自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

將來出呢種post 驚會被告歧視.
新移民係多數反佔中, 而且係講明支持警方, 支持政府強硬執法.

只係想睇下回覆.

因為見大家答係土生土長, 加多句講明想問乜.

係問若係新移民, 係咪多數係一定反佔中, 支持警方, 政府強硬執法.

絕唔係指 反佔中, 支持警方, 政府強硬執法就一定係新移民.

我諗佢地唔會因為公文袋幫到佢地就會支持卦, 最緊要邊一邊對佢地有利, 我自己咁諗, 佔中有成, 土生土長香港人會更插政府推出的維護新移民條例, 如最近那些平機會的其中項目.

又見多數回覆都係好似唔識得新移民.
現香港咁多新移民, 大家真係無乜識到朋友鄰居係新移民?

矇查查  我係土生土長,反佔中   發表於 14-10-9 23:38

大宅

口水包包 發表於 14-10-9 23:36
我唔係新移民喎。
新移民唔係應該撐佔中咩? 無公文袋邊有佢地?
我都係睇我自己識得嘅人, 通常有咁嘅情況,
我諗佢地唔會因為公文袋幫到佢地就會支持卦, 最緊要邊一邊對佢地有利, 我自己咁諗, 佔中有成, 土生土長香港人會更插政府推出的維護新移民條例, 如最近那些平機會的其中項目.

大宅

llssisi 發表於 14-10-9 23:38
做咩咁諗唔開?
D人實插屎您
係呀, 其實我都有諗過會有人唔鍾意, 但又諗最多俾版主封題, 想問下大家覺得咁諗正唔正路唔出奇.

大宅

jeffmama64 發表於 14-10-9 23:47
我係土生土長的

你係反佔中, 唔關題目事,

係問若係新移民, 係咪多數係一定反佔中, 加埋支持警方, 政府強硬執法.

絕唔係反佔中, 支持警方, 政府強硬執法就一定係新移民.

大宅

meee 發表於 14-10-9 23:51
新移民邊會係度認,你話有jetso就話即到啫
我係問下咁睇法覺得正唔正路之嘛, 都知有 D 人會好敏感.

大宅

睇完回覆, 反而明左點解咁多人反左面
我都知我一開始無寫清楚意思, 係我寫得唔好.
但有些回覆都似係見到"反佔中"三個字, 就....

首頁

尾頁

跳至