自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一個都無, 而且我覺得經濟仲好好添, 首先股市日升夜升, 出街食飯好多時要等位, 最跨張試過訂咗枱,但去到都可以話無位; 去按摩都係咁, 去幾間足浴店所有師傅都做緊野, 老闆call跑場師傅但個個都話忙緊; 想去食糖水, 點知間間糖水舖都坐滿晒, 門口出面仲要企咗十幾二十人, 搞到我要返屋企飲汽水就當食咗糖水.

香港經濟好差? 幾多隻股票可以一個月升幾十%; 世界經濟大蕭條? 納指創歷史新高啦, 仲要創咗唔知幾多次新高; 道指雖然未創新高, 但過去一季的表現係三十幾年來的最佳季度表現.

我完全唔覺香港以至世界經濟好差, 反而我覺得經濟好到不得了.

子爵府

ricecooking 發表於 20-7-4 00:51
好慶幸98, 03,到今次經濟差,身邊都無人因此失業

好多人話98-03時期經濟好差,我又係唔覺。首先,當時我去邊度食飯都係爆到七彩,試過訂咗枱去到都可以無位,夜晚OT到十點幾,之後同幾個同事出去食飯,個知客答我哋要等四十八張枱!夜晚十點幾仲要等四十八張枱,我唔敢想像七點係乜嘢景況。

當時有人同我講,係因為我成日幫襯d收費大眾化的餐廳,所以先至咁樣,佢仲話d高消費嘅餐廳就慘啦,拍晒烏蠅呀!佢咁講我又信以為真,之後我去半島酒店嘉X樓食飯,我以為拍烏蠅所以冇訂位,結果去到咪無位囉,我仲被人鬧做乜唔訂位,嘉X樓算係高消費吧,咪一樣係爆。

我唯一同意係沙士時拍烏蠅,但只不過係d人唔敢出街,而唔係經濟差,疫情一過咪又恢復返要等四十八張枱的景況。

多口講句,08年金融海嘯,d人又係話經濟超差,但我發現去到邊都係爆到七彩。

子爵府

waic 發表於 20-7-3 23:25
我見菜檔有大學生做,買緊菜時無意聽到 個亞叔教個新人男仔睇磅,跟住講:你地大學生唔使教啦,實識計數。 ...

我公司d年輕同事都唔錯, 我見佢地返工準時, 人亦算有禮貌, 做野都算勤力, 英文同普通話好過我呢個老鬼, 唔介意OT, 我唔知出面點, 最起碼我眼見嗰d就唔錯.

首頁

尾頁

跳至