興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

RJCmother 發表於 11-6-23 12:27
請問點樣可解決這問題? Thanks.

一係轉用可以行 Flash o既手機系統例如 Android, Maemo 等,
一係去信叫阿 Steve Jobs 唔好咁自大比番o的 i甚麼可以裝番 Flash…

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 10:33
A346:

我未用過smart phone, 對於第一部smart phone, 我有以下expectation:-
1. 之前 LedTV 都貼用,自己睇 http://www.youtube.com/watch?v=t78KfESnFE0
2. 咁基本功能 (打電話、SMS、相機等) 又真係部部都有,唔可以作對比
3. 兩款都清晰易用,只係Android個版面可以做較多野
4. ...唔清楚...
5. 差不多...都唔會夠 Moto 好...
6. 睇你點用啦,Samsung 機同 iPhone 都一樣有壞機例子...
7. 都係睇你點用啦,如果長時間用咁 iPhone 同 GS II 都係頂半日左右,而冇電時 iPhone 可以加尿袋(外置電)頂住,GS II 就可以換電(假如你有士啤電)
8. 一定係 GS II
9. 點介定「無厘頭」?
10. 差不多,依家部部新機都差不多
11. 如果你用大路o既速成、倉頡就差不多,但如果係用其他輸入法的話咁iPhone裝新輸入法比較麻煩(有可能要JB左先裝得),Android機就可以隨便裝
12. 多免費就係 Android,兼容度高就 iPhone(因為得果兩款機兼咩容),係咪廢apps就睇你用咩啦...
13. 有
14. UL去邊?上FB差不多,上BK就因為BK出左iPhone apps 所以暫時係方便o的...
15. 一定係 Android機,用iPhone要經 itunes先抄到野,Android機可以就咁駁 USB 去是但一部電腦唔使經任何 Program 就可以當成 USB 手指咁隨便抄 files
16. 先假設你買一樣size o既 iPhone/ GS II (例如 16GB),當iPhone唔夠位就係唔夠位,而GS II 仲可以插 SD卡(最高32GB),即係最大可以 16GB+32GB

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 15:26
回覆 A346 的帖子

A346:

Android 機有分高中低階,如果你睇o的低階機咁當然慢(咁價錢平就係咁),
所以從來我都會先問人budget,唔似iPhone可以只問黑色定白色...

唔明你個 左搖右擺 係咩意思,
如果該網頁係比畫面闊咁當然可以左右移動,
用咩機睇都一樣...

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 15:52
回覆 A346 的帖子

我試個幾部應該係最新款o既anroid機, 有Moto, LG, HTC, Samsung Galaxy I... the latest ...

最新高階果幾款係 LG Optimus 2X, Moto Atrix, HTC Sensation, Samsung GS II,
要比較就比同級機...

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 16:44
nintendo:

嘻嘻~我好似怒火個位梁C9咁, 都係一位C9仔, 所有唔夠高level去手機版,但因為呢個topic, 令我明 ...

哈哈,又比你講中,Samsung 就係好抄唔抄去抄 iPhone,
所以依家咪比蘋果告緊o羅...
其他牌子倒忠於原著所以下面會見到四個制...

我都講左叫你唔好再煩惱買 iPhone 啦,
有o的野唔明就唔明,冇需要再聽其他人點講...

侯爵府

畀面勳章

nintendo 發表於 11-6-23 17:00
即係好似 MERCEDES 同 BMW,各有喜好,邊有得話邊架好 D ?

買手機嗟,又駛幾高 LEVEL?
買 MERCEDES 定 BMW 咪又係要比較,
如果咁唔介意的話樓主就唔使問人啦...

To hchu96,記住,錢係你手,想買乜就買乜,
唔好再問人啦,費事答問題仲要比人話,
以後BK唔準再問人邊樣好,
買手機、相機、車、樓、奶粉、尿片通通唔準問就最o岩...

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 17:09
回覆 A346 的帖子

你認為我有咩唔明, 因而要去買iPhone 4?

唔係,而係見你對 iPhone 念念不忘麻...

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 17:14
Samsung最新款要抄iPhone一粒幾年前已經有o既button, 唔係蠢, 而係Samsung覺得呢粒button設計上有佢優勝之 ...

原本唔想再講都要解釋一下,
Samsung 抄o既真係得個款,
因為 Android 係有四個制,Home/Menu/Return/Search,
而一開始Android個 Home制唔只出番Home,仲可以長襟轉行緊o既 apps(因為係多工),
其他牌子好乖咁將呢四個Android制放下面,
而Samsung就抄左個款後將 Home左中間但左右兩邊仍然有 menu及 return制,
論功能,iPhone咁單純o既Home制係唔夠Android多功能,
到後來iPhone upgrade去 iOS4時就抄番其他系統(包括Android,Bada,WebOS)個多工...

我依家用緊HTC,果時唔買Samsung機o既其中一個原因就係佢個款太似iPhone...

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 17:36
回覆 A346 的帖子

A346, 你唔好咁忟啦! 唔問, 又點會收集到咁多意見呢?! 聽左咁多聲音後,真係幫到我架, ...

當揀剩一兩部o既時侯最適合用老方法,
羅上手,睇 外型、顏色、手感、重量

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 11-6-23 18:13
A346:

雖然GSII冇iPhone 4咁好渣手, 但overall係較多方便, mon大d又靚d, 可惜冇現貨啦。 ...

新機o的貨去得快冇現貨先代表賣得...

侯爵府

畀面勳章

眼訓 發表於 11-6-23 22:37
可以肯定講既係,其他公司都係縮頭烏龜罷。
唔係見到iPhone有市,其他廠會ban ban聲整d咁既電話出來喎。
N ...

咁你要睇下幾年前個市場,幾年前係得 Symbain 同超唔掂o既 WM,
如果唔係 Google 買左 Android 發大黎搞,
可能依家真係得 iPhone 一部機冇得揀...
Tablet 都係一樣,iPad 之前果o的全部係行 Windows,
M$ 野有幾唔掂大家有眼見,所以其實要興幸 Apple 搵到條路,
而 Google 就幫其他廠一齊玩,你估比 Apple 好似 M$ 獨霸PC市場咁獨霸 Tablet 市場真係一件好事?

Flash 唔係好,依點好多人都知,
但現實係 HTML5 未掂之前有大部份網頁都用緊,
依家買手機平板係比依家用,唔係比幾年後HTML5(可能)大行其道時用,
咁一部"依家"o既手機平板睇唔到出面好多網站係咪問題呢?
咁當然唔係,因為你可以唔睇...

好奇,你用緊咩機?BB?

侯爵府

畀面勳章

眼訓 發表於 11-6-24 09:49
回覆 A346 的帖子

有心冇心都好,我只見你踩蘋果野。我只覺得佢地兩個各有長處。

哈哈,你有睇我寫o既其他野就知道我只係踩 M$,
對於Apple野其實我倒冇乜反感,
(而且希望Mac機可以搶返起碼一半 PC市場)
有反感o既只係o的果迷自以為是o既態度,
不過人家要比較就當然要比較下...

首頁

尾頁

跳至