懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

wingl410 你好呀, 我覺得我嘅情況同你幾似, 如下:
cherryccm / 威爾斯 / 3月24日 / 王少清健康院 + 蔡玉醫生 or 陳帆醫生

其實我都想問吓你對蔡e生嘅睇法, 一齊share吓啦...

原文章由 wingl410 於 08-8-7 22:46 發表
報到先~~~
各位準mami, hello~~~

大宅

有時都唔知聽邊個e生講好, 我就冇咩嘔, 琴日去e生到就話如果我嘔多d就好啦, 我睇書都話嘔得多即証明肚内的bb越'陀'得好..

原文章由 queenie_shum 於 08-8-8 10:20 發表
原來醫生話唔好嘔咁多, 有止嘔藥食就食, 因為嘔好容易整損個食道. 我之前仲諗住唔係咁辛若ge話就忍啦, 唔好食咁多藥, he, 原來嘔得多唔好wor

大宅

陳帆e生好難book, 我7月中book, 要sep 11先有得睇, 到時我都兩個幾月啦...不過我都想試吓, 因為我個friend highly recommend佢, 你又覺得佢點呢?

原文章由 maipo 於 08-8-8 10:25 發表
我聽朋友講dr choi 都幾好架喎,
不過佢係taipo 對我黎講太遠啦,
所以我睇陳帆囉.

大宅

所以我就好想嘔, 今朝早起身飲完啖水就真係嘔啦, 好辛苦, 但係又有d開心..真係變態lor....hahahaha.....

原文章由 maipo 於 08-8-8 10:31 發表
係O既咩, 有根據架? 我第一胎果陣足3個月
喎, 真係想死架, 哩胎就無咁犀利, 不過D 人話會相
反O既, 如果第一胎舒服, 第二胎就會好辛苦喎, 我
FD 就係咁啦.

...

大宅

我都係shatin睇呀, make 咗 sept 11 12:20 嘅appt, 係咪就係你嗰個呢? 其實我會响威爾斯生, 揾佢做產檢lor

原文章由 maipo 於 08-8-8 10:37 發表
佢係好難BOOK 架好FULL, 所以我咪BOOK
埋DR LIU, 我8/12 就睇DR LIU 啦.
我本來第一胎已經有朋友介紹我睇佢架啦,
不過又有另外一個朋友介紹梁國齡, 不過我
果陣唔知DR LEUNG 係男人, 所以睇左佢一
次後, 就無睇啦, ...

大宅

飲利賓納ok 咩?我都想試吓wor, 整杯凍檸賓先...hehehe....

原文章由 士丹利妻 於 08-8-8 10:10 發表

wa, 我都好耐冇打邊爐啦, 希望你今晚胃口好d, 食多d嘢啦.

我今日坐巴士都勁想嘔, 又係即刻令利賓納出嚟飲, 咁先好d. 但係個胃都係頂住頂住, 好唔舒服... ...

大宅

係呀..呢d真係唔做媽媽唔會感受到嘅心情...做咩都其實係想bb可以安安全全, 健健康康咁出世....

原文章由 maipo 於 08-8-8 11:14 發表
你真係好變態呀, 笑c我啦!

大宅

嘩~~重咗六十幾磅真係好恐怖, 重會好危險tim r...咁佢而家減唔減得番呀??

原文章由 TOleung 於 08-8-8 12:30 發表

所以我依家都係集中食人地話會長胎嗰d野囉(蛋白呀,花膠呀嗰d),我都好怕自己肥得太多而阿b又無乜得著

我琴日同個有兩個仔o既friend食飯,佢陀第一個重左六十幾磅,阿b出世九磅幾!!!佢話佢係勁食,到臨生前最後嗰幾 ...

大宅

我都係, 成日都頂住頂住, 想嘔又嘔唔到~

原文章由 elaine_272 於 08-8-8 15:06 發表
我成日都覺得頂住咁, 好辛苦

大宅

都可以ga, 不過如果你真係嘔得太厲害, 甚至食唔到嘢, 咁就一定要揾e生啦....

原文章由 xowpooh 於 08-8-8 14:48 發表

係咪真架? 咁我嘔個陣唯有咁安慰自己啦!

大宅

我就係咁啦, 成日作嘔作悶, 但係就冇嘔(係今朝嘔咗一次), 又係成日食麵包~不過聽到你話上一次都有咩嘔都安心d啦, 起碼知道自己情況都唔係太差~~
原文章由 豬比比媽媽 於 08-8-8 15:19 發表

我都覺得 個個大肚都唔一樣..我生第一個.. 乜野嘔 ,暈都冇份..好舒服都渡過... 今胎..成日作嘔又暈.. 好想食麵包

一日到黑 都要食麵包... 真係奇怪呀 ...

大宅

我今日係7wk3d, 我都覺得呢兩日嘅胃口好似好番d, 頭先lunch仲可以食哂成碟炒米粉tim, 不過食完個胃就頂到而家啦...hahaha...

原文章由 maipo 於 08-8-8 15:22 發表
頭先食完牛腩面, 跟住o岩o岩又食左個丹麥條,
好似今日個胃口好左d 喎.

你地個樣有無變到呀?

大宅

我頭先去咗買外賣凍0賓, 拎到番屋企d冰都融哂啦, 所以唔係好凍, d利賓納又唔係太甜,檸檬又唔係太酸, 我接受到wor, 成日飲水真係飲到個口到淡哂啦, 唔飲得至愛嘅凍0茶, 飲凍0賓原來都ok wor....

原文章由 jinglepop 於 08-8-8 15:29 發表

我早幾日試過飲熱檸賓, 唔知係咪太酸, 飲咗幾啖就飲唔倒, 最後要倒咗佢, 可能凍檸賓會好d, 但係唔敢飲凍嘢. 我以為有咗多數會飲倒酸嘢, 但我飲咗反而仲唔舒服, 個胃好似"乸"住咁, 所以依家都係飲水多, 但真係好"寡 ...

大宅

各位sis們, 我想問吓你地响bb三個月前會唔會話比d friend 知有咗呢?

大宅

其實心情真係好複雜呀...第一次有咗, 梗係好開心, 開心到想同所有人分享...其實我就唔信'小氣'論, 不過都覺得未到三個月都未陀定個b, 就唔想咁快講, 不過我又係有好多friend已經估到, 仲恭喜埋我tim 啦.....hahahaha...

原文章由 士丹利妻 於 08-8-8 16:30 發表

no. 不過老公d朋友估到, 佢地又冇問係唔係. 只係話估到, 跟住不斷提佢呢樣提佢嗰樣.

除家人同大部份同事知之外, 只有我join咗個會的一個主要人物知道(不過都係前日先比佢知, 叫佢守秘密), 因為嚟緊都上唔山到幫手 ...

大宅

哈哈...你又講得啱wor...

各sis們, 我琴日响jusco見到有c-max嘅bb車同bb床做特價, total都係$1,280 jar, 仲送蚊紛tim, 好抵呀, 有興趣就去睇吓啦~~~

原文章由 TOleung 於 08-8-8 16:43 發表

唔好記住啦,遲d有機會咪親口同佢講囉,咁佢都明白o既。依家有人同我講我都笑下講多謝架,阿媽叫我平常心,所以我都唔特別理三個月先講呢個傳統,反而有時諗d人早d知,如果有bb野唔要咪會諗起留比我囉 哈哈想"創"個 ...

大宅

哈哈...我媽咪又係已經講哂比佢d friend知啦....我老豆就成日叫我唔好做呢樣唔好做嗰樣...

原文章由 Happy937 於 08-8-8 17:39 發表

我淨係話左俾2 friends知, 1個係因為我做唔到佢姊妹, 所以一知有左就通知佢。
另一位係overseas friend (my best friend), 所以他打IDD俾我時話佢知。

我唔講俾other friends知並不是因"little air theory", 而 ...

大宅

我住响大埔已經有22年啦, 我都係好鍾意住大埔, 好舒服~~

原文章由 wingl410 於 08-8-8 17:53 發表
我都老公都係細細個就響大埔住, 到結左婚至搬去粉嶺, 不過出年都會搬返大埔, 因為我同老公都係鍾意大埔多d, 同埋奶奶幫我地湊b, 我地想住返近d佢~~

...

大宅

我daddy又係超緊張, 一知道我有咗之後就叫我唔好做呢樣唔好做嗰樣, 仲'尋'個我mom, 我唸係因為mommy始終都係過來人,知道我地有咗之後會比較清楚我地嘅心情, 所以會識處理d同冷靜d lor....hahahaha...不過始終都係開心事, 多d人知都冇所謂啦~~
原文章由 TOleung 於 08-8-8 18:07 發表

講樣好笑野你地聽:我一驗到有第一個就通知阿媽,叫佢話埋比阿爸聽,阿媽話唔好講住,費時佢周圍講 (我阿爸退左休,閒時會去某d親戚到打牙骹),等見肚先啦!咁到我兩個月,睇左醫生話穩定嘞,就叫我老公講埋比奶奶知。咁老公又係叫奶 ...

大宅

係呀??咁係鐘唔鐘意住大埔呀??

原文章由 TOleung 於 08-8-8 18:09 發表

我都係住喺大埔喎,咁啱o既!我係舊年搬入黎住o既。

首頁

尾頁

跳至