跳至

首頁

尾頁

民房

我買左個廁板BB戒片,定時帶BB去坐,教他WEWE,POOPOO 要坐廁板. 已3星期了,他都在片片解決,好似吾明為甚麼坐廁板,想請教各位媽媽點算好? 這正常嗎? 還是一定要買POTTY 才戒到? 但我又怕BB 坐吾定

民房

多謝各位的意見,其實我明白等他懂示意才訓練會順利D, ANYWAY,我會繼續努力

民房

原帖由 yorn 於 09-8-12 17:15 發表
我仔戒片已進行一個月啦, 都仲柯洛地啦...我估我方法有問題架,

因為我叫工人15mins用啖罐兜佢一次, 不是叫佢去potty/toilet.

另外, 我叫工人....食飯坐high chair又穿番diaper...上床又穿番....阿仔可能無所適從 ...

Last month I try not let my son wear diaper. Let him know it is not comfortable vv on short. Everytime he vv on floor, he cried loudly. He was anxious the whole day. I know I need to stop the training. I restart this week but still let him wear diapers. Only take him to toilet frequently. Still no progress yet.

民房

我終於成功幫仔仔戒日片啦. 當然睡覺同去街都要著. 希望他快D連 PP 都識在廁所解決.

民房

我個仔初初都吾肯在廁所VV.但我每次同他去都等足15-20MIN. 直至成功,去多幾次,就吾驚,嘗試自己用力TIM. 宜家仔仔PP 都要去廁所,但要喊一陣先屙倒.

原帖由 kvstephanie 於 09-10-20 00:04 發表

我個囡都係, 佢識講vivi, 臭臭, 仲知道我坐在馬桶就係去vivi, 我買咗BB toilet seat 比佢, 佢就係唔肯'柯', 係咁指住個馬桶話 vivi.....我話係呀, 你有冇vivi呀, 有就在這裡'柯'出來......但冇次成功! ...

首頁

尾頁

跳至