懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都報到先!! 啱啱先話睇晒今日d post 同覆下人!! 咁快又part 8, 真係.....勁呀!! 我依家都訓喇!! 明天再傾!!

大宅

Hi!! 各位姐妹! 我返嚟喇!! 我失蹤咗成個星期, 咪就係因為我個細b搶閘出咗世囉!!

我上星期三留完最後一個post, 第二朝一早就好肚痛, 仲以為自己食錯嘢肚呵!! 痛咗好耐又呵唔出喎!! 咁我咪開始懷疑自己陣痛, 跟住數下幾多分鐘痛一次, 再打去問下朋友陣痛係點, 因為私家診所又未開門, 我又唔見咗幫我開刀生嗰醫生電話, 痛咗我三個鐘先可以confirm我係陣痛, 我每十分鐘痛一次 , 仲諗住bb唔會咁早出嚟!! 我老公仲一d都唔緊張, 問我係咪食錯嘢, 佢仲堅持返工, 叫我真係先打比佢喎!! 激死我呀!! 因為上胎我開刀生, 都無經歷過陣痛, 所以我都唔知咩事!! 佢話咁啱月尾唔想比人扣咗勤工一定要返工, 我咪鬧佢依家我生得你仲同我講勤工?? 男人係咪真係粗心大意到呢個地步呀???

另外我一早約好10號開刀, 又比晒錢擇日, 嗰單嘢攪到我咁頭痛!! 點知依家又嚟特發嘢!! 就咁30/7我就入咗院開刀, 生咗細b囉!! 但因為我之前book咗10/8, 嗰日入到法國要等手術室有位我先可以開刀, 就咁我就陣痛咗10個鐘先等到手術室, 仲因為唔知幾時開刀, 全日都無得食嘢, 又痛又餓, 好慘呀!! 入到手術室仲要自己一個面對, c6又唔入得, 個醫生打咗好耐支麻醉針又打唔到個位, 打咗兩三針打到我好痛, 嗰刻我真係覺得自己好淒涼, 忍唔住喊咗出嚟!! 好彩個麻醉師好好人, 仲安慰我, 又同我抺眼淚, 話"無事, 唔好喊" 我先忍到住收聲咋!! 我都好多謝佢, 我一路等細b出世, 佢一直同我傾計, 好細心!! 我細b出世無大佬咁重, 只得6.6磅, 所以我一上到病房見到老公都喊咗出嚟!! 因為我大仔有成8.6磅, 細佬咁輕我好唔開心, 一見老公咪怪我老公平時唔幫手湊仔, 唔比時間我休息, 淨係顧自己!! 攪到我唔足夠休息令細b咁輕磅, 佢同我講對唔住, 我咪話佢唔係對我唔住, 係對個仔唔住咋!! 但好彩入院四日, 佢好照顧我, 每日都由07:30陪我到22:00!!

我都有餵人奶, 呢兩日每次泵奶都有4.5安, 足夠bb食, 但我晚上都有補奶粉!! 喺醫院細b已經啜損我個乳頭, 所以我要泵比佢食, 我又有一面乳線塞咗, 好痛呀!! 希望可以快d通返啦!!

唔知我地仲有邊個生咗呢?? 等我睇下"報喜室"先!! 返嚟再睇返d post再傾過!!

大宅

原帖由 BigPig阿花 於 09-8-11 14:35 發表
我個仔依兩日,摟計摟到暈,我就黎痴線架la,係咁鬧仔

生左b的第二胎mami,你地臨生之前果幾日,大b係咪又係摟到暈呢?我個fd話我可能依幾日生得wor,因為佢大女果時都係咁

而我阿媽呢,又係成日有佢講冇人講,我 ...

我個大仔喺我生前一個月就開始摟計啦!! 成日要我抱, 成日發脾氣!! 我仲以為呢d都係好少事, 點知我生完仲大單!! 我個大仔由我出院到今日13日啦!! 日日都發癲, 成日尖叫, 依家佢喉嚨沙晒, 成日掉玩具落地, 但佢又無話唔鐘意細佬喎!! 仲每次我一抱細佬, 佢就爭住埋嚟錫錫細佬, 平時喺細佬床邊睇住佢, 一聽到細佬叫佢就笑, 我睇唔出佢係妒忌喎??? 但就唔知點解成日摟計同發脾氣尖叫囉??? 晚上訓訓下都會有呢個情況, 大叫大喊, 喊到收唔到聲, 我真係好擔心呀!! 我又要湊住細, 又要分時間陪下個大, 我有時想休息都無時間, 所以你都要留意下大仔有無情緒問題, 我後日會去健康院問下姑娘要點做, 到時再話你知!!

首頁

尾頁

跳至