自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

馬騮狗 發表於 17-6-20 18:21
西醫同中醫好唔同,我個女有濕疹,所以好明佢地嘅唔同之處。西醫治標,中醫治本。
...

我之前想book劉以正中醫,但好難book。亦因為中西醫問題,同我老公鬧交鬧到人都癲。佢一定要去大口環聽醫生點講,我就想睇中醫復位。搞到我心情勁差

男爵府

etoile 發表於 17-6-20 18:36
我囡有搵劉EC做推拿,可惜冇乜用!

睇劉以正中醫,妳睇咗幾耐?

男爵府

angiehouse 發表於 17-6-20 19:34
一同進行就可以啦

想問下,妳個女有着少女內衣嗎?係咪一件少女內衣,再加一件無縫內衣?

男爵府

angiehouse 發表於 17-6-20 20:14
我女未洗著少女內衣住, 重系飛機場,
我想系掛, 聽起都覺得熱

明白

男爵府

Alwy81 發表於 17-6-21 11:11
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=448795115477221&id=241948309495237
睇下幫唔幫到小朋友?: ...

Thx

男爵府

vickymamaa 發表於 17-6-21 12:56
我係過來人,戴過架,做過手術。

初戴架時係廿幾度,醫生建議全日戴,但我返學係無戴既,放學返屋企先戴, ...

我嗰日一去到大口環,我就忍唔住喊。我個女問我咩事,我無答。直到去見醫生,見到佢爆喊,我好心痛。佢前晚同我講,接受唔到個架。佢一路冲涼,一路喊。我個心真係好痛好痛。噚晚佢就好D。宜家擔心5/7返去大口環造架,怕佢情緒唔好

男爵府

vickymamaa 發表於 17-6-21 13:46
我明白佢既感受呀
知道要戴架時我無爆喊
不過後來知道可能要做手術,我都爆喊(無係呀媽面前喊,係覆完診 ...

明白,有D佢傾。佢話戴架好煩,佢怕煩

男爵府

beverly@mim 發表於 17-6-22 20:44
養和醫院
有腰架同運動資料
http://www.hksh.org.hk/sites/default/files/publications/zh-hant/b563f09b07 ...

謝分享

男爵府

angiehouse 發表於 17-7-12 07:27
想分享下女帶左架二日, 都幾羅命, 個架好硬, 佢喊住反學, 要加件風衣遮住因怕同學仔笑, 晚上瞓到一半頂吾順 ...

唔係話,戴架時間慢慢加上去未?即係第一日兩個鐘,第二日四個鐘。等佢慢慢適應咩。

男爵府

angiehouse 發表於 17-7-12 08:34
治療師話一開始都要帶23個鐘, 第一睌帶來瞓 OK, 因只昨今上學, 想佢試下帶反學, 然後下星期知點微調, 另只 ...

明白

男爵府

sukilee318 發表於 17-7-13 20:28
而家好似愈嚟愈多人都有呢個問題

我同事兩個外甥都有,仲要係親兄弟。兩個都過6尺,宜家讀梗大學,都戴住架

男爵府

kiu-mummy 發表於 17-7-18 19:05
樓主,想問一下你什麼情況下帶亞囡去看醫生?學童健康檢查?還是自己去看普通科?我仔也有這個問題,我先 ...

學童檢查發現

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-22 20:19
囡囡剛健康檢查,要 refer 照x-ray. 怕度數不理想要帶架。請問 脊柱側彎是否天生還是因坐姿不好形成? ...

唔係天生同坐姿唔好。
女孩患脊柱側彎的機會比男孩高;家人患有脊柱側彎的人士亦有較高的風險。通常在約10歲時出現,有可能隨著兒童成長而惡化。不過當骨骼發育成熟,出現惡化的機會就會減低。相反,患者如果骨骼發育未成熟而且脊柱側彎的程度較為嚴重,出現惡化的機會則會較大。大部份患者情況屬於輕微,一般無須接受治療,但是情況嚴重者則需接受專科醫生診治。原發性的脊柱側彎是沒有明顯的成。
PS:網上揾的

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-22 21:28
回覆 馬騮狗 的帖子

Thanks your reply.由於阿囡坐姿好差,經常提她都冇用。所以我還以為因坐姿引致度數差 ...

真心見意,自己揾醫生照。脊柱側彎,一個月可以增加0.5-1度。如果等到9月尾先照,已經加多2度。我個女要戴架,真係希望身邊嘅朋友,早D處理。到要戴架時,就煩!

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-23 10:05
回覆 馬騮狗 的帖子

謝謝意見。請問知唔知私家照x-ray 約幾錢? 可否攞住張x-ray 底片給政府(學童保健:上 ...

政府唔會信外面嘅x-ray,只係信佢自己照嗰D。宜家要做嘅係去游水(自由式)同去玩monkey bar,拉直個人嗰D動作
私家照,唔知幾錢,我都係學童檢查嗰邊照。其實粉紅色小册子有寫ATR係幾多,我個女ATR係9-10,網上D人分享出黎。將ATR乘3,就係照出黎嘅度數

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-23 14:04
另外,如果小朋右照完x-ray 真係要帶架,請問個架約幾錢?

個架唔駛錢,只係俾覆診錢

男爵府

meimei小朋友 發表於 17-7-25 11:28
請問大家,呀囡本身有玩羽毛球和籃球,如果真係要帶架,是否要停晒這些運動?還是練波其間,可除去架,只要 ...

我2/8返去大口環,到時再幫妳問清楚。上次個物理治療師同我講,除咗沖涼同1個鐘運動,其他時間都要戴個架。每日最少戴22小時

男爵府

markbean 發表於 17-8-1 14:56
昨日去完大口環見醫生,醫生話阿女都差不多大定(但其實佢只係係9月先14歲, 不過就已經黎M兩年半左右), 可以 ...

請問,戴咗幾耐架?

男爵府

angiehouse 發表於 17-7-12 07:27
想分享下女帶左架二日, 都幾羅命, 個架好硬, 佢喊住反學, 要加件風衣遮住因怕同學仔笑, 晚上瞓到一半頂吾順 ...

Hi,樓主。我個女今日攞咗個架,亦有戴。問題係,個架有追踪器,令我同個女都有壓力。兩星期後返去覆診,想同醫生講,可以唔要個追踪器嗎?因為我覺得,要俾D時間佢,慢慢將時間加上去。大家心理壓力都少D,咁樣可以嗎?

男爵府

馬騮狗 發表於 17-8-2 21:33
Hi,樓主。我個女今日攞咗個架,亦有戴。問題係,個架有追踪器,令我同個女都有壓力。兩星期後返去覆診, ...

佢有個同學仔4x幾度,都係放學戴到第二朝返學就除。度數減咗1x度,但佢無追踪器,點解我地有?

首頁

尾頁

跳至