自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有問題想請教JM
之前有提及過囝的綱琴老師,仔學左兩年,每堂彈兩首歌,每次起碼2-3個月,上年10月考完三級,緊pass,有參加上年音樂節三級,買左兩本歌書,跟住一直印歌紙彈,冇買新,最近用左三個月時間教一首佢話五級歌,之後就即刻升我仔五級學費,其實我好不滿,因覺得五級系勉強升的,還有我要求學的歌系未教的(不過佢學費系唔算貴)
想請教,若你們會轉老師嗎?

子爵府

kayi0556 發表於 19-11-8 15:22
如果你覺得未到5級程度,不如直接同老師反映

其实覺得巨知系未到,無非系加學费,我開過口,老師答不可以一直停留三级,我又不想関系不好,所以依家15,16。唔知轉唔轉
不过我想強调,出面學費貴d

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 15:30
最近彈緊咩歌 ?!

Sonatine op.36 no.3 學完呢首老師話五級的歌就加
依家彈

子爵府

tester5 發表於 19-11-8 15:31
我地考完三級,証明己完成三級,就開始要比4級學費。如果開始練5級試既歌仔,就要開始比5級學費。
...

我冇升過4級學費,上年10月三級,今年10月五級學費,其間冇買四級書,只是彈歌紙

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 15:50
Clementi, Sonatina in C, Op 36 no. 3 當4 級好了

所以老師加我學費加得我心好唔舒服

子爵府

跟住依家又彈番The swan又好似系三級

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 15:57
即是兩個月只教一首Clementi: Sonatina in C major, op. 36 no. 3 (其實應該只係三分一首, 因為有三個樂章) ...

Children pieces 4-5 首,另一本children book 2教左2-3首其餘兩,三首歌紙和校際比賽歌
冇買過其他歌書!

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 16:05
不如叫老師開門見山,直接講想加幾多錢。

3級只係僅僅合格,學多一首就跳到5級,當人傻的嗎 ? ...

中間都有3-4首,其中一首是Fur Elise
都系教左好耐,3個月!(emoji)(emoji)

子爵府

kowingbb 發表於 19-11-8 16:03
問下老師係咪唸住教佢考5級?唔係練黎考 我覺得唔應該比

可能我說得不清楚,不是練五級考試歌,是升五級考試學費

子爵府

TinyTomato 發表於 19-11-8 16:15
我成人學,仲學緊,我計過我一年學超過40首歌,老師每本書的歌教8成以上。

可能你個小朋友的老師能人所不 ...

我就系覺得浪費我囝時間,雖然平,多謝意見!

子爵府

bndh 發表於 19-11-8 16:33
我覺得練一隻歌用3星期已是極限(3-5級), 一堂應該可以教3隻歌
無可能一隻歌彈3個月, 一年咪只學得4隻? ...

多謝意見,我等呈分試完先轉老師!

子爵府

papajelly 發表於 19-11-9 11:52
絕對應該轉老師!平又如何?學得咁少歌浪費時間!如果只學幾首歌唔學其他嘢,咁不如就只學考試歌吧!
幾時 ...

剛剛囝上完堂,不過雖然我對老師不滿,但每次我也不敢表態,始終仲學緊,因怕不好意思!
好似音樂節首四級歌,出年三月比賽,依家巳經開始彈,可能又彈足四個月!☹️☹️☹️

子爵府

Ting0408 發表於 19-11-9 12:24
妳小朋友平常練習狀況如何?每堂上幾耐?一堂只係彈一首歌?

小朋友學琴進度可以受好多因素影響,但好少 ...

一堂系學兩首歌,每次學系起碼兩三個月,剛剛有兩首系同時學左三個多月,老師系小學老師,亦讀音樂出生,甘我未學過音樂我唔識,但我見個囝每堂學兩三句學幾個月先一首歌系超悶,問老師又話系甘,所以先上來請教,學完首佢話五級歌加學費個心比得唔舒服!
不過找新老師都系煩!

子爵府

Zoesk2 發表於 19-11-9 12:40
我女上年考完3級,差10分滿分,依家只是4級,你仔咁快升5級

其實學d歌系四級歌,系老師話五級要收五級學費,學費系平,大概1000/4堂,45min/堂,但我系質疑學得太少歌,兩年應該學左冇15首歌,冇正式統計!☹️☹️☹️

子爵府

Ting0408 發表於 19-11-9 12:43
咁妳小朋友練琴練成點?正常如果練得好,老師唔應該每堂只教兩三句。

一般好多老師都係考完三級試就收新 ...

是甘的,學完首五級歌老師就話五級學費,我話好似快左d,但當中系學左好少歌,老師答:不可停在三級,學高級歌先會有進步!
而最重要系之前有流行歌想佢教我囝系未教過!☹️☹️☹️☹️

子爵府

Zoesk2 發表於 19-11-9 13:12
雖然收費真係平,但基礎都好重要,3級考試緊緊合格,即升五級,我覺得呢個老師好唔盡責,只顧賺錢,沒有 ...

又唔系即刻,中間有一年,但學左大概6首歌

子爵府

ipcs 發表於 19-11-9 19:15
我感覺你仔仔的鋼琴基礎未穩,夾硬咁快升級會導致佢日後考更高級數會危危乎。
音樂好似語文,係要一些時間 ...

多謝你意見!
其實一直系繞著幾個問題,早在暑假時已經想換,果時都發覺教得好慢,但轉老師唔知邊個好,若遇到唔好又轉又煩,第二仔呈分試唔想在鋼琴上給予大壓力,到8月尾開新歌,老師就堂堂都跟囝說學完這首歌就要升五級,我已經好反感,我叫巨教囝既流行歌一首沒彈過!
其實上年音樂節囝是彈三級歌的,今年他又叫我報三級歌,我堅持報四級歌的,我真覺得有點離譜!

子爵府

Happiness101 發表於 19-11-9 19:53
睇完呢篇發言,真係心同感受, 我小朋友也是在一間琴行學, 琴行係請人教的,所以溝通真係好 bad, 個女又 ...

最後報左四定五級?
我囝報四级!
其實鋼琴老師質素真系參差!

子爵府

ak1020 發表於 19-11-9 20:19
關於校際曲目嘅級數,一向未必同考試程度相同,過去都有一啲演奏級嘅考試歌出現於7、8級比賽中,加上好多 ...

我明白,但因上年已報三級,結果系78分,我又覺得冇理由又報三級,加上果次老師就系話要開始收五級學費,我覺得前後矛盾,佢仲同我抝上年校際系彈二級添,所以我話校際報四級佢系驚我囝應付不到的!

子爵府

mohatman 發表於 19-11-9 20:50
1)通常考完3級已經比4級錢
2)彈歌多少,是要看你小孩的進度
3)你小孩每日練習幾長時間? ...

每日大慨15分鐘,我囝又唔系唔鐘意老師,但佢覺得慢,我就覺得囝和老師一齊hea !

首頁

尾頁

跳至