自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學習態度越嚟越差, 上學期考試保持全級頭五名, 今次成績 應該很差, 因為所謂嘅停課不停學對阿女完全沒有作用。 佢好想轉校, 但大部分學校都仲係網 課中。 轉校其實作用應該會不大。 青春期情緒 不穩, 今日 話想轉校明天又話唔想! 每次上網課 就發曬脾氣, 話 老師淨係鬧人都半個鐘頭啱啱好可以落堂!

大宅

Charlotte_mom 發表於 21-3-18 10:51
咁咪試吓,試咗睇吓有咩結果再決定都唔遲。始終呢間唔係阿女心水,佢讀得唔開心都有機會的。自己用努力考 ...

但今次成績應該無法見人,

wcpcelia    發表於 21-3-19 16:14

[/url]

大宅

Shellyxlk 發表於 21-3-18 11:01
其實上zoom又真係好辛苦,你個女似想讀書,但係zoom嘅環境影響好大, send埋之前頭五名嘅成績表一齊去試吓 ...

冇錯中一第一次考試係全級第一, 上網 課後已經跌咗。 今次再跌, 在尋找 可以上實體課學校, 希望可以尋回 阿女的讀書熱情

[/url]

大宅

平平無奇2 發表於 21-3-18 11:38
好多父母成日話讀書好,讀多啲書仲好。但係有幾多人真係適合讀書,如果唔係真係浪費仔女嘅時間,仲浪費父母 ...

作為父母只想子女有一條 好行寬闊嘅未來, 誰不知道未來的路是他們的 。 作為引領者 我們要為他們保駕護航 ,但今時今日香港嘅現況 要下決定,實在困難。 一年多疫情中嘅新常態, 家長 孩子 嗰種忐忑不安真係無法形容, 親子 磨擦 不協調 浮現。 家長本身亦從未 想像得到嘅情況, 只想在這裏 說出來發洩。

[/url]

大宅

Pooh529 發表於 21-3-18 14:14
band幾學校?如果肯自主學習band 2轉band 1中尾都可以追到,如果學習態度因為zoom嘅關係,預咗就算去到band ...

普通band2中 尾 學校, 好大程度上係上網課心散不專心, 升中後考得好有啲自滿, 覺得自己入了低一個band的學校, 再加上疫情上網更更加不滿意學校,

[/url]

大宅

ren 發表於 21-3-18 16:32
中二,有個麻煩處是下年要選科,佢現處級頭,保持到的話下年選科有優勢。(尤其如果佢已經有些選科的想法) ...

我唔想轉校 , 但都會積極同佢去搵學校轉, 青春期荷爾蒙令佢脾氣差, 好彩仲肯和我談談心 事,。
一年多的疫情令人心情煩悶, 想和大家發洩 一下情緒, 多謝意見

[/url]

首頁

尾頁

跳至