-1-4 11:31 發表
Hi, jonan212,
請問Osaka Granvia 的房間會不會好細,因為我同小朋友一齊去,驚d房同床太細,我想訂Twin Room,你估張床夠唔夠一大一小(10歲)瞓呢?同埋酒店乾淨程度如何?請指教!
...

ckh689,
Twin room 張床有110cm, 你自己睇吓認為夠唔夠大. 可參考以下website.
http://www.granvia-osaka.jp/english/room/index.html

別墅

原文章由 stephenietam 於 08-1-4 15:31 發表

六甲山牧場係邊架? 有咩睇架?

六甲山牧場喺神戶, 在市中心轉巴士去, 好快就到咋. 不過我衰在去之前冇做功課, 完來星期日唔開, 咁啱我就係上星期日去. Suppose 裏面有馬羊牛睇笟.

首頁

尾頁

跳至