自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我在7月2日入法國醫院照胃照腸鏡,全單$26000,因我腸鏡在買保險前已不受保,我知道的,扣除腸鏡,應該是$15000,現在AIA公司只賠償$8670。我再問agent點解賠償咁小,對方回覆,公司當日診手術處理,我當然嬲爆,我話,入院前已問清楚,是否可以,當時,agent 回覆如果是醫生認為病人有需要入院做的,是沒有問題。我在8月17日寫了投訴信給AIA,但一直沒有人回覆我,再問agent ,未知答案,只知道內部處理中,我唯有9月1日自己打電話上去AIA 客戶服務熱線,回答是公司仍在處理中,投訴信回覆將會以信件回答我,我問幾時有信比我,應該9月8日給我,我即說,咁耐??佢話要等外地公司回覆喎!我即說,香港無人識寫信咩?駛唔駛揾外地公司人寫呀?但到了今天8號,我打電話問啦,仍未有答案,我叫佢解釋返D數係點計出黎,佢話按照一間叫 港怡醫院的收費,所以我只全數可以賠償$8670!我咪話,我的醫生收手術費$7000,現賠$3800,有無攪錯先!
現想問大家,如去保險索償投訴局 ,有無機會追討返賠償呢?

nail2015    發表於 17-10-3 13:04

男爵府

Taitaimui 發表於 17-9-9 11:29
點解跟港怡既?
港怡係新醫院黎? 不過佢新得黎都算係貴既

保險公司話,佢地按這間的收費,所以賠$8670,如日後要入院,我地只可以入呢間,其他醫院收費,佢都覺得不合理啦!

男爵府

菠蘿小矇朱 發表於 17-9-9 15:00
我都覺得alx有問題,好多時都足人字室claim唔足,所以轉左美國萬通,佢D條款清晰好多,老公claim過一次都cl ...

大家幫忙分享給朋友

男爵府

xyzlearner 發表於 17-9-9 14:03
Aix 咁的做法太過份!醫生建議病人入院檢查,當然有醫生的理由,咁叫醫生寫返點解唔能係日間診所檢查 點解 ...

醫生寫得好清楚,我是需要入院做的,收費都寫明$7000,無理由AIA可以無理的打折,claim 得$3800,咁餘數我係咪要追討醫生比返我先,痴X線!我真係超(emoji)

男爵府

0q.cathy 發表於 17-9-9 16:10
賠8千幾應只賠日間診所照既費用,我c6之前試過去專科診所照就係咁上下價錢。如果醫生話有需要入院, 應該保 ...

頂!最嬲係,AIA 公司話,佢地係按公司的合理賠償喎!即係佢鐘意點賠就 點賠,佢玩哂啦!我的保單寫住照胃鏡賠$4800,仲有,買保險時 買埋額外八成賠償,現在呢part 只賠$3800!

男爵府

DonnieBB 發表於 17-9-9 19:21
其實醫生話有需要入院做, 佢憑咩challenge 醫生決定?!
呢樣佢同醫生傾, 你理由要病人去suffer...
咁其 ...

你講得好啱聽!乜义保障都無,總之係AIA玩哂囉!

男爵府

0q.cathy 發表於 17-9-9 21:07
買保險最怕係咁,我c6係無買架, 所以先會去診所做,平些,而且都係腸胃專科醫生。我亞仔買醫保,一年保費 ...

我現在咪好激氣囉!

男爵府

trendy007 發表於 17-9-9 20:35
其實你個agent要付好大的責任, 今年年頭AIA已公布有部分手术只会賠日间手术费用, 当时新聞都有廣泛報道,你a ...

我有睇新聞,我都知道有報導呢件事,我亦有問過agent ,當時佢回覆我,只係嚇下d醫生,總之醫生寫得出係有需要入院就無問題!但現在,我感到被厄!我有質問agent ,佢都無奈,佢話佢都估唔到公司會咁做!

男爵府

JO_100 發表於 17-9-10 01:57
樓主你本身腸鏡已吾包,保險公司只会賠償胃部檢查。我想是因為回胃鏡檢查是比較簡單,相信除非好緊急外,應 ...

因三年前check 通,先知道自己胃腸都有問題,醫生叫我三年後要keep住check,如果有變化,可能生癌,講真,我想入醫院住咩,你估住酒店呀!我心裡都好驚架!

男爵府

u957ble 發表於 17-9-9 23:38
版主, 我都係呢間保險既客, 因胃痛左好耐, 剛照完胃鏡,

我既情況係, 先去佢旗下專科網絡醫生度見下, 睇 ...

真係唔明乜叫非急要?我的胃及腸都有問題,醫生叫定期check,咁我真係有事先去照。
再過三年,我又要去check,因我的胃發炎及腸化生,而腸仍有息玉。
唔通真係變癌,我先去check 咩!唉!

男爵府

kk1030 發表於 17-9-10 13:22
我主可以同你講咁多間保險公司最差系AIA,在香港已經有好多醫生唔想收AIA病人,因為AIA有好多要求,如果病 ...

未入之前,我都擔心呢個問題,我咪問過agent ,佢咪話醫生需要我入院就可以,但結果當門診claim!
我今次驗埋血,我先知道我血糖高!係咪有理由指出我應該係醫院照胃照腸鏡呢?

男爵府

JO_100 發表於 17-9-10 10:57
其實樓主這份醫療保險是何時買的? 已買多年?

買了兩年!就是三年前照完胃腸,知道自己身體上有問題,所以先買保險囉,買的時間,AIA 講明,腸部份是不受保,我照買,因為我三年後一定要再照,如果照完後,腸部份無事的,可以申請上訴 ,等AIA再保返 腸部位。

男爵府

stevejobs 發表於 17-9-10 10:34
(emoji)aia非常差。你威胁他们要诉讼,他们会和你私了

我有出信投訴,我仲話,如無合理賠償,我會向其他機構尋求協助,但AIA 當我 吹水囉!我可以點做呢? help me

男爵府

siukei17 發表於 17-9-10 12:57
可以去海關告佢

請問可以去咩海關投訴呀? 請指教!(emoji)

男爵府

JoeyPC 發表於 17-9-10 08:45
當日間手術計?是否因為無住一晚claim 少d?
保單應該會list out 一般手術可claim 到的限額作參考
...

我當然有住一晚啦!我睇過胃鏡賠償可以賠$4800,另外,仲有額外八成賠償給我,但現在只賠$3800,真係太過份!
咁我買呢份保險有乜用喎!

男爵府

kk1030 發表於 17-9-10 13:22
我主可以同你講咁多間保險公司最差系AIA,在香港已經有好多醫生唔想收AIA病人,因為AIA有好多要求,如果病 ...

邊間保險較為寬鬆?想參考一下。
我現在又不能轉保險,因為我要等埋 腸部份是否可以受保先轉其他保險。

男爵府

kk1030 發表於 17-9-10 15:28
可以用局部麻醉做或監察麻醉做,因為全身麻醉要需要用呼吸器幫忙病人呼吸,所以一般檢查不會用全身麻醉風 ...

我真係唔知我做邊款麻醉,我訓醍就攪掂了!醫院收麻醉費$3800囉!

男爵府

zone123 發表於 17-9-10 15:24

其實轉邊間都冇用~

咁就死啦!我真係需要三年照一次!

男爵府

kylieyee 發表於 17-9-10 14:50
回覆 u957ble 的帖子

你好,我想問一下,咁您照嘅時候係全身麻醉定局部麻醉呢? 知唔知照大腸有冇全身麻醉 ...

我訓醒就做完,呢個有經驗的人話,我應該係監察麻醉喎!
我現在都係笨!cut 或唔cut 好,我又未取得合理賠償,但每個月仍要自動轉賬交保費!(emoji)

男爵府

Connielai 發表於 17-9-11 02:40
樓主你買果份係咪住院保險? 我妹好多年前同HSBC買住院, 後來發現腸有息肉, 每一年都要照腸鏡, 入法國醫院住 ...

我係人壽加住院,你就好啦,HK bank 有通知你,若你再照腸,起碼清楚不再賠償,但我事前問agent ,佢話醫生需要入院,就可以的,但事實不賠入院,我真係好慘囉!

首頁

尾頁

跳至