夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到又要食;多肉少菜....思維亦是停留在十幾廿年前,冇計劃。
行為自理也是長吾大,長期要人幫執手尾(如廁後不冲厠,飲完個罐不掉,拿出來的東西不放回原位,污糟衫褲成日有廁紙在內,搞到成機衫都係廁紙碎.....不能盡錄)我覺得呢啲行為好影響別人,更沒有一個好榜樣給子女。

子爵府

大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識照顧我,關心我。子女的照顧,管教基本上都落在我一人身上⋯⋯
他唯一的好就是對錢銀不計較,交足家用。但上進心已欠奉⋯⋯

子爵府

crystal媽咪 發表於 20-3-1 15:46
我都知好多男人係咁
真係似湊一個大細路

冇錯!感覺就係湊住個仔......未有小朋友可能冇咁反感,但已經湊住兩件,仲要湊埋個大,真係好難頂,好大壓力
隨住有小朋友,好多父母都會做好自己個角色,我自己有,會知道自己責任,言教,身教......但佢冇,從來冇乜做人道理去教小朋友,身教都冇

優點.....?越嚟越諗唔倒,以前欣賞佢聰明,但已經被佢日常生活間諸多吾用腦的例子掩蓋。
以前覺得佢就我,後來覺得佢個人冇所謂,而家發現原來佢係唔用腦,所以乜都問我,由我來決定......我覺得好攰,好攰

ChingChing19    發表於 20-3-5 15:11

子爵府

肥肥寶 發表於 20-3-1 16:22
咁似我老公,大細路,多肉少菜,食零食,不過佢有手尾會做家務,其實我飲食習慣都同佢一齊,因為佢大細路同 ...

所以拍拖時吾大問題,結婚後都唔大問題,但到生小朋友後就大鑊啦!太多問題衍生出來,管教,照顧......其實我都唔識,慢慢學;但佢就一直依賴我,仲要懶。家務(只懂拖地,洗廁所);煮飯免問,仲想大魚大肉,原來佢係港孩,俾佢阿媽照顧得太好,乜都唔識。如果肯學,問題不大;但係唔長進,10幾年後仍然倚賴我,旨意我。
忽然有一日,覺得自己冇咗個老公,但多咗個仔.......接受唔到!

子爵府

judy1122 發表於 20-3-1 16:31
直頭似湊緊個反叛期既青少年咁
成日搞對抗 你做東佢做西 突登對小朋友差d迫你自己出手 日日聽佢講閒話 單單 ...

我嗰個永遠冇聽見佢同小朋友講道理,一嚟就鬧,極冇耐性,叫佢同小朋友戶外活動又唔鍾意。宜家先知佢係極度唔適合做爸爸......

子爵府

judy1122 發表於 20-3-1 17:33
最慘係成三十歲人 對住個親生既都要睇心情
心情好時就傾下計講下道理 心情差就叫個仔死開 咪煩佢
真係好可 ...

重點係佢唔識做,吾肯學。
做咗爸爸吾肯改變,對小朋友太吾公平!

子爵府

肥肥寶 發表於 20-3-1 17:54
唯有叫自己包容佢,我老公都係咩都問我,最近屋企啲水喉塞左都係我攪,我媽聽到我通返條喉話我犀利,我都 ...

但有小朋友情況大不同

子爵府

judy1122 發表於 20-3-1 18:19
對小朋友應該做好榜樣 唔係只會有樣學樣 我唔想第時佢有童年陰影或者性格缺陷
...

吾適合做爸爸,吾肯做好爸爸角色真係唔好生,害左成頭家

子爵府

susuca_mak 發表於 20-3-2 03:54
我以為你形容緊我老公
好似
仲要自私到自己發脾氣就喺個仔面前大聲鬧人同埋掉野

冇錯!其實呢種人都係自私,冇責任感先會有咁嘅行為。
jm 你會好似我咁激氣嗎?點同佢相處?我有時諗吾想同佢一齊住。
其實呢種男人真係好多?但我朋友D老公唔係咁,我覚得自已好不幸

子爵府

starer 發表於 20-3-2 08:51
唔好怪我直接呀樓主,其實他搞到咁某程度上你都有責任寵到他咁

何以見得係我?
我性格吾會縱人;初初結婚真係冇咁衰,之後有小朋友要請工人就越來越.懶,跟住越老越衰⋯⋯
我估應該唔係我,係佢阿媽,工人同佢自己

ChingChing19    發表於 20-3-5 15:14

子爵府

micsin 發表於 20-3-2 10:36
算好 我果件 無比家用 認為自己比了某些開支便不用比家用 怪自己盲了

無比家用確實係衰中之衰,但係咪份糧有限?日常家務,或管教子女方面有冇負返多啲責任?

子爵府

syc7 發表於 20-3-2 21:17
一個衰依賴,一個願捱嘅弊在肯孭起晒渣晒主意,廢左依賴者武功。當然,真係會有苦自知,尤其有小朋友,可 ...

最慘係俾佢揸主意時,永遠做唔到一個好嘅決定⋯⋯

子爵府

farm712 發表於 20-3-2 18:10
我會搬開住。 頂唔順要湊多個。

我都有諗過分開住

子爵府

syc7 發表於 20-3-2 22:52
佢唔認同你所講嘅“好”決定,佢只覺得自己係好,無反省,所以亦唔會珍惜你付出的。

冇錯!永遠唔會反省,檢討;繼而重複犯錯.....然後身邊人長期要為佢執手尾

子爵府

miss_babybaby 發表於 20-3-3 19:58
我最唔明就係點解生完一件已經知道佢係一個點嘅人,仲可以生第 2 件 ?

唔知一般男人係點,我生第一個時c6係有幫手嘅,再加工人,生活上吾太大問題;但到生第二個,真係忙好多,c6先縮吾幫手,可能生到第二先知原來係辛苦
仲有可能兩個小朋友好近,未有察覺其真面目

子爵府

crt1234 發表於 20-3-3 22:52
何為一個好既決定
有無例子?

生活上太多事要做決定,尤其有小朋友,揀幼稚園小學,有咩唔舒服看哪個醫生,什致因應天氣幫小朋友揀件衫......佢都做唔到。當兩個小朋友有不同行程時要怎樣安排先後佢都諗唔倒,唔能夠考慮周詳

子爵府

858D 發表於 20-3-3 19:38
回覆 gilgil39 的帖子

啊!咁似我前夫話緊我嘅?!我係女人,不過我有潔癖,OCD,亞氏保加症。所以我生活 ...

我最近都懷疑c6有阿氏,所以影響日常生活冇調理?
仲有佢好似對好多事都冇感覺,以前會以為佢樂觀,而家係覺得佢冇感覺所以冇乜吾開心,什致我鬧佢,佢轉個頭又好似冇嘢發生咁;好嘅係佢唔記仇,吾好嘅係冇羞愧之心,唔會改進,所以経常重複犯錯

子爵府

猫物語 發表於 20-3-3 23:01
以為睇緊自己個post,我c6同你個件有9成似,佢係孻仔受盡照顧,做人樂觀乜都及時行樂,飲食習慣超差零運動 ...

咁你會識教個女揀老公吧!

子爵府

wewanwan 發表於 20-3-3 23:40
我都以為我講緊我既男友,佢係細仔,而家同阿媽一齊住,每日放工返到屋企就飯來張口,食飽就係坐係梳化訓 ...

咁好彩你未同佢結婚

子爵府

858D 發表於 20-3-4 04:29
我就係妳形容你C6咁。對於佢來講,果D唔係錯,所以重複犯完又犯,理得人地點認為係錯都搞唔到佢。好似有人 ...

其實係咪響你字典裡,冇錯呢個字?
例如佢成日吾記唔得交電費,搞到要cut電,正常一般人會覺得大鑊,下次要記住;但佢可以之後又來一次

首頁

尾頁

跳至