少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我個囝好細個就吮手指,我亦試過買手指水都無用,手揩亦變左好肉酸,但有一日我媽咪同佢講,BB你睇下自己隻手指幾肉酸,之後佢就再無食,好奇怪,而大家都好開心

伯爵府

我個囝好細個就食手拍,用手指水都唔得,到1歲多D,婆婆就同佢講,你睇下隻手指公幾肉酸,之後我個囝就唔再食啦

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-1 12:28 AM 發表
我囡3個月開始食手指,食到依家2歲半差唔多,一直都介5到,白花油,介手指水,包住佢,話食手指會有蟲係個肚,會肚痛,話差人叔叔會鬧,咩都試哂都無計....又成日周圍摸,.摸完又擺入口...都5g點算... ...

你可以將佢兩隻手指拍埋比佢睇,話比佢知吮手指就會變得唔靚,同其他手指唔同,我個囝都係甘介架

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-1 05:51 PM 發表

我都有試過a.....佢早半年前仲食到手指公爛都係咁...

甘就難搞啦,我細兒甥就介唔到奶咀,佢都4歲啦,反而個囝一同佢講手指唔靚,佢就即刻唔食

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 04:39 PM 發表

係呀,我真係5想佢食手指,因為真係好dirty..呢2晚我迫佢5準食手指訓覺,我話食手指既小朋友就唔可以番學,佢就收埋2隻手係張被到囉,一想食果時就自己拎番出黎話"丫,我唔可以食手指"咁
叫做成功左第1步囉..但係 ...

慢慢黎啦,其實你甘同佢講,佢都識收埋,已經好好架啦,比D時間佢啦

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 07:57 PM 發表

其實佢係每晚臨訓前先會係好乖好聽話你叫佢做乜就做乜,講乜就講比乜,
一到日頭,佢彩你都傻 仲有,佢到依家都未介到片片

我個囝都未介片,你小朋友幾多歲呀?
甘平時你又係同一個方法講比佢聽,佢無理由唔聽話架?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 08:27 PM 發表

佢2歲半喇就快,只係起身時我見佢未小便,我就抱佢去囉,一坐就柯,其他時間,佢柯緊果時咪話你知wewe/ngng囉!

平時如果我用同一方法話佢知,佢5會聽,仲會發脾氣,呢個囡,我都5係好識教,如果d5熟或姐陌生人同佢講野,佢就 ...

同我個囝年紀差唔多,我個囝連除片都唔得呀,而家唯有等佢返學介羅
我個囝就比較慢熱,見到人都唔啋,但會不停甘望住人,睇落就好怕羞,不過同佢介吮手指,始終要比D時間同耐性,因為迫佢就盞搞有反效果,比D時間個小朋友啦

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-2 09:23 PM 發表

你囝囝番學未呀咁?
我囡都係慢熱怕陌生人,就算對象係小朋友都係...要對好耐先肯同人玩 有d擔心佢番學會點

佢後日開學啦,我都好驚佢返學不停甘喊
你出年先比佢返學呀?我早左比個囝返學係因為佢唔講野,同埋有D細膽,所以我早一年比佢開學羅

伯爵府

甘佢鍾唔鍾意返呀?我會陪個囝返2星期呀,而第3個星期先回復正常,我都驚佢唔肯返,又驚佢喊

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-3 04:29 PM 發表

玩果時佢就無問題,但一係個課室到唱歌佢就係到喊,但轉課室去畫畫果d又無野wor,好奇怪,次次去到唱歌仔果到佢就喊5停...
係呢,我多手按左去你個blog睇,見到你囝囝著住校服好型仔呀 ...

唔好話多手啦,放上去就預左有人睇既
呢2日同佢返學,佢都喊,又唔肯落地,下星期無得陪佢都唔知點算呀
你囡囡返playgroup有無得陪佢架?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-6 04:49 PM 發表

佢番playgroup有得陪架,初頭2次番佢都係喊,又唔肯同人玩,最開心咪玩波波池同sir滑梯,畫畫果時無喊囉,仲玩到5肯走...

但係係5係好多小朋友都喊呀?我見到有d小朋友好叻,番學都無喊,我覺得我囡都係喊多...由其無得陪. ...

但而家先比佢返,甘咪變左插班?加上而家返,甘咪無得陪佢上堂羅?你住邊區呀?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-7 05:30 PM 發表

係呀,如果比佢番係插班呀~
我元朗區..

甘你搵左學校未呀?有心水學校未呀?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-8 12:08 AM 發表

其實都有心水,但心水學校無n1

我想搵d畫畫班同埋跳舞班比個女上,唔知邊到有呢

元long區我就真係唔知啦
甘你諗住幾時比囡囡返學呀?

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-9 01:54 AM 發表

其實我想幫佢介左片先架~
如果5比佢番,佢要出年先番得k1~

我個囝都未介都返學,因為好多n1都會幫小朋友介架,不過要比佢著學習片羅

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-10 07:36 PM 發表

不過我想幫阿囡報既k1又無n1...
都5g比5比佢番n1好

但k1又未夠年齡讀噃

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-10 10:35 PM 發表

係呀,大囡嘛...如果比佢番n1,變左讀半年到又要佢轉新學校,
又要再適應過mouth:
睇黎都係比佢番playgroup算多架喇

其實而家比佢實習多D群體生活好D,因為遲D返學會好好多,唔駛話喊得甘勁麻

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-11 06:23 PM 發表

都係既.但係佢番playgroup都ok,5係點喊,但唔知我唔係到陪佢佢會5會發顛喊

係呢,你囝囝仲有無喊?

我個囝無返2日學啦,因為病左

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-11 11:09 PM 發表

無咩事丫嘛?依家d病菌好勁

可能佢喊得勁,有風入左身體啦,跟住而家訓訓下都會突然坐係到喊醒,見到都心痛

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-13 05:03 PM 發表

咁真係好慘呀 有無睇e生?
係呢,你囝飲5飲中藥架~

睇左醫生啦,不過佢唔飲中藥架,而家搞到我心大心細,又唔係好想比佢返學,因為我未試過見到個囝驚成甘

伯爵府

原文章由 teresa621 於 08-9-15 06:25 PM 發表

中秋節快樂呀(雖然遲左小小)

其實如果真係咁,不如緊係唔好番啦,番學,可能有好多病菌,一陣人地傳染你囝,又交差咁傳染就唔好啦~等佢好番哂先啦~番N1都無咩所謂,最緊要阿囝好番無事~ ...

我諗住同個囝退學,因為佢而家好似驚左甘

首頁

尾頁

跳至