婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

以前過年會買海味比佢,試過有幾年叫我唔好買,話屋企有好多,但我睇過佢成間屋都冇乜海味,咁佢又講幾次米唔買囉米比 囉,點知轉頭佢自己走去買平野,之後到而家乜都唔買,只係年初一攞盒餅+生果比佢.
講到佢地生日,我一學識織冷衫,第一件係比c6,第2件係比62(織左3個月d冷買左$450),點知著左唔夠1個月就比99洗喎左,佢叫我拆左佢織過,痴線彩佢都傻,跟住冇再織比62,第5件比99,每年生日都織一件比佢,織到唔知第4定第5件,佢話邊著得咁多喎(佢1年買衫都唔只5件啦),咁以後米唔織比佢,連 都唔比.6年前我媽咪買左d冷叫我織比我99,我同c6講話佢講d咁野我唔織(跟住都放左2年),佢話米織左佢囉到佢生日果日送比佢,佢望都唔望下就(黎)手掟落地下,果刻我好唔開心好褸 ,咁arm比c6睇到,佢米叫佢老母試下arm唔arm,99幾唔好意思話arm.返到屋企同c6講,我話我自己都無織過1件比自己,我咁對佢佢點對我呀,我對佢重好過我媽咪,媽咪都係得1件.後尾我同媽咪講以後唔好買冷比我織比佢,呢d人唔可以對佢好架.

[ 本文章最後由 樂俊藍媽咪 於 08-4-12 00:55 編輯 ]

子爵府

回覆 #2 A.C.C. 的文章

我覺得 錢 唔係問題,係份心意,買果d冷值得幾錢,最多米$500,而係要用心去織,起碼織你1頭半個月,你去冷舖叫人幫你織1件都收你最少450手工(唔計買冷)果份心意你比多多錢都買唔到架.

子爵府

原文章由 A.C.C. 於 08-4-14 11:08 發表

其實之前我都試過織頸巾送俾奶奶,個時未結婚,仲好傻咁以為我當奶奶係半個媽咪,佢就會當番我係半女,俾心機織完之後,結果佢嫌D冷顏色好土(我用棗紅搭少少銀綫),條頸巾一次都無用過.....

後來先摸索到,原來佢地只會鍾意收貴 ...

哈,當你半個女你休想阿,比個心干佢,佢當係狗肺.
你講起頸巾,前兩年我見天氣凍米織條頸巾比佢囉,點知佢後尾同我講話條頸巾係佢呀妹送比佢,我話點解同我比你個條一樣,佢話乜你有織比我咩,我冇野講啦佢都冇放係心,好在呀女話更係有,佢跟住話又好似係喎.

子爵府

重有呀,有兩年佢生日買金介指比佢,第1隻佢第2年攞去換欵,話呢隻永遠都係你地送既,第2隻係我自己買比佢,都唔知有冇帶過,大概3個月到就攞去換.
佢成日同我講話我叔仔買左隻比佢,重帶左幾年冇換過,我問佢我買果2隻呢,佢話1隻之馬,我話第2隻你換左金閏,咁之前果隻係邊,佢話冇呀.有次我見c6係到米又問佢囉,我話係我兩公婆送果隻喎,佢先話係到,但唔知係邊.我諗可能一早已經賣左,所以佢唔記得.

子爵府

回覆 #3 zxzx 的文章

你既生日容易記,不過唔知點解唔記得
唔想記米唔記得囉
我99都係,十幾年啦都唔記得,前兩年佢又唔記得,我係c6面前話佢,嫁左入黎十幾年你都唔記得,分明冇張我放係心,第2個新抱又記得,d孫全部都記得,係我唔記得,我冇野講啦對你好心淡呀,跟住舊年未到我生日就比利是我.

子爵府

回覆 #2 zxzx 的文章

我99都係,成日係我面前講叔仔佢地果家人幾時生日,要攞利是比佢地(係葵涌攞入將軍澳),但我就遲一個月先記得,重要我出去請佢飲茶先有,講真我真係唔恨果封利是,係我c6要我去攞之馬.唔知d人點解可以咁偏心.

首頁

尾頁

跳至