婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

樓主,我又覺得你唔應該咁樣嬲你老婆喎。其實佢都唔錯啦! 話哂係你阿爸阿媽叫佢返嚟坐月架喎! 唔係你老婆要求喎!! 我覺得你老婆肯都係睇在你份上畀面你啫,你應該要appreciate吓。講真,換轉係我,我真係睬我老公都有味!!! 莫講話要我返去住,我一早已經同我老公講到時唔好畀佢哋三日唔埋兩日就上嚟煩我,我真係會癲架!! 因為我本身已經係冇乜耐性嘅人,加上知道生完bb會情緒唔好,而我奶奶重要係有精神病,兼可以成餐飯兩個鐘不停non-stop講嘢嘅人,我費事到時我產後抑鬱之餘個老公重要夾喺中間呀! 咁唔通我唔知我奶奶同老爺緊張我同bb咩? 不過知還知,過份關心覺得有壓力同煩係另一樣嘢。調轉諗如果你有病,你寧願你阿媽嚟照顧你定你外母嚟照顧你吖?? 你有冇曾幾何時覺得你阿媽煩? 你覺得佢煩時可以「得喇得喇」咁,佢又唔會話你因為你係佢個仔,但係你老婆唔通咁樣同你阿媽講嘢呀? 又唔得。如果佢咁講你阿媽一定唔會體諒你咁體諒佢,因為佢係新抱唔係女。所以你老婆只可以同你呻囉!

重有食嘢嗰度,又係喇!! 係咪你老婆要求佢煲架先? 唔係喎! 咁你老婆都可以有自己想食同唔想食嘅嘢架大佬?? 你哋有冇問過你老婆想唔想食先? 如果係問過佢話想,到頭來又唔食就係佢唔啱! 我都係揀飲擇食嘅人,我奶奶成日煮埋啲不知所謂嘅嘢 (因為佢有精神病,煮啲嘢都唔係常人煮嘅),我連做樣都費事,咪直接話唔食囉! 咁我係唔鍾意食吖嘛! 你老婆唔領佢情你又覺得你老婆唔當佢係自己阿媽,咁如果你老婆當佢係自己阿媽,乜唔係就應該直接啲講嘢唔使咁多顧忌喇咩? 咁但係如果佢直接你又唔鍾意喎,咁你想點?你諗真吓。

所以呢,其實你都有啲企咗喺你阿媽嗰邊架! 如果同一個case,但係將你阿媽換咗係外母,你就唔會覺得你老婆唔啱唔好啦! 不過都係正常嘅。你都算係好仔。係做錯咗叫老婆返你阿爸阿媽屋企坐月呢步囉!!

老婆生仔真係唔易架! 我未生,而家個肚先8個月大,都真係覺得做女人係唔易。平時身體上嘅痛楚同心理上嘅起伏唔係你啲男人想像到架!! 話哂你老婆啱啱經歷咁大轉變,你阿媽就冇病冇痛,咁照道理都應該就吓你老婆啦! 話哂半個「病人」嚟。你阿媽又唔會產後抑鬱嘅!!

原文章由 飛車小流氓 於 08-7-10 12:23 發表
其實我都知好仔兩頭瞞道理,

老婆喊到隻眼腫哂, 鼻又紅, 一睇就知果隻, 我細佬唔識野係我爸媽面前問老婆做咩隻眼腫哂, 其實我爸媽一早知佢喊過, 不過只係唔出聲... 我同我媽講話要搬時, 都有提過下外母會過黎整野食, ...

男爵府

好媽媽勳章

全中!!我想話,阿為食熊你話我哋個個都係喺媽咪角度去睇呢件事唔客觀,咁借問聲你又係咩身份角色呢? 唔通你係人奶奶?

原文章由 BigBigB 於 08-7-11 13:51 發表

可唔可以掉轉頭諗下...

1. 咁樓主老婆話佢99煩都可以係發悔氣姐...

2. 樓主老婆都無同樓主反面,樓主老婆都錫老公...

3. 我都唔覺樓主老婆真係唔妥佢99,如果係佢就一早反左面啦...

同埋,我覺得樓主就有 d 計較。佢 ...

首頁

尾頁

跳至