自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我個仔情況同你個仔差唔多,都係爭左一年左右,表達能力表較差,當時醫生都話去主流學校,最後我選左一間活動教學既學比佢讀

其實主流學校裡面你好難搵到一間係比較多特殊教育,因為資源有限,當初我就首先搵一D係活動教學既學校,因為傳統教學唔適合我個仔,跟住再睇那些選定既活動教學學校有咩資料去比我個仔,睇唔夠清楚,我就打去問校長對I位小朋友有咩特別安排,最後邊間多D就去邊間~

至於填特殊需要,我認為一定要填,你唔填如果第二時入到那間學校,而學校基本唔知你個小朋友有咩需要特別協助的,我當初有填特殊需要,醫院會SEND呀仔D檔案去學校,當呀仔第二日返學,我打去學校問班主任,佢已經知道我個仔咩情況,佢會有特殊安排比我個仔,例如坐前小小,同會留意佢小小,同埋唔好驚學校會標簽左唔收喎,呀仔呢間學校係我第一志願黎,第一次就中左,完全唔駛等大抽獎~

男爵府

原帖由 小倩 於 10-9-14 18:29 發表

阿仔响暑假被評阿氏, 未正式開學返適應班嗰陣, 我已經將CAC份report交俾學校...
學校真係即刻有跟進!

樓主, 建議選官校, 一定會有呢方面資源 ...

係,我覺得應該比學校知道小朋友有咩問題,先可以幫到佢,收收埋埋佢,想幫都幫唔到,唔講的話,要學校慢慢了解呢個小朋友有問題,亦白白浪費好多時間~

樓主,唔好驚標唔標簽問題,最緊要你自己面對到,唔駛睇人地點睇,最緊要自己明白自己個小朋友係某方面弱,唔代表部都係差,你要明白佢語言弱,實有第二方面有優點~如果一間學校因為個小朋友有某方面弱力而標簽左佢,咁呢間學校入唔入都把就啦~

男爵府

原帖由 eyan 於 10-9-16 13:30 發表

其實我當初都好堅決0廿同社工講我一定會報尼頂比學校,但到埋牙一亥,真係堅決吾到,真係好怕我一個錯誤既決定而影響左佢既小學生活.

行錯路,個個都行過,我都試過比亞仔入一間唔好既幼稚園,令亞仔極度不安咁生活左一年,但係有問題就唸辦法解決,實搵到條出路既~

無咩好驚架,因為要驚,仲有大把野驚,就算可能唸住唔填,到最後都可能有咩變化,其實現在多左好多小朋友有言語障外呢個問題,好多學校都增設左資源去幫助呢班小朋友學習,所以真係填比唔填好,學校知道就可以安排資源去幫助佢~(但千其唔唸個D會幫助好大囉)

男爵府

原帖由 eyan 於 10-9-16 13:38 發表

我係屯門區,你尼?
我都係社工同我地傾呀仔既語言發展提到我先知有尼樣野,佢地話吾報上小學,就會6歲後再無醫生跟進,佢又語有d學校會有語言治療師注校,如果係尼d學校,小朋友就吾駛出荃灣見治療師,但係佢地就提供吾到 ...

哦,原來你都係住屯門,我都係呀
話時話,我知係過左六歲如果再讀多年K1,係無左I位,係個間幼稚園既I位老師就唔再跟進呀,但如果你係醫做開評估,醫生都會跟進架,因為我個仔升左小一之後,醫院都有再約我返去做評估,睇返D進度

另外,你唔知邊間有語言治療師,你可以打去心儀學校問下,我那年都係咁做架,打去搵校長或者副校長,講我個仔係I仔,想問下佢有咩資源同有無言語治療師

首頁

尾頁

跳至