跳至

首頁

尾頁

男爵府

我嘅仔而家三個半月多些,過去一星期他泡製咗三樣驚喜,令我們喜出望外!

其一,佢對美學藝術有了鑑賞能力,他很愛看我們掛在沙發上的四幅北海道風景相,每天必看幾次,每次看必咧嘴笑並與相片「傾解」談心!
其二,他懂得向他同齡的小朋友仔表示友好,第一個目標是鏡中的自己,每次他看到鏡中的白己,立即開心地又叫又笑並「咿咿呀呀」、雞啄不斷地與鏡中的自己溝通。小朋友這時候還未有Self image,所以他以為鏡中的小人兒是朋友呢!
其三,他星期日懂得翻身了,還能利用腹部匍匐前進幾步去拿玩具! 所以,當天他已立即示範他嫲嫲、爸爸及大姑媽的favorite sleeping posture - 趴睡! 雖然,他懂得把頭稍為轉側呼吸,但對於只有三個半月大的他實在太危險了!以後,更要打醒萬二分精神睇實佢!
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

男爵府

My baby 四個月前夕識叫「爸爸」、「媽媽」,好開心!但之後佢要哭才會叫「媽媽」,心情好時會繼續講自己啲BB話。

[ 本文章最後由 BabyAndre 於 07-10-23 15:10 編輯 ]
Life can only be understood backwards; but it must be lived forwards.

男爵府

好似報紙係咁寫,不過我會用平常心教兒子,不會拔苗助長,盡量俾佢一個快樂的童年。佢咁快識叫媽媽爸爸,可能在佢2個月開始,佢便鐘意望我哋張結婚相,咁我每日都會在佢面前重覆講幾次媽媽爸爸,日子有功,不要睇小BB,佢哋記憶力最好!另外我都要多謝老爺奶奶,佢哋特登在Toronto回來幫我凑BB,經常同BB傾解,所以BB未到一個月已咿咿呀呀。可惜佢哋11月尾就要番加拿大,得番工人同BB,我始终唔放心,到時可能叫自己父母幫手睇住,不過我覺得奶奶凑得最好,真係唔捨得佢走。:cry:

原文章由 cc123456 於 07-10-24 01:38 發表
好勁呀, 你知唔知今年個14歲女狀元都係大約3-4個月叫媽媽爸爸架!

首頁

尾頁

跳至