自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

可能d 義工見得太多人領養得好兒嬉, 所以至咁嚴格. 我相信有d 義工真係過份苛刻, 但另一方面某 d 人指責義工太嚴格之餘, 佢地本身係咪真係同佢地target 想要既貓唔夾?

了解申請者基本家庭背景都好, 始終貓唔易適應新人事, 隻隻貓有唔同性格, 有d 要人陪, 有d 怕嘈, 有d怕小朋友等等, 搵個負責任又夾得埋既貓主人好好過要隻貓短期內再次被遺棄. 之不過查太仔細又冇必要, 查收入, 隨時家訪又隨時話收番隻貓果d over 晒.

如果d 義工態度好, 我諗d 人被拒絕去領養貓都好, 條氣都會順d?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Kumahung 發表於 21-1-22 13:33
其實內地,台灣,日本,外國,人地啲屋咁大,又有露台,花園,唔通叫人整貓網咩。好似日本咁,個領養者係 ...

任何地方既貓主都應該裝貓窗網, 如果屋企有露台花園而貓主養室內貓, d 貓主會整室外貓網或貓籠, 必要時屋入面要封好樓梯. 整室外貓網/貓籠可以係大工程, 冇可能叫人整左貓籠至黎睇貓.

香港義工習慣做定預防措拖又拎晒所有資料先諗下一步, 外國義工要求領養者自律, 加上大家養貓模式唔同, 唔同領養程序各有優缺點.

每個地方都有義工拒絕人養貓, 有好義工, 有嚴格義工, 有衰義工, 亦有人投訴d 義工太嚴. 我住地方既動物義工有時都會要求約見領養者全家人去睇動物, 或者家訪. 如果去正式既動物收容所領養動物要簽合約, 遺約要罰錢.

我見香港既動物領養網頁既動物描述得有d籠統, 令有意領養既人主要靠睇相揀動物, 其餘既野要領養者一味靠估, 見隻動物果一時三刻可以對隻動物有幾了解? 如果遇正鍾意用唧牙膏式審批既義工就慘啦, 逐樣野 upgrade 屋企後領養到還好, 最慘係有d 人攪完一大輪至被reject, 根本係玩野, 浪費大家時間資源, 增加義工自己既工作量, 令配對更難, 最差情況係增加動物再次被遺棄既機會.

首頁

尾頁

跳至