興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

由潛行空間歸來後,
見到有BK媽媽唔見手機,有內/外置記憶體之間過相後相片失蹤,
亦有小朋友睇相時錯手刪除相片 等等慘劇發生,
每次都只係希望可以要番o的相片/短片,因為手機可以買過但小朋友o的相冇左就影唔番...

雖然時時叫大家勤o的做 Backup,但實情係邊可能 Back 得咁密呀,
有媽媽仲係從來冇 Backup 呢個概念... (不過唔好話人,我自己都係幾個月先 Backup 張SD卡一次) mouth:

咁一個 Android 機用到又全自動o既相片/短片Backup方法就好重要,
所以強烈建議安裝 Dropbox,
Dropbox 可以係你影完相後自動 upload 一個副本去 server 保存,
當手機發生事故時可以去番 Dropbox 下載番o的相...

首先用電腦去 Dropbox 開戶,因為接受推薦果個有 500MB 空位送,
所以唔好直接去開戶,最好接受其他人o既推薦連結,
大家去下面撳其他媽媽o既 Referral Link 去開戶,
(開左戶o既媽媽請將 Referral Link 貼上黎等其他人用)
開戶期間會叫你安裝 Windows/Mac 客戶端,裝左以就會將內容自動下載去你部電腦,唔裝都得…
之後係手機上 Google Play 安裝 Dropbox Apps

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dropbox.android

開 Dropbox Apps 登入,撳 menu制 > settings > Turn On Camera Upload ,
假如你係無限 Plan 建議係 Upload using 揀 "Wi-Fi or data plan",
唔係無限 Plan 就揀 "Wi-Fi only",
另外,無限 Plan 又唔會用 Wifi o既人記得係 Use data plan 揀 "For all files"

Set 好就會開始自動upload,一開頭會幾花時間去 upload 已有o既相片/短片,
之後當你一拍好就會自動 upload,
當他日想下載番o的相有三個方法,
第一係用番手機 Dropbox Apps 入去 Camera Uploads 呢個 folder,
第二係使用 Windows/Mac 客戶端,會自動下載所有野去番 Dropbox folder,
第三可以上番 Dropbox 網頁,登入後就會見到 Camera Uploads 呢個 folder

Dropbox 開戶係有 2GB 免費空間,接受推薦或推薦其他人會多 500MB,
另外使用 Android 自動上載相片功能可以多 3GB,
咁基本上有 5.5GB 空位應該足夠 Backup 所有相片/短片...
(當然想再多o的空位可以互相推薦o下,另外有o的特定 tasks可以加空位,
或者唔想煩可以上淘寶比幾蚊人仔加大都得...)

侯爵府

畀面勳章

如果下面有其他媽媽 post 左 Referral Link 請用下面果o的,
否則可以用呢個

http://db.tt/3r9G8RjW

Referral Link 可以用電腦上番 Dropbox 網頁,
登入後撳右上角 Get free space,
下面可以寄邀請信比朋友、post 上 Facebook 或 Twitter,
或最下面 or use this link with friends,撳 Copy link ,
再 post 出黎就係一條你o既 Referral Link...

侯爵府

畀面勳章

lumijuli 發表於 12-5-13 23:15
幫人問
噤iphone 的dropbox 有沒有自動上傳的 function 啊?
我有朋友, update iOS 做5時, 做了backup.

自動上傳功能只得 Android, Mac 及 PC 版有,
iPhone 因為設計問題 Dropbox apps 應該唔可以主動攞到相機apps o的相,
所以 iOS 只可以番自家 iCloud

lumijuli  嗯, 謝謝  發表於 12-5-14 21:21

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 12:55
可惜我用wm機,無得攞 個3gb

我用人仔台,影左相都 upload得好快

wm機?好似冇 Dropbox for wm 喎...

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 14:55
回覆 A346 的帖子

有的

係喎,點解呢度又唔寫呢...

https://www.dropbox.com/anywhere

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 15:00
或者 wm機太 out 了

我搵過啦,你果個 dropbox for wm 並非官方出品,
所以冇 camera upload 呢個功能...

的確依家計 wm 係舊左少少...

侯爵府

畀面勳章

fong媽 發表於 12-5-17 18:48
有影相upload的

呢個第三方版本係用 sync,
都可以做到影相 upload,
不過 del 左相會唔會跟手 del 埋 dropbox 裡面個 copy?

侯爵府

畀面勳章

手機內置有DROPBOX,都係要用電腦去開戶?

原帖由 sinoyo 於 12-06-30 發表
手機內置有DROPBOX,都係要用電腦去開戶?
唔使,
login 到 set 番相片自動上傳就得

侯爵府

畀面勳章

姆名 發表於 12-6-30 18:57
裝左啦,thanks,不過我部電話得30%電佢就話low batter,暫停上載,系咪正常?同埋我出左個post,系無啦啦無 ...

Low Battery 時暫停上載係正常,
因為Dropbox唔想因為佢搞到你部機連最後o既電都冇晒...

無啦啦無晒o的相有機會係官方Facebook apps上載相片後造成,
因為我試過一次,真係要係dropbox DL番o的相...

侯爵府

畀面勳章

mcf12345 發表於 12-7-1 08:15
我想請問樓主,我都裝左dropbox, 如果開始揀左data plan 去upload, 之後有冇得揀返wifi 架? 如果可以,喺 ...

手機開 Dropbox apps 撳 menu 制 > Settings > Upload Using 揀番...

侯爵府

畀面勳章

mcf12345 發表於 12-7-2 19:22
點解唔見有嘅?

你未 Turn on camera upload ...

侯爵府

畀面勳章

yukisch 發表於 12-7-5 10:48
請問如何知道有多少GB ? 如果用data update,會唔會好食電??

係手機開 Dropbox Apps > 撳 menu制 > Settings,
係 Space used 就見到有幾多 GB ...

用左一斷時間唔覺得食電,
而且 Auto upload 只係會發生係影完相/短片之後,
平日個 apps 唔會 sync 所以唔食電...

侯爵府

畀面勳章

speaker 發表於 12-7-7 21:44
我係手機+電腦都裝咗,但係我係電腦到搵唔到我UPLOAD咗D相

係電腦 Dropbox 個 folder 下面有個 Camera Uploads 喎,
首先搵唔搵到 Dropbox folder ?

侯爵府

畀面勳章

排骨媽媽 發表於 12-7-8 01:16
本來之前一影完相都會自動upload到dropbox,但由昨天開始就要人手upload, 請問點解突然會唔識自動upload??係 ...

試下係 dropbox apps 設定將個 自動upload 關左再開番...

侯爵府

畀面勳章

排骨媽媽 發表於 12-7-9 21:56
A346
我試過幾次都唔得呀!

咁試下重裝 Dropbox apps

排骨媽媽  等我返去再試吓啦! 唔該  發表於 12-7-10 22:31

侯爵府

畀面勳章

small22 發表於 12-7-31 23:46
A346,
請問同老公共用一部電腦, 各自手機點 up相呀 ??

各自手機果dropbox用番各自係dropbox開o既a/c就得,
至於想係電腦用dropbox program去自動DL o的相的話就只可以揀其中一個a/c,
或者電腦上面係有各自a/c profile都可以set 各自o既dropbox

侯爵府

畀面勳章

geee 發表於 12-8-2 16:08
Hi A346,

經你介紹, 我都裝咗 dropbox. 但係點解1條幾分鐘的video 要用成幾個鐘的時間 transfer to dropbo ...

咁你條片有幾大 (幾多 MB)?
因為 Dropbox 自動 upload 呢個機制係 background 度 run,
佢設計上係唔想太影響部機其他運作,
所以 upload 時係會較慢,
基本上你唔理佢就得,
當然好間中上o下dropbox睇下o的相有冇成功upload 會好o的...

侯爵府

畀面勳章

小肥豬 發表於 12-8-18 03:36
點解我自動UL都係得2•5GB, 唔係會送多3GB比我嗎?

係先有 2GB,
用自動upload後會先送 500MB,
然後每超過500MB 相片UL後會繼續送500MB,
上限送 3GB...

侯爵府

畀面勳章

woonng 發表於 12-8-31 11:06
我想問其他既app可唔可以放入去呢?可以點做,因為部電話好似壞壞地,怕無曬D資料!thx

Dropbox 只可以backup 係 SD上o既資料,
例如 whatsapp 個 folder,
但電話薄、日曆等最好 sync 上 google,
其他 apps 有資料的話就要睇果個 apps 可唔可以 sync 或 export o的資料出黎...

侯爵府

畀面勳章

回覆 Fion_Chan 的帖子

係有人話過用推薦方法自己幫自己擴充結果Dropbox收番,
但相信過程中一定出左o的問題,
而我經淘寶擴充左到依家都冇事,
應該係果o的收錢幫人擴充o既知道遊戲規舉所以唔會比dropbox發現到,
如果你怕咁依家有o的叫慢速擴充,
咁會更加安全...

fong媽  我都係自己加比自己,改部電腦 mac address, up to 23g now, so far 現在無事   發表於 12-9-12 10:23

首頁

尾頁

跳至