家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實可將地台轉為油壓式床會方便d, 唔駛吓吓要取走張床肉先可放嘢.

我家最近都做了類似呢款床, 床底可可放好多嘢, 一大一細喼, 3個大細不一的箱同nnnn袋雜物.
原帖由 VKwan 於 09-6-3 18:37 發表
原來咁樣既,thx for sharing!咁咪要取走張床肉至可以放野

大宅

Laurat / olimo ~ 我唔識POST , 請問你哋睇到嗎? 同埋我影相的技術又一般, 希望你哋睇咗會明白點整….床尾其實都有個櫃仔, 雖然唔大, 但我都放了不少的手袋. 呢種床我見人多數做1級樓梯, 但我貪心想放多d嘢同覺美觀點, 所以做了2級樓梯.
第一級樓梯可做4個拉櫃桶, 最底的一級就是拉板,

我家樓底是8呎倒,, 起初我都怕做得太高會有壓迫感, 但做後又唔覺同效果不錯.

大宅

laurat ~ 木係孅維板加木皮. 價錢大約萬8蚊倒包4呎衣櫃+4呎半x6呎床+床尾一個細小櫃仔+一個細細的床頭櫃台+2級樓梯再加房四周圍木板至腰身.
原帖由 laurat 於 09-6-7 16:36 發表
save謝謝你,我睇倒呀,真係放倒好多野,甘我想問你係用咩木呀?我都覺得做兩層好D,又可以放多D野,又可以解決左地氣既問題,請問你介唔介意話比我知幾多錢呀?

patpat 234,好多謝你甘詳盡既解釋,實在為我地呢D門外漢指點 ...

大宅

paklok ~ 我最底果層係做弧線形, 個人覺得比直線美觀D.

hehe
果然大家的taste 好接近吖, 連床舖一樣:D

原帖由 paklok 於 09-6-7 17:26 發表

剛剛睇完真係擺到好多野,
我都諗住做兩層, 同樣係8呎樓底~
btw, 你套紫色床單同我一樣:D

大宅

Olimo ~ 我搵呢個師傅算是價錢公道和有手尾. Yes 是油壓式木板蓋. 至於idea 就係我要求要呢款床, 佢再比意見參考.
個人認為係做就一次過, 始終做時會好多灰塵, 一次過會無咁麻煩.

原帖由 olimo 於 09-6-8 09:19 發表
save
謝謝你的分享
萬8蚊有咁多野,我覺得ok
是否用油壓式木板蓋?
這設計是否師傅的 idea
我們也考慮過在房整些櫃
其實一次過整 or
先整地台,看看是否夠用,不夠用才再整櫃?

patpat324

我問那間,說用實木
究竟 實木得唔得 ...

大宅

Paklok ~ 我係搵專做木的裝修師傅做的, 以前佢係果d 係屋內刨木做櫃的師傅, 依家因咩都要平, 所以係大陸訂板回家裝加收口.
原帖由 paklok 於 09-6-8 09:52 發表

我都未研究做直定彎~
你喺邊樹做架?

大宅

sorry 呀2位, 我唔記得係樹留過言tim, 全台外貌...我要今晚返家試影會唔會太過open 先決定公開定post.
原帖由 olimo 於 09-6-12 08:31 發表
我也想看全個台的外貌
如果你不想公開
可以email分享嗎

大宅

請收pm, thanks!
原帖由 VKwan 於 09-6-8 22:05 發表
請問可否pm個contact比我?thx!

大宅

sorry, sorry!
成日人閒心不閒, 所以成日唔記得嘢….相我影咗, PM 比你哋呀, 不過唔知點解成日覺得好似影得唔太清楚咁.mouth:
原帖由 somedo 於 09-6-23 14:34 發表

hi........有冇人呀........
你唔記得左我地la﹖

首頁

尾頁

跳至