婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

大宅

cream090909 發表於 16-7-28 01:00
咁都要煩?好簡單,個b父母係邊個?完!為左所謂「尊重」老人家而交小朋友比佢娛樂,我有寵物都唔會咁做, ...

但99到時又話我唔比佢湊孫玩孫,又話分化佢一家人,帶走佢個仔同個孫,又話搞風搞雨

大宅

美菲絲 發表於 16-7-28 01:06
你唔洗靠佢任何野既~~~~咪話之佢囉~~~唔俾就係唔俾~~~仲要俾你發現佢背住你做埋d叫左唔好做既野~~更加啋 ...

C6其實都有同99講話唔好帶b落街,但99唔聽,老公都好嬲,但佢好快就無事,因為始終係佢媽,所以佢無事之後下次又會叫我放低bb比99湊,開心下。但99真係次次搞到一鑊泡,同c6講又話我針對佢媽

大宅

依家老公仲話要一星期返去住兩日,話慳錢,話唔好唔想又發脾氣,真係想迫到我痴線!

大宅

美菲絲 發表於 16-7-28 19:15
返去住兩日會慳到錢????你住日租架??

慳到乜錢呀???飯錢??咁叫佢自己一至日都返去食囉~~仲慳得多添~~~

佢平時返工唔係屋企食,佢話一星期返去兩日,一個月可以慳八日飯錢

大宅

回覆樓主:

岩岩同老公講唔想返,話99私自帶孫出去呢件事好唔尊重我地,佢又幫住佢媽,仲鬧我,起身想郁手打我

大宅

美菲絲 發表於 16-7-28 21:41
想郁手打你你老公好有問題喎~~~

C6話同佢媽講過,但佢媽都係咁,佢都無辦法,姐係意思係佢講就講左,佢媽唔肯聽照帶都無計,又話好小事我係要拎黎嘈!
依家我話件事都未解決仲要我返去住幾日,我唔想,佢又反問我可以點解決?係咪要佢打佢媽,最後結論又係要我返去住一兩日,話我地係到佢唔會帶b出去就當算數。
但我都係覺得係尊重問題,每次99都唱反調,話左唔好做既事依家仲瞞住我地講大話做埋,遲啲呀b大啲真係更不敢想像

大宅

TreeLover 發表於 16-7-29 01:41
想郁手打你?????似佢最有問題囉!!!!!!!

最後佢冇郁手,只係企起身兇我,再踢門,嚇醒個仔,我去餵奶佢又搶走奶樽唔俾個仔食奶,又踢bb床,諗起就覺得心淡,好想離婚

大宅

shannon_fky4186 發表於 16-7-29 09:08

佢有無搞錯呀,2公婆意見唔同咪慢慢傾囉,發脾氣仲 ...

我係ftm,雖然娘家都有支持,但總無可能一直依賴屋企,依家情況已係我地住緊父母既物業,但無俾到錢,因父母知我地一人搵三人洗都唔想收我地錢

大宅

muimui125 發表於 16-7-29 11:04
睇到我好嬲
未經媽媽批準仲要講大話就帶小朋友落街? 至討厭呢d自把自為既行為
我一定唔會再比

99認為佢係嫲嫲,地位大過我地,又係長輩,已多次係我地講完唔好後話廢事理我地,初頭以為佢講下,估唔到佢真係講大話瞞住我地帶孫出街,c6明知佢媽唔岩但最後都係話娽小事,下次帶返去我地唔出街乜乜物物,咁99就無機會帶孫出去

大宅

xavierma215 發表於 16-7-29 09:28
同你老公講
如果打佢阿媽可以解決問題嘅話
你根本唔駛叫佢同佢老母講

我有同佢講,99係你媽,呢啲問題應該你出面同99傾好,如果我講只會鬧交同關係唔好,佢就話寧願我自己去鬧99

大宅

C6本身經過呢件事後話要一星期返99到住兩日,我話99岩岩先咁樣呃完我地,仲要返去住?
(未坐完月時我去過99到小住,結果有致敏源,眼腫晒又鼻塞晒,當時坐緊月仲俾人話唔做家務,最後傷口爆線99仲叫我自己去醫院縫針得,唔好一早嘈醒老公阻住佢訓,加上每次單獨相處99都話我呢樣果樣,當時我有產後抑鬱)

c6就話咁人地個個都係咁啦,你以為唔洗帶孫比爺爺嫲嫲睇?人地啲家庭都有帶返去架啦。我就話其實每星期你都係得一日假,而每星期個日假期我地都係一家三口返6299到,每次都一朝早8點鐘我就開始準備同整理,整好晒所有野你就十一點幾先施施然起身出門,返到6299到又係我湊b整呢樣果樣,你就休息打機訓教,仲要話我唔幫手煮飯執屋,每次你放假我仲攰過平時,每個星期假日都俾晒你家人,完全無我地一家人既時間。

c6就話一星期見一次已經好少,一個月先係四日。99又成日呻見孫少,一星期得一日,所以依家就話要一星期返去住兩日,又話慳飯錢又話一個月爺爺嫲嫲見孫八日都唔過份,又話其他人家庭都係咁,我想問下各jm,你地會每次放假都去6299到?我真係好唔想返去個地獄,我覺得我真係會癲,但老公又覺得每個假期返去唔過份,99更覺得少,62又開聲叫我地得閒返黎住幾日,我唔明點解有啲距離大家唔洗爭執鬧交又小不滿係都唔中意,係死要迫埋一齊火星撞地球,我應該點做?

大宅

cream090909 發表於 16-7-29 15:14
仲要住係父母屋企,好心叫你C6打醒自己啦,已經無本事仲要委屈個老婆,仲要拎個b氹自己呀媽返去痴餐,呢個 ...

佢有叫我係6299到住,只係當時我抑鬱差啲自殺,又實在住唔埋,父母肉赤我就索性叫我搬返去,更話將名下物業收返黎唔租比人免費比我地住,依家係暫住娘家等緊段過渡期

大宅

美菲絲 發表於 16-7-29 15:23
咁你老公講既真係事實喎~~~~

除非下次你地返到去~~~唔留低個BB俾奶奶湊~~~一家坐晒係到~~~而你奶奶仲夠 ...

其實99試過,死話要帶出去,係c6發火先冇帶,但我地一唔係到或正確係講係我唔係到佢就會自把自為,因此我唔想比999湊,老公又話嫲嫲見孫湊孫天經地義,嫲嫲唔會害佢,佢都係咁養大

大宅

美菲絲 發表於 16-7-29 15:30
你講既住緊父母物業~~~係邊個父母先???

係你父母既~~~~咁你咪同老公講~~~係你叫我自己去鬧奶奶架~~~~咁 ...

係我自己父母,但如果真係吵大鑊,我真係咁話99,姑9老公個啲實鬧到我暈,老公可能打我,到時都可能離婚

大宅

cream090909 發表於 16-7-29 15:32
你C6真係垃圾到暈,咁你父母呢?一個月四日要去6299度,咁婆婆公公呢?做人公平d啦唔該!我都係ftm!我C6唔 ...

因為依家層樓未完租約,大概要過多兩個月左右先收得返我地先再搬,呢段過渡期我地都係暫住娘家,所以c6就覺得見我父母比較多,而bb又唔太痴6299,所以就認為應該一個月帶返去住8日左右

大宅

bbbbb001 發表於 16-7-29 18:04
樓主加油保護自己同bb安全

唔需要focus每次同c6嗌點對付99

C6會話佢都係bb爸爸,佢亦有話事權決定帶呀b去邊 ..

大宅

美菲絲 發表於 16-7-29 15:44
你老公講得好岩架喎~~~嫲嫲見孫湊孫天經地義,嫲嫲唔會害佢,佢都係咁養大~~

我唔會唔比99見孫,只係唔想同住,小住一兩日都唔想,亦唔鍾意99樣樣關於小朋友既野都唔尊重我,但當然,99同老公覺得佢地係無問題

大宅

hoiching0516 發表於 16-7-29 17:09
我未有小朋友前好多時都跟C6返6299度食飯, 但小朋友出左世後6299日日都要上黎睇孫, 咁當然仲有其他事情發生 ...

佢就覺得佢爆過99其實就係幫左我,但我仲唔知足,仲要拎黎嘈。事實係無論爆幾多次99都係咁唔尊重人,既然係咁我都唔會放低bb,亦唯有見少啲,跟住老公就話我針對佢媽

大宅

美菲絲 發表於 16-7-29 23:02
都話你奶奶要做乜係佢既事~~~你點做又係你既事~~~

你下下要講到因為奶奶乜奶奶物既~~~咁係老公都頂你唔 ...

其實已成家立室我都唔想同父母住,都想自己一家一主,但依家係過渡期,大概兩個月後會搬,所以唔存在會同我父母住一世既問題。

至於話同6299住一日都唔得,我都承認係我問題,因為以前一齊住過,發生好多事,產後都同住左一星期,搞到我產後抑鬱到依家都要keep住睇醫生,坦白講我依家係好驚見到99,但我依然每星期都會去帶孫俾佢見,但一諗住要同住我就好大壓力,好驚同埋失眠,同過老公講可惜佢唔明,所以先想上黎問意見。不過睇完你comment我會試下再係老公方面諗下,thanks

首頁

尾頁

跳至