論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

OKC 發表於 18-3-6 15:11
態度差,唔願做,頂雇主咀,發老人家小朋友脾氣,又要食得好又要有自己房玩電話?黎打工就覺得自己來受刑, ...

所以,我親人叫佢个女去補習班(小五開始),都不再請工人。工人做家務馬虎,係屋企同小孩子玩耍,令小孩子不做功課和溫習。

花四千多元在外傭,不如花$在孩子学習。現在,他們(兩公婆)放工後,自己煮飯或外出吃飯,都不再請外傭。

子爵府

OKC 發表於 18-3-6 19:53
但你親戚兩夫婦收工定時嗎?小朋友在補習班留幾個小時?

兩个不定時,有時準時/有時加班。每天都去補習社,最少1.5 小時。因為小六,準備升中和考小六末期試。

子爵府

OKC 發表於 18-3-6 15:11
態度差,唔願做,頂雇主咀,發老人家小朋友脾氣,又要食得好又要有自己房玩電話?黎打工就覺得自己來受刑, ...

15歲留在家,唔合法,很奇怪。咪在外面又是否合法?例如:自修室/圖書館/學校做功課,咁咪合法囉。

我也曾叫我囝(讀小二)自已去自修室做功課。

子爵府

OKC 發表於 18-3-7 13:50
海外係純d,但續約後做得耐就變質,我上個工主就係咁,初初0k,兩年半後開始變,阿ma’m唔可以問佢做好野味 ...

所以,我親戚不再受氣了。工人炒了,水/电/媒費用少了,又不再每月比4千多元。

子爵府

OKC 發表於 18-3-7 13:50
海外係純d,但續約後做得耐就變質,我上個工主就係咁,初初0k,兩年半後開始變,阿ma’m唔可以問佢做好野味 ...

樓主,請問你家是有老人家同住? 現在如果應付工人?

子爵府

OKC 發表於 18-3-7 16:53
我對工人係跟足合約,合理對待,一定俾足夠時間休息同假期,如果佢哋嬚三嬚四,我話唔開心咪俾notice一個 ...

你的孩子有多大? 小学或中学?
兩年前,我家也用印印,主要照顧不良於行的長者。後來,我也不用了,所有家務/接送小孩自己做。

我不想看她們面色做人,貼$買難受。
我d朋友,多數等小孩子升中學便不再用工人。

子爵府

OKC 發表於 18-3-7 21:30
小朋友過多兩年升中,搵本地家務助理,唔想再接觸那些外傭。

我孩子的年龄跟你的差不多,也是两年後升中学了。

現在,我叫他自己返放附近的興趣班,有時叫他放学自己回家或在餐馆等我。

首頁

尾頁

跳至