自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ming1120 發表於 24-1-22 13:11
重點係你有冇辦法做好回收先。 你就係想啲人唔好將可以回收嘅嘢抌埋落垃圾, 好似我樓下個三色筒, 你有冇 ...

就算回收箱做得好,回收物點處理?而家只係小部份人回收,當全港一齊回收,d回收物料點樣消化?希望環保署公開說明一下!

珍珠宮

ming1120 發表於 24-1-22 13:55
係喎我之前喺youtube見到有嘅片段。 將啲回收桶 揼落架垃圾車度。 即係白做
...

呢個問題應該係宣傳教育不足,有d人亂咁掉垃落去,污染咗d回收品,變咗全部都唔要得,最先要做好宣傳教育!

珍珠宮

上校車 發表於 24-1-22 14:48
之前已經睇新聞報導過, 回收覺入面既樽, 紙, 其實都係去左堆填區, 有幾多去左回收商度 ? ...

如果根本就處理唔到d回收物料,又生產咁多膠袋取代原有嘅膠袋,回收物品都需要水黎清潔,結果都係去堆填區嘅話, 變相仲衰過乜都唔做。

珍珠宮

caryfox 發表於 24-1-22 18:41
佢自己拍攝膠袋測試影片,都係篤穿咗個膠袋。

我想知好似佢咁穿小小使唔使罰錢?定要買多個袋套住?

珍珠宮

Adiezz 發表於 24-1-22 19:33
「即使有用「指定垃圾袋」,假如棄置垃圾時沒有把垃圾袋束緊,或任由當中垃圾刺破袋身,這些垃圾便可能被 ...

最怕係本來係穿小小,掉落大垃圾桶時穿孔變大可能漏出垃圾,咁就可以罰錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊