美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

英文係Henna,
中文應該係 "指甲花粉" 喎,
一般印度雜貨店有得賣, 價錢都好平.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

見各位討論得咁高興, 我都同大家分享下, 我呢已經用哩個方法染過好多次, 個人黎講我唔會再買現成染髮劑或者去salon染髮囉, 雖然哩個染頭髮過程等既時間真係要好長(3個鐘頭), 不過我絕對覺得值得囉, 因為以前染完d白頭髮生番出黎, 真係唔知染唔染好呀, 知道好傷頭髮但係無奈又要密密染............
好喇講下我試過用唔同既物料, 染出黎既效果評語:
咖啡粉----效果啡紅色, 不過染完一次唔會再試, 因為個頭真係太大陣味.
紅茶包------效果偏紅色, 氣味完全可以接受, 不過想染出黎更加深色d.
普洱茶包----效果偏深紅色, 氣味完全可以接受, 打算繼續沿用, 但後來上網找到有更加好的配方如下.
首烏+熟地+羅漢果-----效果啡金色, 氣味完全可以接受, 暫時是試過最理想的顏色, 不過我會一直找尋可以染出近乎黑色的效果.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

暫時都未試到, 只可以比較深色, 我都想知黑色用咩黎溝, 首烏染完出黎都唔係黑色.

原帖由 ricecooking 於 09-10-19 20:49 發表
請問如果想變黑色可以加咩呢?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

係響乾髮時染架, 濕髮染驚妳上唔到色喎.

原帖由 happymother88 於 09-11-6 15:02 發表
其實可唔可以乾髮時染? 天氣涼頭濕太耐對身體唔好.

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

蓋黑髮效果唔係咁明顯, 燈光下睇就會有暗啡紅色.

原帖由 swanna 於 09-11-13 18:52 發表
我又有d心思思想試下 ,但頭頂新生出黎d黑髮係唔係上唔到色架呢

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

搵到邊到有得賣Indigo, 請單聲.

原帖由 sue99 於 09-11-16 16:12 發表
睇下呢個site。原來有D 黑henna 係加左PPD(有害化學物質)。

要天然黑色﹐可以係然染完henna﹐再加染一層 植物型Indigo。Indigo有天然的同人工合成的﹐當然天然既比較好。天然indigo來自植物 "木藍"

http://www.hennapage ...

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

唔係喎, 我初頭唔知都疑為係焗住黎染先好(我用保鮮紙), (網上資料)原來係唔好用野蓋住個頭黎染係最好喎, 等d henna同空氣接觸到, d色先至出得明顯, 而且焗住佢會滴, 我試過真係好有分別架.

原帖由 jackie1986 於 09-11-27 09:35 發表
我怕自己無恆心呀,買左返黎用幾次又擺埋一邊..我諗用浴帽都ok掛

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

一向都係乾髮做架喎, 不過揸完d henna 落去就濕囉.

原帖由 Carman_mami 於 09-11-30 21:21 發表

我冇吹乾ga, 即係吹乾都染到?

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

絕對正確 & 認同您既講法, 染成三個鐘頭仲要溝黎溝去, 都係想用無化學物料去染, 唔傷頭髮 + 可以染得密d, 大家有無留意收到d pm 響到sell 黑色henna 粉, 真係搵食行遠d啦.

原帖由 ttyma 於 10-1-6 20:53 發表
我睇過資料﹐Henna染髮係無可能染到黑色架﹐凡聲稱黑色一定係加左化學物﹐再唔係就係呃人囉。所以﹐大家要留意成份。 我個人覺得深啡色已經滿意啦﹐健康最緊要。

網上抄 :

There is no such thing as "black" henna. The je ...

首頁

尾頁

跳至