跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

原文章由 B.GIRL 於 08-12-15 00:16 發表
各位,

MiniSA(shirry) 昨天下午6時08分順利順產在浸會生左囡囡, 囡囡重6.3磅..... 好開心啊 !!

我在facebook度恭喜左佢喇!

大宅

hello 大家好呀! 聖誕節過得開心嗎?有阿b一定很開心啦!

我地12月媽咪都個個都忙到luck轆,我都好少上來留言了.
我在24/12平安夜湊阿女回自己屋企,阿媽來幫我手湊,禁岩阿女肚仔好似唔多舒服由平安夜扭計到聖誕日,後尾煲左d開奶茶比佢開奶,去到便便,就無扭計了,好彩無事咋!

月尾就湊返阿女去姑奶度接手了,到時我就在屋企真正的休息,不過我到時實掛住阿女...我地兩公婆會sat&sun去元朗睇阿女..日後返左工都會係禁呀.

我見到各位都留言,說餵人奶的事,好羨慕大家仲餵緊人奶,因為我已無餵人奶了(原因很長都唔多講了),起初都好唔開心,可能生之前對自己太大期望啦,不過阿女食緊思敏兒都ok丫,食得&訓得定時,就放心了.各位人奶or半人奶媽咪要加油!

==>燴蕃薯,
你edd係幾時呀?有沒有動靜呢??

[ 本文章最後由 kitnat 於 08-12-27 15:14 編輯 ]

大宅

=>emily
我都很明白你果種心痛的感覺,我阿女雖然只係住左7日加護病房,但見到佢有幾日隻手仔都係插住支針,睇到d針孔時,真係好肉赤的...好彩你老公同屋企人都完全support你,你都可以多d時間休息,如果食奶粉,餵完奶仲要掃風,真係好累...你如果仲有人奶,盡量餵多d啦,加油呀!真係唔得,太累既,就算補/轉全奶粉都唔係d乜野壞事,我開頭都很唔開心,堅持唔到餵人奶,而家慢慢都接受左,好多媽咪一開始就比奶粉比阿b食,咪又係健健康康! :)

=>natalie媽
好呀! 第時我地阿b仔b女到幾個月人仔,硬淨d,就可以湊出來見下面,哈~

大宅

原帖由 B.GIRL 於 08-12-29 09:49 發表

其實你都唔洗唔開心餵唔到人奶,自己盡左力,都無所謂,
衣家d 奶粉都好有營養,阿b 食左都應該無問題.
我奶奶 & 媽咪 都叫我滿月後斷人奶,不過我自己盡自己
能力,不過我衣家奶水真係唔多,有時only 一安士,
有時2-3安 ...

嗯!係呀,如果仲有人奶,真係要比多d阿b食! 你覺得仲頂得住既,就繼續努力呀! 唔洗計住滿唔滿月呢~

大宅

原帖由 olmanbb 於 08-12-29 18:38 發表
你禁快比开奶茶比阿b饮?

我妈咪就比米水阿b饮,话比较温和d,开奶茶最好等阿b有几个月先好饮。

你就好啦,你姑奶帮你凑,话晒系自己人,点都放心d。我下个月头坐完月就要返天水围喇,到时就要自己搞定阿b,好在Natalie日头要返学, ...

我叫佢做開奶茶,其實入面係有薏米,金銀花,杏仁同x實4樣野煲既水開奶囉,睇開個中醫開的,
我媽都建議我不如就禁煲米水佢飲,但睇左中醫開左呢劑野,就試左先囉...
係呢,你阿仔patpat有無紅?我阿女有呀,周邊既人建議太多不同既方法,有bb油,花士苓,六一散,中藥膏,...唔知用邊隻先最好...
嘩,到時你2月又要返工,又要湊阿女同阿仔,咪超級辛苦???

大宅

原帖由 olmanbb 於 08-12-29 18:03 發表
我呢个星期都无喂阿B食人奶,因为我牙肉发炎,痛到顶吾顺要食抗生素,一食就5日,所以最快都要呢个星期尾先可以再喂翻人奶。

但因为我本身奶水吾多,所以都好惊到时已经再无奶比阿B。而且我阿B劲大食,而家食奶粉,最多都系3个钟 ...

嘩,你阿仔食到5安!好勁呀!!
我阿女上星期以為佢開始食到4安奶,點知突然呢2日又跌返...食返3安,有很多餐仲唔夠3安,都唔知點解!

你地阿b會唔會,每次食奶食到1半就訓晒覺架?
我女差不多次次都係禁,食到1安/1.5安時就訓晒覺,我同阿媽點搞佢都唔想醒,似飲醉酒禁樣!
都唔知點好 :(

大宅

原帖由 bebegirl 於 09-1-2 04:12 發表
嘩!原來你o地都咁放心俾bb食咁多安奶架!因為健康院姑娘話1個月的bb最多只可以食3安鎵咋,所以攪到我唔敢俾太多佢食!亞b由出院開始就每4hr食3-4安了,聽你o地咁講,我都無咁d驚!嘻,原來我b仔都唔算最大食咋! ...

唉!我姑奶話1個月bb要開始加份量比佢喇,但我見阿女差不多去到3.5安...後尾又跌返落3安...其實唔知健康院d準則岩唔岩...?我姑奶對健康院很抗拒的!但我唔想阿女被迫食太多,食到"濟"就唔好啦....所以加份量真的要慢慢來...

大宅

原帖由 燴番薯 於 09-1-4 22:32 發表
hehe..我今日無端端諗到一個好白痴的問題: 咪話坐月唔可以掂生水的,咁如果去完toilet要洗手咁點算呀?

燴番薯,仲以為你無上幾天,走左去生左喇!hhaahaa...

我當時係在房內的水喉洗手的,有熱水喉架...

大宅

原帖由 olmanbb 於 09-1-6 11:46 發表
我阿b呼吸个阵有时都好急,通常食奶个阵会明显d,有时好似扯虾锦。不过我见阿b食得又训得,而且体重增长都好好(而家4.56kg, 出世3.13kg), 所以我都无理。

不过希望你阿b会快d无事啦。仲有,你千奇吾好太怪责自己,因为你都系新 ...

嘩~阿仔重左禁多呢!好羨慕呀~哈哈~
我女女出世3.08,上星期係3.94咋,重得唔夠1kg...
佢最食得果時都係飲4oz奶,但仲未好順利...希望佢快d增磅啦!
我女呼吸都係好急,不過姑娘又話正常,但佢喉嚨成日hea hea聲有好多痰咁樣,而家禁細個又怕比野佢食幫佢化痰,姑奶叫我要等下先囉...

大宅

原帖由 olmanbb 於 09-1-7 20:35 發表
各位,烩番薯琴日(1月6号)下午4:56分生左仔仔喇,重3.55kg。

恭喜晒!

恭喜!!!!
燴番薯,你終於等到喇!祝你同囝囝健康快樂!!!

大宅

原帖由 olmanbb 於 09-1-12 09:32 發表
我想问你地有无比bb食奶咀呀?

我呢个b吾想比,因为家姐食左之后到而家都吾肯介,但我发觉阿B夜晚有时食饱都吾训,我一比个奶阿b chu吓,就话禁快训左。

所以我都心大心细,因为如果呢个方法work,我地就可以有觉好训。 ...

我開頭都唔想比倩倩食奶咀,但上排見佢喊得禁勁,就比佢食啦,聽家人說都不是很難介,實介到,就比佢了..開頭都很快訓著..哼,點知佢呢個星期唔要奶咀了,一扭計就喊喊喊,喊到累先收,然後先做返佢本來想做既野(扭食or扭訓)總結我女即係食又扭訓又扭..工人都無符,唯有成日要抱住佢啦.

大宅

原帖由 燴番薯 於 09-1-10 14:33 發表

多謝~~
我昨晚終於回來啦~~ 我痛咗18個鐘重要加埋催生先生到,不過都係順產. 生呢個亞b真係令我經歷咗"生死一線" 不過好感恩,我無事啦! bb好好,係有少少黃啫, 今朝去咗見醫生, mon & tue都要再見. 我呢個新生媽媽好 ...

你都痛左很耐喎!不過而家見到阿b係咪即係開心晒呢...呢d真係苦盡甘來! 你一d都唔論盡啦,我生阿女時都痛左超過1day呀!真係乜仇都報晒...hehe...
阿b出左黎要花很多時間同心機,一有時間就多d休息啦!

大宅

我阿b都係禁,hea hea聲,唔知係咪食奶粉始終係有糖份呢...但係姑娘叫我地餵奶慢慢餵就ok,很多bb都係禁的..話放心無問題

我發覺呢度禁多位媽咪都說bb唔肯自己訓,要人抱先訓,唔通個個nb bb都係禁既?但我姑奶就話我地抱慣左佢而家扭人抱,我覺得可能係呢排天氣太凍,bb都訓得唔林,所以即日札醒就真..不過算啦,佢幫我湊,由得佢點話就點話啦..唉...

係呢,我諗緊4月果時復活節帶阿b出來同大家見見面,當係第1次聚會,唔知大家會否覺得到時bb太細個呢?我好心急我地呢班廣華媽媽可以帶阿b出來一起又傾餐飽呀!!!哈哈...

大宅

好呀! 一於禁話啦
我地又見面,今次加埋阿b,仲熱鬧,仲開心!

==>emily,到時帶埋阿仔出來,一定無問題既!
==>燴蕃薯,我現在係自己屋企,阿女就長住姑媽度,我地一有時間入去睇佢了

大宅

係啦~又凍返!唉~~~我地凍天bb既媽咪,真係特別多野要擔心的!

大宅

原帖由 燴番薯 於 09-1-20 11:37 發表

咁都好...你可以專心休養好身體先返工. 咁你幾時要返工呀? 咁你一定好掛住亞b lu..

係呀,日日在家攤....其實都幾悶...

大宅

原帖由 miniSA 於 09-2-3 17:13 發表
唔係帽黎架, 係士多啤梨形毛毛耳罩, 朋友送的, 但size太大, bb 郩兩郩就會丢, 所以只係帶住一陣黎影相 ...... very cute

係超級cutie!!!

大宅

原帖由 B.GIRL 於 09-2-3 16:36 發表

你返工未 ?

係囉,nat媽,你返工未??

大宅

原帖由 olmanbb 於 09-2-5 12:48 發表
我下个星期三就返工喇。不经不觉就放左3个月假,真系有d吾想返工,因为已经知道一返工就会有一大堆苏州C等我执。救命!

Natalie,你系吾系已经返工喇?

...

哈哈,蘇州c.........

我係呀,初八(2/2)返左了...... :( hehe

大宅

原帖由 燴番薯 於 09-2-5 13:50 發表

hi, kitnat,
我今朝先諗起好似好耐無見過你, 你係咪返工所以好忙呀?
囡囡現在點呀? 佢已經2個幾月lu...

咦,原來你禁掛住我架咩 keke

係呀而家少上左黎,因為入左姑奶度睇女女,都放多d時間睇佢啦,而家返左工反而上返來及及留言呢 :D

我女女開始同人講野傾下計,玩手手,仲有,姑奶說她開始"望"電視 OMG~ 哈哈

首頁
12345...8

尾頁

跳至