自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

終日咁痕真係好難頂。以前我只係手指有濕疹,已經痕到抓不停。上次陀b 中左妊娠濕疹,手臂大髀全日超級痕,真係感受到點解d 人會因病厭世,我果陣都好辛苦,忍唔住都係搽類固醇膏,好彩冇事。

果陣試左幾個方法,止到一陣痕:
- 敷凍毛巾,濕水喉水就得
- 搽有薄荷,冇藥性果d cream。 我唔知香港邊度有得賣,你問下藥房丫。大肚婆
用得,老人家都應該用得啩...
- 醫生話唔好用d 易起泡既沐浴露,梘液

朋友用馬油搽濕疹,佢話要日本出果隻至好,我對馬油冇乜認識。

呢排我睇manuka 蜜糖有乜咁勁,原來可以醫濕疹,有蜜糖又有含蜜糖既cream,你search 下資料,適用既話試下無妨。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

smilefl 發表於 18-5-17 09:36
好在你都捱過左果段痕既時段。祝福你一路安好 !

佢有G6PD, 可惜唔用得薄荷果類野。

我住既地方會幫出水痘既小朋友浸麥皮浴止痕,用即沖麥皮就得。頭先check 過原來對濕疹患者都有用。

你都可以睇下適唔適合世伯。search eczema oatmeal bath,有好多資料同埋做法。

瑪瑙宮

smilefl 發表於 18-5-17 09:36
好在你都捱過左果段痕既時段。祝福你一路安好 !

佢有G6PD, 可惜唔用得薄荷果類野。

重覆左,del。

瑪瑙宮

而家世伯有冇好d?

首頁

尾頁

跳至