自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

nanakobe0066 發表於 19-5-30 11:47
媽媽辛苦了~ 我認識的朋友當中, 都有讀寫障礙, 也是在幼稚園時期便發現, 因此可以盡早接受專業治療和訓練, ...

今朝終於清楚再一次同佢傾,講完
佢頭先自己係網上了解左,依家都好積極去搵啲報讀機構可支援呀女

其實我望緊係更遠,而唔係解決眼前呈分了,只是想佢日後學習壓力減低點
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

有無姊妹小朋友讀過呢間..
https://www.boazeducation.com/blank-1
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

pingapinpin 發表於 19-5-30 12:53
我個女都有讀寫障礙,不過唔算太嚴重,下個星期都係呈一。而家呈一迫到埋身,冇可能咁短時間可以有大進步, ...

抄寫有,有時呀女自己都會自動自覺抄,對住課本佢都仲會有興趣去寫,溫,一試做卷,就出晒黎
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

Babylyly 發表於 19-5-30 13:14
吾好意思,讀障是否等於在家默書識晒,但學校默就拎70 分?
我估要多鼓勵,只要少少進步就讚,首先一定要 ...

或者你可以試上網睇下何為讀寫障礙
有讀障既小朋友係溫左習,返到學默時同一個字有幾個,會有一個默啱,其他會錯同埋錯既野係可以唔同,
我女就係一,二年班時默書都有100,6,70分,係一到三年班時發現突然0,十幾,明明好努力溫,返到去都係唔識,我跟手同學校講,安排做評估

讀障係要經註校心理學家同學生做評估,確認為準

我相信無一個父母會想自己仔女會有讀障,如果以你既講法,個父母只係要求高

珍珠宮

畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-30 13:16
我以前上過training 又做過trainer 同義工。
媽媽不要灰心!
我試過入學校做,學生到中學至知但只 ...

謝謝妳鼓勵
係,我有時同女拆字都會講到好攪笑咁,好似個過字,就會同佢講有個咼
坐住隻船咁樣,大家又笑下
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

Ashleycorina 發表於 19-5-30 14:23
加油呀!仲細呀!好多進步空間!
我以前幫過個男仔已經中三,好曳㗎,成績又差。後尾我發覺其實係無人明白 ...

其實爸爸都好幼努力支持,只係覺得要靠自己唔好靠人
經過左呢兩年,當佢睇多左其他學校,聽學校講座,其實佢放工返黎都有跟兩個既功課同溫習既
龍鳳媽

珍珠宮

畀面勳章

喧嘩 發表於 19-11-14 23:48
我女都有,但未到好嚴重,但認同寫中文真係幾差,英文串字會好少少啦,佢中四就過左英國讀書,真係發現新 ...

好叻,都可以去到英國讀書
龍鳳媽

首頁

尾頁

跳至