自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你想達到 發表於 23-9-18 15:40
去DONKI買日本個款感覺麻麻地, 話一年內都有效用但家裏還是有小強, 點算好.

我覺得曱甴屋只可以減少唔可以滅絕,用曱甴藥先可以滅絕。

珍珠宮

cbeyond 發表於 23-9-18 15:47
其實唧係咩位置最有效
用左2次一點絕, 只係少左, 但仲有

我唔會用死一個牌子,我覺得曱甴過一排就有抗藥性,任何藥都要落得密集先有效,我用淘寶雜牌曱甴藥混合放,最緊要得密集,屋企已經冇曱甴幾年,已經冇用藥。

珍珠宮

cbeyond 發表於 23-9-18 16:20
我覺今年曱甴好似聰明左, 以前落1次藥, 起碼2個有效, 今年越來越快無效。
試過3個幾星期就走番出去。
...

試下幾個牌子一齊用,只要係曱甴藥都放下,放密集d,我中意一個個嗰d放一排就掉,方便清理。

珍珠宮

cbeyond 發表於 23-9-18 16:24
都應該要咁做了

我都見過曱甴係避開d藥,所以先諗換口味,幾個牌子,唔同種類,總之就係曱甴藥,唔同口味,梗有一種啱食

珍珠宮

Octoberchu 發表於 23-9-18 16:31
搭單問吓,我剛搬新屋旁邊隔咗防煙門就係垃圾房,大家住近垃圾房有冇特別做多啲防曱甴?
...

落藥滅種,屋保持清潔,門口都要用漂白水拖,曾經有好多曱甴,而家已經冇曬,不過我隔離垃圾房都冇乜曱甴,如果垃圾房本身清潔唔好你就比較麻煩。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊