自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

bing-jing 發表於 18-2-20 08:26
多謝你讚我 但我外家一家人相處好融洽,而姑嫂個邊都似姐妹一樣,全族人最衰格就係我,攞埋全刨都 ...

恭喜發財 ,最緊要仔女成績好,出年順利入大學

侯爵府

YWCYWC 發表於 18-2-22 00:13
轻轻,你
文采依然好
智商更加高

你個深潛夠唔夠3米?

侯爵府

野人好索子 發表於 18-2-22 12:19
真心問:樓主唔delete post,咁版主del唔del到架?

點解版主要delete ? 犯版規?

侯爵府

ipipipip 發表於 18-2-22 12:58
唔想插咀
但忍唔住
個關鍵唔係負唔負資產
唔止十萬八萬蒸發左,起碼有60至80個,呢個鋪計數部份你一定要睇 oneone 同 k-k mummy 的帖,睇返 page 163, 3241# 的解釋同 page 175, 3487# 的比喻。
同意99年時唔想賣樓、到沙士時候人心惶惶倉促賣樓,做這些決定都是迫於大環境壓力下,但點樣計,當年計又好、現在計更係,話阿媽追錢就係梅媽都好不孝囉....

侯爵府

snowshine1357 發表於 18-2-23 13:47
學個啲人講,明就會明,唔明嘅點講都唔明

我覺得你一直唔相信219呢個數字,相信2002 年時層樓只值170萬 (130+40),但由1995年層樓值180萬(未補地價)到2002年只值170萬(已補地價),太不可思議吧,2002年樓價跌係事實,但要跌到等如1995樓價的一半又無可能 (樓價1995 到97升到顛,之後跌都係講緊同97比較)。睇歷史成交,800呎的成交在2001、2002 都是200萬以上,就算網上成交唔可信,二姐個數字同 oneone 她們的數字,oneone她們的數字應比較靠譜。

侯爵府

mywong 發表於 18-2-23 15:32
$219都應該係市價, 02年同屋苑大單位成交差唔多價。

如果當年賣比街外人,

隱藏咗嘅3成首期,係219×30%=65.7萬,係爸爸那100萬蝕淨的,不是樓上ipipip 網友講蝕淨10/20/30萬。而且我覺得大家計埋大家姐嘅20萬欠債(或叫解釘費啦)係條算式度,其實即係話用了爸爸的100萬中的20萬來還(並不是由二姐夫婦還)。

侯爵府

SaBB 發表於 18-2-23 17:55
自己無比, 話二姐比得千五,重話阿大姐搵到比埋

我自己覺得呢……大概三姐妹都有個想法,分咗阿爸嘅退休金同阿媽嘅xx本呢,只要keep 住有畀家用呢,個筆錢就唔使還。三妹認為自己無攞過父母錢,所以亦唔使畀家用。………以上都係我估嘅啫……

侯爵府

ap1113 發表於 18-2-23 22:22
真心po左BK咁多年日日入親嚟都po公海先,而家入親嚟就要去收藏搵鋪!我認我八

...

有近190個收藏,瀏覽人次近240,000,即係起碼有190個 BK 網友捕住個舖

首頁

尾頁

跳至