在職全職

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你老公過份就係一定, 你地兩個都係適應新生活中, 慢慢黎啦, 對於佢無理既指控, 唔好上心, 聽完就算.

你冇人幫手, 咁試下去減輕你既工作量.

要補奶粉的話, 你搵個盆仔或大盒加水,用完d 奶樽放入去浸, 或者裝d 樽裝滿水後放埋一邊, 一晚至洗一次烚一次, 咁你唔駛成日做野, 老公肯夜晚幫手仲好. 雖然泵奶都要泵得密, 但我認為你搵一次趁bb 訓左, 你都好好地訓一次, 泵少一次奶, 你要有休息先至多奶. 再好d 埋身餵, 慳時間又方便, 只係要密密餵, 埋身餵時你可以睇電視或上網, 飲啖水食個飽.

洗衫方面用洗衣機啦, 機器係用黎幫我地, 仲有好多d 野唔係多勞至一定會多得同埋叫好.

你唔好100%放晒d 時間去bb 度, 你都要抽時間去照顧自己. 朝早刷完牙或趁bb訓左, 拿拿臨掉d 衫去洗, 之後煲薑水, 之後餵多bb 一餐後d 薑水都應該暖番, 咁bb 再訓時你就去沖涼啦. 煮飯一次過煮多d, 你要食得多要夠飽至可以上奶, 要快的話咪煮飯時落d 醃好左既肉粒或者蒸肉, 另外加菜食. 唔好bb 一喊就自亂陣腳, bb 響bb 床度仲等得, 你做緊家務的話就快手做埋先.

補品方面用28坊或睇中醫, 用電子燉盅去煲, 方便好多.

初生bb 係到夜晚至黎喊, 你check 過佢冇濕片又唔係餓的話, 用包被包實佢, 等佢好訓d. 如果喊到尖叫, 可能係有肚風, 咁你可以去藥房買一支吳德物次腸痛水, 依指示俾bb飲, 可以舒緩腸痛.

睇你既意願啦... 你唔一定要同bb 一間房. 你老公都可能想同你一齊, 傾下計, 有時你地兩個都要時間去二人世界.

你地都係適應中, 唔好俾咁大壓力俾自己. 加油呀~ 仲有恭喜你bb 出世呢~

totoyu    發表於 14-11-4 22:11
sandyhome  好好, 好詳細, 過來人:   發表於 14-9-17 12:43
VvTara    發表於 14-7-29 01:20
cherrypkf    發表於 14-7-28 23:57
mancee    發表於 14-7-27 00:08
o芝麻糕o  勁! 好清晰!  發表於 14-7-26 10:57
tusenwanee  Yes
說得好,媽媽加油  發表於 14-7-14 00:53
kobe2013    發表於 14-7-12 23:57

首頁

尾頁

跳至