自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

完全睇番自己屋企環境同個小朋友大唔大洗啦...

我女中六喇..咁多年都係600蚊一個月飯錢

100蚊一個月零用錢....八達通我比
可能好多人都話唔夠用..但佢咁多年都無投訴過.....

公爵府

原帖由 miffymiffy 於 10-8-18 20:43 發表

佢點 食 lunch ? 食魚蛋 ? 熱狗 ? 三文治 ?

學校小食部有麵...有米粉...有三文治...
大約都係15蚊...
亦會出街食...兩個女仔一個set lunch...碟頭飯...share都夠飽...
m記都會食...淨包都唔係貴..
雲吞麵都有 ... 12蚊碗....
佢話好夠飽...唔需要比多d飯錢...
一樣發育正常高過我11x磅

其實好睇小朋友習性...洗慣左就大單
我仔小學...佢話有男同學一日八達通o都2支 7蚊飲品
有時熱起上黎3支添
又有同學每日必食3包5蚊撈麵...再加汽水
我仔無架....要食想飲我超巿買比佢帶..久不久一次
唔可以習慣日日咁買買買...

而家都重係廿蚊一個月零用....有乖再獎勵

正如有人一萬蚊家用都話唔夠... 有人三千就ok..

睇你食咩用咩既o者~

公爵府

原帖由 小倩 於 10-8-18 23:06 發表
以前返工, 有賺錢能力都係2X/餐, 唔叫嘢飲 OR 跟例湯...
點解一個中學生要俾3X, 仲要驚佢無嘢飲? 要飲嘅咪帶樽水囉...

無辦法啦....大勢係咁..

而且大部份家庭都父母搵錢...
基本要求已經係講緊學幾多樣野
所以食飯又點會差得過課外活動
一堂活動可能都講緊成舊水
食餐飯30蚊起好正常...

呢點我都明白
所以我好強調各個家庭唔同..

正如我仔玩陀螺...15蚊一個...
同學百五蚊一個....

公爵府

原帖由 loklok148 於 10-8-18 23:46 發表

我個仔話佢個同學賣隻陀螺700幾蚊,點知真係有人買....

有~~~ 而家我地已經學會唔大驚小怪:mrgreen:

4xx一套咩咩鬥咭...小學生都有...

一個星期去OK買點數玩遊戲買100蚊係習慣黎...

幾百蚊遊戲帶小學生賣出買入平常事....

小三小四一日都唔只用廿蚊啦...
用慣左....中二肯同你帶水就真係奇蹟囉....

公爵府

原帖由 jo2901chan 於 10-8-18 23:26 發表
唉~~~~頭先問左個仔,佢學校d人會食乜,同佢自己諗住點食,去邊樹食,佢話想留係學校食小食部d公仔麵,可以留番d錢買高達模型 ,跟住問我會比幾錢佢 一面期望,跟住我答佢,公仔麵幾錢,未比幾錢囉~~~:;ppp ...

但為左買高達日日公仔麵又唔係咁好喎...
重要係男仔添...
不過我女話係有好多男仔LUNCH 食兩個麵餐
肯訂飯就訂飯啦
唔肯訂飯就叫佢零用度慳D..
早餐屋企食..又慳D...
飲少D汽水都慳好多架 :lol
佢有目標儲錢都係好事黎 :)

首頁

尾頁

跳至