跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有時訓響床餵, 有時起身餵. 起身餵時唔會訓著, 訓響度時會訓著, 連bb 都好訓d, 不過自己會訓唔林, 怕責親 bb 或者焗親佢, 不過我已經唔將自己張被 come 住 bb, 各親用自己既被.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有時我都想轉泵 d 奶出黎, 起碼 bb 食幾多都知, 不過又懶洗野. 有時埋身餵又搞到周身都濕晒~ mouth:

瑪瑙宮

原文章由 ivymeoow 於 08-3-22 01:17 發表

我諗佢都係食夠先訓得咁定,
應該ok ga喇~

我個B都係食一邊ga咋,
訓2-3個鐘就醒,
口郁郁咁搵奶食。

我唔知谷奶咩感覺喎,
不過我一夠鐘餵奶就會覺得個胸好慶同有少少硬,
又唔覺痛......
咁係唔係谷奶? ...

谷奶係個胸變左成舊石咁, 硬晒. 有時勁得濟, 會摸到係凹凹凸凸咁.

瑪瑙宮

原文章由 JoyceLai 於 08-3-22 01:47 發表
大家唔好少看手指關節痛, 我上一胎就係冇人陪月(個陪月唔好), 成日濕手, 樣樣都要做, 冇法子喇, 初頭手指關節痛, 到bb3~4個月時, 手腕痛, 結果要睇骨科, 打針至好得番.

...

我都好驚會出事呀.. 平時可能用得電腦多, 手腕已經痛. 早排湊 bb, 攪到朝早起身雙手d 手指和手腕關節硬左, 一屈起就少少痛, 要屈幾下至鬆番.. 而家已經成日提住自己要小心 d 姿勢, 但好難keep , 我都驚遲早會發炎.

瑪瑙宮

原文章由 ivymeoow 於 08-3-22 18:42 發表

我都係啦,
D奶成日整到bb一面都係......
成日都有奶漬o係面面上面。

我都想一面用電bump一面上網,
無奈我而家o係6299屋企坐月呢......

我都係, 有時d 奶多到煩. 之前仲要倒走 d 前奶, 而家照俾 bb 食. 唔食係咪bb大食左, 佢喊得密左要食奶, 有時1個鐘之後又要食, 或者食左半粒糯米糍後佢就喊, 真係想做少少野都做唔到.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-23 02:43 編輯 ]

瑪瑙宮

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-23 01:59 發表
HCbb:

我聽到你可以泵成4支奶出來,你都唔知我幾羡慕你呀!我懷疑自己到今時今日都唔係好上奶,因為我只係個胸會痛及略硬,但就唔會好似其他人講好似石咁;滴奶又只係一時一時,唔一定有...... 唯一係我擠奶時係見到有奶出,唔係初 ...

如果又痛又硬, 咁你快 d 按摩下, 或者熱敷下個胸, pump d 奶走, 唔好等~ 再等會變左舊石咁就係谷到爆架啦... bb 一啜就會有一條甚至幾條水柱噴出黎...

[ 本文章最後由 bosch 於 08-3-23 02:47 編輯 ]

瑪瑙宮

原文章由 PINKAVA 於 08-3-25 21:30 發表
如果谷奶谷到好痛, 加上一舊舊硬塊, 用 hot pack 都唔鬆既話, 就試下沖個熱水涼, 用花灑向乳房按摩, then 沖完涼馬上比bb食 or bump d 奶出黎, 咁就舒服好多架喇. ...

我有時谷得勁, 就會渣走 nipple d 奶, 要整鬆果度都要渣走成 1oz 奶以上, 之後好快會去餵 bb, 好彩未有塞乳腺既情況.

瑪瑙宮

原文章由 Freesia_cat 於 08-3-26 17:21 發表
我想問下大家呀,我已經生左BB差唔多3星期啦,如果用奶泵泵奶,2邊加埋唔理用泵用手擠都係有差唔多2安士only,係唔係太少呀?

仲有呀,有無媽媽同我一樣,一邊出奶勁d,一邊就比較難擠奶?我兩邊都有俾BB食,都唔明點解一邊勁d一邊無咁 ...

我一邊勁少少, 不過兩邊相差唔算太大.

得2oz 少左 d.... 我第一次泵 (bb 出世幾日) 有 2oz, 第二次有 3oz 幾. 不過都要睇你幾耐泵一次. 你平時飲多 d 湯水, 儘量休息, 按摩下個胸, 俾 bb 啜多d, 對谷奶有幫助.

瑪瑙宮

原文章由 朝日太太 於 08-4-17 22:21 發表

你哋係唔係一開始就用奶樽餵 ? yes
有無NIPPLE CONFUSE ? no

響醫院補奶時會用杯, 返到屋企用樽. 有時 bb 用過樽, 啜我時會啜淺d, 不過有時又唔會咁, 唔知係咪nipple confusion 呀.

瑪瑙宮

原文章由 mewmew2 於 08-4-19 00:39 發表
我都係主要埋身餵所以唔係好知佢食幾多,但有時日頭佢食得好密,一個鐘一次,有時瞓左就耐d先食. 如果pump出來的話就視乎我pump左幾多出來,我通常pump around 4oz一支,佢會食晒,但我試過pump5,6oz一支,佢都可以分兩次 ...

我個 b 都係咁. 今朝開始, 俾泵奶, 喊, 埋身, 訓一陣, 喊... 到黃昏埋身佢食完, 好快喊, 咁俾支諗住做儲備既 5oz 奶, 佢又食得晒, 隔一陣又喊過, tum 極都喊, 咪又埋身餵...

我都係o岩o岩至食完 "晚飯". mouth:

bb 訓覺不停踢走張被, 我幫佢蓋番佢就醒, 又踢走過... 佢跟本訓得唔林...

我夜晚唔入房訓, bb 聞唔到我陣味都仲可以訓成晚. 我次次一入房唔夠 5分鐘佢就醒, 喊要食. 夜晚玩msn都玩唔到咁耐. 下個星拜要返工我真係唔知點死, 可能做廳長會好 d...

瑪瑙宮

原文章由 gozzila 於 08-4-25 18:38 發表

多謝你讚我對乞衣女!

真係好得意呀... 仲要係家族性冇孖b~ 簡直同中六合彩頭獎冇分別.

佢地似唔似樣?

瑪瑙宮

原文章由 atty 於 08-4-24 22:07 發表
各位, 請問你地返工後, 仲餵唔餵人奶 ??
但公司無地方泵奶, 點算好 ??

我有餵呀, 餵得唔好o徒.

我都煩緊去邊度泵好, 我原本想 lunchtime 匿去 conference room 度泵, 點知俾人借用幾個月. 我唔想去 toilet 泵(何況而家裝修緊), store room 又隨時有人入黎, 最後咪上左樓上用人地既 conference room 度泵, 雖然係同一公司, 但唔係自己地頭點都周身唔聚財咁... mouth: 附近又冇地方泵, 連天台都周不時有人上去, lunchtime 可以去泵已經係好好...

[ 本文章最後由 bosch 於 08-4-26 19:06 編輯 ]

瑪瑙宮

原文章由 atty 於 08-4-27 00:43 發表

以前大F 可以在 conference rm, 我以為我地都可以添!!
(邊個咁大可以借幾個月呀 ?? )

咁第時我返埋工, 我地兩個可以去邊度泵呀??
我諗o左好耐都係諗唔到....... 去樓上牙.......勁唔想喎, 撞口撞面 ...

audit 果邊 d 人黎借左個房, 間中 d 高層會被佢地問話.

呢排將會有幾個 farewell 飯局, 我一返黎就冇去大E 果個飯局, 推晒咁多個好似唔係咁好.... 但 office hour 真係唔知去邊度泵好.

第日我地可以組個泵奶團, 搵地方泵, 有新媽媽加入就收番幾包奶做行政費...

唔知4樓果個 conference room 得唔得呢.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-4-27 21:37 編輯 ]

瑪瑙宮

回覆 #2 Sovinbb 的文章

基本上奶冇分前後, 分泌得耐d 既奶入面既脂肪痴住響乳腺度, 所以變得少脂肪. 到d 前奶出左黎, 痴住乳腺既脂肪會甩出黎, 隨住後奶咁出, 故此後奶係杰d. 所以當乳腺塞左, 要通番時, d 奶係杰好多.

有 bk 媽媽話d 奶會隨住天氣咁變, 而家天氣熱, d 奶會較稀, 即係多 d水份俾bb 補充.

你想多d 脂肪俾 bb, 可以揀餵密d. 我個 frd 佢會先用杯盛起 d 前奶, 俾左後奶俾 bb 先, 之後至再俾番bb 飲前奶.

既然要擠走 d 奶, 不如用奶樽裝起俾bb 啦. 我都試過響 toilet 度泵奶, 感覺好討厭...mouth:

我會揀少人用 toilet 既時間至去整, 同埋用手擠方便又乾淨. 如果要泵奶, 我掂親 toilet 任何一樣野都儘量用無名,小指, 而掂奶樽用拇,食,中指, 個奶樽會 cup 埋 d....mouth:

瑪瑙宮

原文章由 cherrychris 於 08-3-19 16:03 發表

I have the same problem! it's already the 12th day!
點樣先叫上哂奶?

得12日人仔, 要密密餵密密餵呀, 要咁至上到奶, 上奶即係有谷奶/漏奶. 總之每日有6塊以上既濕尿片, 咁即係bb 夠食. 否則就要補奶.

首頁

尾頁

跳至