時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

成日見到有人話警察暴力或者過份武力, 究竟佢哋用乜嘢標準去做判斷呢? 係唔係見到任何拘捕或使用武器執法都叫暴力呢?
我相信應該有比較客觀的標準, 無可能自己話乜就當係真.

男爵府

doris880 發表於 19-9-10 11:48
犯罪的人唔通會話警察好叻呀,捉到自己。所以佢哋講d嘢真係歪理當真理。
...

如果係犯罪的人都比較易明, 因為佢要為自己開脫, 一定會話執法者過份.

但依家似乎唔止罪犯咁講.

男爵府

大米愛老鼠 發表於 19-9-10 12:00
警察一路都係暴力機構,舉世皆然。
警察辦案的時候一個個都聽話企定定,邊會有警棍出現呀。
...

比起暴力這個負面詞語, 用武力應該比較好.

暴力通常跟傷人
武力較中肯, 通常跟執法

男爵府

ZTTZ 發表於 19-9-10 12:43
呢個學生,以非法集結罪被捕,非法集結就打到咁,係咩標準?

執法人員使用的武力, 不是和控罪有關, 而是在拘捕疑犯時對方的反抗行動和危險程度有關.

坊間常見的表達手法, 係嘗試強調被捕者的平日身份, 盡量淡化其行動, 然後放大執法時的武力, 再扣上帽子.

模式: 個學生/市民/青年只不過..., 但警方竟然..., [批評...]

雖然無法見證事發情況, 但可以想像當時示威情況混亂, 涉及人數不少.

被捕者不是正在校園上課的學生, 而是走上街參與非法集結的示威者.

非法集結係一個罪名, 但大家憑同類的片段可以想像被捕時會經過一輪追捕, 掙扎及反抗甚至搶犯, 而唔會被喝止就停步就逮.

過程中的反抗, 自會令執法人員使用相應武力. 混亂中, 本來依指引打向身體的地方, 或會因為激烈肢體動作打中其他地方, 引致受傷, 呢啲情況大家都唔想, 但電光火石之間就會發生.

男爵府

Zenia 發表於 19-9-10 13:38
唔關係非法集結定係殺人放火,警察嘅工作係拘捕,excessive force 係私刑。
...

個問題會返去: 作為市民, 是否有任何客觀標準去判斷警察在拘捕和執法時是在使用excessive force. How excessive is excessive?

男爵府

ZTTZ 發表於 19-9-10 23:19
你不如睇多d關於呢段新聞嘅片先

新聞和片段已看過不少.

把你見到的寫出來吧.

男爵府

sunev 發表於 19-9-12 00:11
警察已經按住示威者,為乜仲要打到頭破血流!太殘暴!青年人為了爭取民主自由犯法,甚至被警察打至傷殘,實 ...

明白你在鏡頭前見到的拘捕場面是很震撼, 因為平日警方追捕和拘捕其他案件疑犯的鏡頭大家未必有機會見到, 於是便很容易以市民的角度去判斷警方的執法是否使用過度武力.

然而以旁觀者去質疑專業執法人員的現場決定, 容易流於主觀.

相信沒有任何疑犯會合作地接受拘捕. 鏡頭所見會有逃走, 使用武器對抗, 其他同行者搶犯等情況. 面對這些反抗, 警方只能夠使用相對武力才能執法, 否則疑犯和破壞者便會逃逸, 有機會去其他地方破壞和擾亂社會安寧. 相信這並非市民大眾想見.

青年人和平上街進行已批准的遊行, 是值得尊重的, 他們當然不是壞人. 但相信你能分辨到現在是少部份激進人士違法破壞和平遊行, 也令青年名譽受損, 執法者的行動其實有助合法遊行活動得以和平進行.

男爵府

freespeech 發表於 19-9-11 21:58
我見到個青年跑,是逃跑而不是攻擊。
好,佢叫唔停,警察趕上,幾個捉住佢,再按在地。…………可以停了吧 ...

看過不少相關片段, 那個青年面戴口罩, 在事發前多個畫面, 包括有人破壞閘機時出現在現場.

當警方進行追捕時, 該青年是有逃跑.

平心而論, 當時站內已有破壞發生, 點解青年選擇戴上口罩出現在現場? 另外如無參與違法活動, 點解見到執法人員要逃跑?

所以青年人是因懷疑參與違法事件及在見到執法人員時逃跑, 於是在追捕和拘捕過程中受傷.

至於excessive force與否, 說穿了就是主觀判斷.

男爵府

freespeech 發表於 19-9-12 21:12
1. 有人破壞閘機時,個男仔在現場。(即冇見到佢落手破壞。咁他其人做的事,要佢找數,只因為佢跑得較慢。 ...

我諗你都明白流出來的片段不會是事實的全部. 如果你認為咁就可做到正確判斷, 就太單純. 我上文的描述, 只係話佢在場及有逃跑所以有可疑. 要等水落石出就等調查結果, 如果查到無關, 當然無須找數. 至於拘捕過程, 就必會涉及一定武力.

如有覺得拘捕過程受不合理對待, 可去投訴, 再待調查結果. 非調查人員基於不完全資訊的判斷, 不是主觀難度是客觀?

男爵府

freespeech 發表於 19-9-15 09:52
好一句'等水落石出,就無須找數' ,但當事人已經好麻煩,好困擾。到時可能又比人話: 警察拉人,黃絲法官 ...

年青有為, 可以選擇唔做當事人的.

政治多陷阱. 年青人入世未深, 好易被騙而牽涉入佢地擔當唔起的事件. 成年人是要勸導他們遠離危險.

警察作出拘捕, 會睇好多現場因素和證據加上判斷, 例如見警就逃. 如果真係無參與任何違法事情, 無須逃走, 以免瓜田李下.

呢排香港咁亂, 激進人士到處破壞, 導至執法可能會更嚴. 如果無呢班人, 警方點會無故執法?

男爵府

freespeech 發表於 19-9-15 09:59
拉人唔等如要打到頭破血落,就是咁簡單的道理!

由最初令人尊重的和平遊行, 用一個個藉口演變到示威衝擊, 破壞設施, 封路, 阻人的不合作運動, 包圍推撞不同意見者, 搶拍照者手機, 攪機場攪旅客, 掟汽油彈, 緃火, 襲警, 搶犯, 拒捕... 違法程度一直升級, 社會的損失亦一直升級, 社會安寧被破壞.

到今時今日仍然同情違法者, 就是站在社會安寧的對立面. 如果仍覺得被捕者是普通無參與的市民, 是侮辱了廣大市民的智慧.

如果選擇與犯法者為伍, 難道可以獨善其身? 選擇違法是會有風險, 包括是被捕, 在拘捕過程中受傷, 承擔法律後果等.

請不要美化違法行為. 也不用包庇違法者. 被捕者覺得受不合理對待可投訴. 自論自由下可以有意見表達, 但查案審判交由執法人員和法官.

男爵府

關於呢件事, 我想話:

1. 有淺黃意見領袖剪走左開頭襲警部分, 做左條片由被捕者被制服播起, 引來同好者留言咒罵警方, 但當有人播出完整片段, 同好者就唔再回答. 所以比起望住幅相或部份片段就評論往往是不妥當的. 睇多啲完整片段, 可以更接近事實. 睇完某片, 問多句點解會咁? 之前發生乜事等, 有助尋真.

2. 見到有深黃FB放完整片段, 我完全諗唔明, 因為明顯係襲警反抗引致被捕. 誰知那裡不少留言竟然大讚襲警灰衣男是申張正義的義士, 像關公對抗惡勢力. 那一刻, 我無言了. 究竟人心要有幾扭曲, 仇恨同誤解有幾大, 先至可以有呢啲觀點?

男爵府

greenlover 發表於 19-9-16 20:02
由六月以來,有邊次黃絲同反對派會話警察捉等啱,啲武力又使用得適當㗎,因為佢地係反對派,同啲暴徒係一伙 ...

文宣係一種策略. 如果係黃人開舖, 無視令其沉底是上策.

呢度係我主場, 我唔介意佢地用道理來討論. 如果真係有道理係可以接受.

但係一般來說, 見到都是人云亦云的假消息和主觀評論, 如果唔講清楚件事, 只會讓假消息和主觀評論當道.

講道理的話, 明眼人係會睇得出, 或者有人會慢慢分辨真假都未定.

男爵府

睇左佢呢個單方面故事, 事件仍在調查中. 你想表達啲乜?

男爵府

Macusmama 發表於 19-9-17 14:05
無錯,你岩,讚同啦..應學外國啦,香港己太仁慈了,呢D恐怖份子份子,應以亂搶射死,一個炸彈炸死佢地...監都唔洗 ...

睇黎你好火滾. 但請冷靜, 唔好失去理智. 犯法的人就由法律處理好了.

男爵府

shirley_mui_yuk 發表於 19-9-17 18:27
我想問下個男示威者做左咩事要比警察打?

太子站外有非法集結, 警方已在場執行職務. 拘捕前只見到當事人對住一班執行職務中的警員作出挑釁. 當警員行過去時, 佢逃跑, 於是警方作出拘捕行動, 過程中有使用武力.

在有人非法集結的地方, 真係行經都有可能被懷疑參與非法集結. 比起其他正在離開的一般市民, 事主選擇向在現場警員作出挑釁, 加上逃跑, 相信這和警方判斷要拘捕有關.

在有人違法下, 選擇儘快離開現場和選擇向警員作出挑釁並逃跑, 是有分別的.

想表達政見是有自由, 但在警方在執法時這樣做, 是在挑戰自由的底線了.

支持者或許會淡化事件, 說佢講幾句話就被拉十分好無辜, 而無視當時環境和情勢. 如果佢無做錯, 法庭會還他一個公道, 否則就要為佢做的選擇承擔後果.

SugarBoo    發表於 19-9-19 13:39

男爵府

shirley_mui_yuk 發表於 19-9-18 15:56
只是挑釁,需接受暴力執法嗎?
我支持警察拉佢,調查他身份,但不接受幾名警察圍住佢打
你似乎都不知自己開呢個post既意思,及你既解釋十分牽強及誤導

站在該當事人立場, 佢會覺得挑釁無問題, 但可能他沒有留意到其行為是影響當時執行職務的警察, 令警方決定採取執法行動進行拘捕.

站在警方角度, 當事人的相關行為或許會為其職務和行動帶來危險. 誰知他會不會在這邊進行騷擾, 以協助其他同黨在附近地方進行犯法行為? 既然懷疑他可能違法, 那對方身份便是疑犯.

站在市民的角度, 可能會關心鏡頭前的一瞬間: 一個青年人被警察打, 而鏡頭前的一刻他似乎沒犯法. 可是, 市民單從鏡頭, 是沒辦法明白當時的形勢, 也沒可能了解鏡頭前後發生什麼事. 表達同情是人之常情, 但看來是忽視了他當時身份是疑犯, 而拘捕疑犯時需要使用武力這個事實.

至於你行文最後一句說解釋牽強及誤導, 我從你的回答中找不到你這樣寫的原因和理據, 只能當是沒有事實根據的個人意見.

其實, 只要用不同角度分析, 可以去除站在單一立場的主觀評論.

首頁

尾頁

跳至