自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

syne403 發表於 24-4-26 23:32
謝謝分享,記得BK jm都幾反感呢句話:天下無不是的父母

x2
等於醫者父母心,虎毒不吃兒呢啲謬論
睇下南韓班醫生為錢為自己連人命危都不顧不醫
最毒父母狠過虎,連動物都不如,可以活生生餓死虐死親生仔女
人地父母好又點其他人父母都好?

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 24-4-27 18:40
夠有親生媽媽趕走同毒害自己嘅下一代,搞到我對其他人都有陰影,覺得人地都會好似我媽咁害我
...

就正是說親生父母害自己仔女
所以天下無不是之父母
虎毒不吃兒
呢啲都係謬論

珍珠宮

Gorgor0612 發表於 24-4-27 18:37
其實係! 未經他人苦,莫勸他人善

x2

珍珠宮

阿笑 發表於 24-4-27 22:26
睇過有人話,有啲父母係仔女嘅第一個欺凌者

有啲連仲未出世,父母已經又吸毒又不良嗜好

珍珠宮

小馮 發表於 24-4-28 00:44
但係你有冇睇南韓醫生點解要罷工嘅背後原因?因為醫學院根本唔夠醫院 train up佢哋, 而政府草草了事只係增 ...

那不是用垂危垂死病人去勒索,遲幾個鐘唔做手術已經無左條人命,已經有幾單係咁失救而死。政策失敗但用人命去解決
?究竟政策重要得過人命?講到最後又是錢作怪
醫者父母心.....可能部分係,但肯定不是全部,所以呢啲俗語,無需要強加於他人身上,就如天下無不是之父母

珍珠宮

小馮 發表於 24-4-28 10:38
如果你咁講, 係唔係未受夠足夠training , 就可以做醫生? 成績未達標,又可以做醫生? 咁大陸,鄉村裏面 ...

我只是用醫者父母心黎講番標題,虎毒不吃兒亦係,亦可以引用其他無良醫生,例如有醫療失誤醫德唔好的醫生,而且一件事各人有各人睇法
呢個話題可以另說,唔想再騎劫樓主post
都是果句未知他人苦莫叫他人善

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊