跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

湊 bb 湊到成個人散晒, 由朝忙到晚, 要餵奶換片, 而家老公放假都叫有個幫手, 遲下佢要返工時, 我又唔想阿媽再做多d 野, 得自己一個去湊就真係唔掂. 今日出一出去健康院就好似打仗咁, 有好多人, 但好似得我一個係本地人, 好多人企響條走廊 ar 住晒, 我地一開門由醫生房出黎, 但下一個媽媽就死都要塞入去先, 仲衰過去搭地鐵...

返左屋企1日, 我自己 d 藥又冇時間食, 傷口又冇時間去打理... 連餵奶時間都亂埋. 而家跟醫院咁整左個時間表去monitor 自己餵奶同埋 bb 大小便時間, 咁就好 d.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-7 04:53 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

多謝! 而家每次起身就好似俾人毒打左幾獲咁, 加埋傷口痛動作慢, 不過見阿 b 健康同埋開始知佢 d 脾性, 都值得既.

大家都要加油呀!

瑪瑙宮

我個bb 又係夜晚至黎扭計, 嘈到拆天咁滯, 日晝就訓得好林. 佢仲好識揀時間黎喊, 當我準備好晒洗傷口 d 熱水, 或者準備食飯時, 佢就喊呀, 有時唔理佢就會靜一陣, 不過最後都係喊到嘈晒, 唔理佢唔得.

瑪瑙宮

回覆 #4 一一朱 的文章

我餵人奶, 好彩係富媽媽.

尋晚bb 唔知做乜, 兩點幾叫醒佢食奶後, 一放落床仔度就喊, 又咀郁郁, 咪俾佢食奶, 之後放落床仔度又喊... 一直到而家都係咁.

而家我阿媽抱緊佢, 佢又靜晒. 阿媽話佢扭抱喎!

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-8 15:25 編輯 ]

瑪瑙宮

回覆 #1 cowHome 的文章

咁又唔好話自己白痴... 個個父母都緊張o者, 何況嘔奶係可大可小, 睇緊 d 都應該.

我就算係餵人奶都會幫 bb 掃風, 之後會幫佢打側訓. 你試下咁做, 會放心 d.

瑪瑙宮

回覆 #3 cowHome 的文章

慢慢黎丫, 到你摸熟 bb 既脾性時會好 d. 之前我住成個幾禮拜醫院都係自己湊, 都體會到果種辛苦, 到你上左手時, 一切會好好多. 第日我地要老公返番工時, 大家都要自己一個人湊, 所以大家都要努力. 有咩唔識咪問下你媽咪或者上下黎問下, 大家一齊研究下.

我個 bb 有時食 10分鐘, 有時食半個鐘, 計埋掃風真係要成個鐘. 佢訓覺時有時會震, 醫生話係正常既反射作用, 唔駛擔心. 我只係試過掃風時 bb 嘔奶, 咁我會掃多一陣同埋將佢打側身訓. 響醫院時見過有 bb 打側身訓都嘔奶嘔到好勁, d 姑娘之後好似冇乜野咁幫佢清潔掃風.

瑪瑙宮

回覆 #1 meimei333 的文章

我尋晚又係咁... 抖左一晚, 又扭計啦.

瑪瑙宮

原文章由 yeekwan 於 08-3-11 02:56 發表
我今日谷奶...谷到好似石頭咁..
各位奶媽媽你地點呀..
我'算'左啦!~個乳頭>.

我都係, 陀住2舊石頭咁.

你餵果陣, 將 bb 頭仔推埋 d 自己度啦, 會好 d. 之後搽 d 奶保護番.

瑪瑙宮

10個禮拜產假真係唔多夠. :;pppp:

瑪瑙宮

原文章由 PandaVV 於 08-3-12 20:12 發表

係呀~ 10 Weeks 真係覺得少‧係亞洲其他地區既產假都比
香港多‧

咪係囉.... 我而家開始擔心到返工時, 個傷口仲未好番呀. 有好多人生左成個月 d 惡露仲未清得晒...

瑪瑙宮

回覆 #6 mr/ms@yuenBb 的文章

我同我阿媽湊 bb 都唔同方法, 我阿媽又係會俾水俾 bb 飲, 不過只係打 c egg 時至俾, 叫左佢唔好佢都會俾, 好彩 bb 而家唔係幾肯飲水. 你奶奶算好丫, 至少肯湊 bb 又錫佢, 雖然方法唔同, 咪慢慢傾, 唔好搵你老公做磨心, 傷大家感情架.

我屋企人有時成日攪個 bb, 訓覺得摸下佢咁, 雖然唔係大件事, 但我覺得而家 bb 開始扭抱, 唔知關唔關事. 唉.... 初初仲衰, 乜都隊埋去俾 bb, 話俾 bb 聞下睇下, 至驚係跌左 d 野去佢地個頭或者入左眼仔鼻仔度... 佢地俾我鬧到九彩. 唔係佢地生就玩得過癮...

我老公都知我 d 屋企人係對 bb 好, 但佢見到 d 古靈精怪既湊 b 方法, 佢勁擔心囉, 叫我好多次要睇緊 d.....

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-15 22:14 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至