跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔於今年11月返N1,請問你小朋友歡此學校嗎? 校長話功課不多,能涵接P1課程嗎? P1通常去那間小學? Thank you

別墅

okmangel

nice to meet you! our son will be '1st classmate' in Nov. You are so 'hard working mum' 三年抱倆,好叻女! my son starts to need me to play with him now. sometimes, i think if I can get one more to play with him which will be so nice.

Anyway, SKH is very good school. Just worry the homework is not difficult enough to match P1 school.

for fee and feedback of SKH parents are so good.

原帖由 okmangel 於 09-5-20 11:56 發表
呢間學校都收左我個仔, 11月18日入學(要過生日, 足兩歲), 早兩日去左交學費! 我都心大心細, 因見校舍好細, 唔係咁吸引, 但勝在便宜同埋番全日. 本來 greenfield 都收左佢, 但半日要 3千幾, 我9月細b會出世, 所以最後 ...

別墅

one day for whole school? or for one class?

原帖由 leafun 於 09-5-24 00:17 發表
佢哋有一個外籍老師,一個星期到學校一次教英文同小朋友唱英文兒歌。另外有一位普通話老師,教國語的。其他時間就用廣東話上堂。

別墅

any source to train kids lauguage skills after school? any idea?

原帖由 leafun 於 09-5-24 23:58 發表
For one class....

別墅

謝謝你我

現常帶亞仔返DB外語Playgroup同係Plaza,多D同外國小朋友玩,希望幫到他

請問邊度有英文兒歌班?

原帖由 leafun 於 09-5-29 10:10 發表
我估細路最易學外文的,便是用歌曲幫手,可以同佢參加啲英文兒歌班,等佢對英文易啲上手。

聖公會就無英文兒歌班,但佢有普通話兒歌班,係由講普通話既老師教。都ok嫁......

我個女就無join呢啲兒歌班,英文同普通話都係我自 ...

別墅

do you have her contact nos.? i keep DB english playgroup almost $200 per one.... if can keep TC and budget under $150 i will go.

原帖由 leafun 於 09-6-5 03:48 發表
東堤灣畔CLUB HOUSE有英文PLAYGROUP,係由外籍人士教的。我無JOIN,因為係平日時間,阿女要返學。

別墅

好呀你阿仔係咪N1?

原帖由 kaliboker 於 09-6-8 10:32 發表
星期六阿仔去左聖公會interview , D 老師真係好nice 喎, 老師話佢地學校有好多親子活動, 阿仔同老師玩得好開心 !
佢地好似有好多資源搞活動 .

別墅

好野!James 同 Maoz 好有緣,又有機會做同學!但James會係11月至返學,到時有咩時注意要,要提下我!

原帖由 kaliboker 於 09-6-16 16:43 發表
Maoz 都係N1呀, 我自巳就鐘意聖公會, 但我老公唔鐘意聖公會個校舍喎.

別墅

係呀!成百幾個waiting...我有朋友個女讀梗K2,口碑好好,校長好注重小朋友藝術栽培同採用活動教學and最緊要老師們好尊重小朋,同小孩傾計要嗚低身 and eye contact.

呢間學校值得佈!

原帖由 kaliboker 於 09-5-19 13:30 發表
hey Joe, James 會今年讀聖公會N1呀, 我都會試下佈, 不過唔知收唔收. 聽講好多人佈, K1-K3 弟/妹有priority .

別墅

邊到收料?係就好了最唔鍾意校舍甘細!

原帖由 Little_cy 於 09-6-19 23:14 發表
佢 地係米會搬去活力個位呀

別墅

關於搬,我問左D老師啦!應該唔係!

原帖由 Little_cy 於 09-6-20 00:29 發表
我都係8番黎架咋

別墅

你係唔係讀N1?

原帖由 okmangel 於 09-6-20 12:22 發表
今日希老師打來, 7月4日回校買書和交學費, 8月8日有家長日!

別墅

原帖由 曼貴菲 於 09-6-22 16:14 發表
大家好~~我係N1呀!! 唔知7月4帶埋小朋友得唔得呢??

別墅

not sure when tail for uniform.

i will go 10am on 7/4, James needs to visit Chinese doctor at 11am

原帖由 kaliboker 於 09-6-29 17:38 發表
幾時做枚服呀? 4/7 只話買書和交尾數。冢長會 8/8 先做 ?

別墅

kaii 你係吾係做番野?

我好感恩James有機會,入到間好學校,我都好鍾意卓校長的態度,好實在同小朋友好有heart!

如果可以,James希望多D同Maoz 玩下,等他們返學時無甘驚,不過,James係11月至返學架!

其他全職家長可以加入!去pacific coffee玩!
原帖由 kaliboker 於 09-7-8 11:05 發表
聖公會有N1 , 佢地全部都係FULL DAY .
N1 $2243 - 9am - 4:30pm , 包早餐, lunch and tea .
如果你要返工, 仲可以6pm 後接放學 .
K1-K3 仲有學卷, 千几銀咋, 好底 !
不過都好多waiting , 打電話check 下啦 ! ...

別墅

好呀!完了家長會兩家一齊食lunch?

原帖由 kaliboker 於 09-7-9 12:57 發表
係呀 Joe , 我近排好忙, 有時間都想約出黎玩下。 8/8 家長會見啦 !

別墅

菲菲返n1返成點?James 11/9 返,我擔心他會喊!老師ok?有無野要注意?現在一班幾人?

原帖由 曼貴菲 於 09-9-4 18:15 發表
菲菲琴日第一日自己返n1喊呀, 希望佢會中意學校la!!!

別墅

9/12 見唔到你!JAMES 係度1個鐘,無事!彭老師話佢應該唔怕陌生!thanks for god!

原帖由 kaliboker 於 09-9-7 15:56 發表
MAOZ 同菲菲同group , Maoz 同我講話菲菲喊喊 . 但頭兩日見佢玩得好開心 , 女仔係易喊D , 見D 老師好細心, 唔洗太擔心. 其實喊都好正常。

別墅

你係吾係曉揚mama? 我亞James 都係11月9日開學,好緊張! 已經買書!你打去問彭有老師,她會講. 或者問下已返學同學仔!

原帖由 SEricsson 於 09-9-25 13:19 發表
各位媽咪, 你地好, 我仔會11月上學. 讀N1班. 請問N1班使唔使買書? 有沒有書名? 因為之前買左D書, 想睇下仲啱唔啱用. 若果啱用, 就唔使再買過. 唔係就要盡快同學校定書, 等11月返學有書用. 謝謝. ...

別墅

yes, we know yennie! willow and james are same year baby.

nice to meet you! James is 1st time N1 without parent learning. very exciting.

about time and books, teacher mention for me b4, but i forget. You can call the teacher anytime, working time 830-8pm. they are very kind and patient to answer ppl. very nice.

you studied in tung yan b4, be honest, your sons may not very happy for TCNS envirnment. big difference but the teacher and mission are very good.

looking forward to see you and kids. James will have beach birthday party in DB on 11/7 Friday 230-5pm, yennie will make cake =) welcome to join us!

原帖由 SEricsson 於 09-10-5 13:58 發表
我唔係曉揚mama.

你係咪識yennie 架? 今日見到佢, 佢同我講過有個小朋友叫James會11月返學. 我細仔會返N1, 大仔返K2. 到時細仔會同你仔仔做同學.

因我2個仔係轉校, 所以依家間學校買左既書, 唔知用唔用得著, 所 ...

首頁

尾頁

跳至