跳至

首頁

尾頁

大宅

媽咪................bb名/暱稱.....打算餵幾耐.....備註
amypekkle......墁庭/妹妹.....9個月至1年...在職媽咪, 在公司泵2次奶
crystal2442.....迎迎/包包......6-7個月.....在公司泵2次奶
welcome.........蓁妮/蓁蓁.....直至停產.....在公司泵1次奶
reginang..... Adarsha/TJ ...... 12 mth..... full time mom
mikeron..........Audrey.....6 mth......will back to work soon
hellocatcat.......澄澄/妹妹豬.....有幾耐得幾耐.....快返工
Avis0520.........籍心/BB..........有幾耐得幾耐..... ft mama

大宅

我bb都係細碼b,得15磅。我本來都有d唔開心,但醫生話佢跟返生長線同健康就無問題,仲話佢唔會突然變大碼b喎,所以要繼續努力做奶媽。

我係用燉嘅方法整粥比bb食,係街市阿姐教我架,真係好好唔使驚黏底又棉,你可以試下。

大宅

咁地點係邊呀,我都有興趣join

原文章由 amypekkle 於 08-3-11 14:00 發表
大家有冇興趣復活節開個細party呀?
如果想參加, 就要快報名. 因為我要等夠人才book個場.

我頭先打電話check了我個屋苑的function room, 暫時21同24號都仲有位.
如果開party, 我諗住book function room下晝3個鐘, ...

大宅

我家姐兩年前喺果度減架,真係靠飲食同做運動,佢話飲食方面係清淡d全無salt/糖等,可以食魚蛋米走油 (都好飽架)。另外運動方面佢一個星期會去3次gym,佢大約半年由生完13x磅減到 11x磅啦,而家都無反彈 (不過佢keep住有做運動)。
其實最緊要都係恆心,加油呀

原文章由 amypekkle 於 08-3-11 14:07 發表
MYPPBB,
re: keep fit
我在母乳餵哺版有媽咪在米斯洛度減話幾健康 (係靠飲食同做運動, 唔係做機), 我都諗緊, 想join.

大宅

我心心都病咗,上星期四開始流鼻水,同佢睇醫生後又咳又發燒,見到佢心都痛埋,好在佢都仲食得瞓得同玩得。
我用針筒餵佢食藥水架,食藥水佢無乜典但滴鼻就典到死,好慘!
佢而家仲有d咳,唉!尋晚仲咳醒幾次,好慘呀! 希望佢快d好番啦。
各位小心身體呀!

大宅

我囡囡都會揭起我件衫搵奶奶架,我都覺得好sweet呀 ,有時出街都係咁架,可能佢諗起就想食啦。
我都仲有喺公司泵奶呀,我lunch泵一次,不過唔係好多得6oz到,最叻都係得8oz咋。其餘時間就埋身食,尤其是放工一返到屋企一定要食一食,如果唔係就好扭計架喇。

原文章由 monkichi 於 08-5-5 18:19 發表
我好開心, 因為阿囡識揭起我件衫搵奶奶.
佢一向都唔熱衷埋身食, 真係無諗過佢會揭我件衫搵奶.
o個刻真係覺得好驚喜.

要返工的奶媽, 你地仲有無o係 office 泵奶?? ...

大宅

我個囡囡一直都係同我瞓而且未戒夜奶,呢幾晚扭得好勁呀,點知我c6竟然同我講不如比奶粉佢食,等佢飽d瞓得好d喎。我聽完d眼淚就忍唔住喇,個問題係佢係咪唔夠飽先,佢扭係咩原因先,真係激死我呀。咁係咪食奶粉嘅bb就唔會扭同瞓得好好呢?

其實囡囡有d燒呀,可能佢之前返pg比同學仔野到,又可能佢出緊第四隻牙,所以比較扭囉。

不過我仲未諗住戒呀,因為最辛苦嘅時候都過咗啦,我想餵到佢自然離乳呀。

大宅

我喺度呀....
我仲努力緊呀....仲有喺公司泵奶tim,不過唔太多lumouth: ,諗緊好無喺公司唔泵,放工返去先一路泵一路食。
但又驚唔夠存貨比佢日頭食....真煩....

大宅

呢期喺公司pump得好少,今日得3oz,屋企己經無晒存貨喇,好down呀 。我尋日買咗鮮奶諗住比呀囡頂住先,點知99打黎話佢唔肯飲呀。各位姊妹比d意見我啦,比邊款奶佢飲好呀.....唔係就餓死妹喇....

大宅

我今日開始無帶泵返公司lu.....
由呀囡16個月我黎返m奶量少咗一半,由每日喺公司泵6-8oz減到得2-3oz,買過鮮奶同光和堂比囡囡試,佢都唔飲。正當我煩惱嘅時候買咗豆漿佢試,佢竟然好鍾意,鍾意到日頭連我泵出黎嘅奶佢都唔飲,剩係飲豆漿。所以我今日好輕便咁返工。
另外我囡囡一直都有飲夜奶,直至上個月我覺得好辛苦成晚佢可以不停咁啜架 ....真係頂佢唔順呀。我就的起心肝同佢介,好奇怪..一直我以為好難但原來好簡單就介咗lu ,剩係第一晚喊咗半個鐘就瞓咗,之後嗰幾晚每次都喊少咗。最開心係佢瞓得好咗,可以瞓到大天光lu,yeah

首頁

尾頁

跳至