跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

畀面勳章

Hello, 大家好.. 我都係一個係馬來西亞住o既HK mami. 你地就好啦.. 大部分都係住係KL. 我係住係檳城o架.. 黎左馬來西亞3年喇.. 宜家有一個囡囡一歲大

打算5月會同囡囡同c6一齊番hk..
CX宜家做緊promotion.. 來回機票連tax都係RM600. 仲平過Air Asia. 有興趣可以去cx website 睇下

大宅

畀面勳章

嘩..我無黎一排.. 變左咁熱鬧
Elefant老婆.. 你都係住係penang o架? 我都係喎.. 得閒約出黎吹下水喇..

我同puffer-fish 一樣.. 有一個女.. 一歲半喇.. 佢個女大我個女少少..
我2005年結婚.. 跟我老公一齊住係penang.. 黎左都四年喇

大宅

畀面勳章

唔緊要喇.. 我唔係好記得我個女宜家有幾個月大喇..
前幾日我個女終於識叫媽咪喇.. 不過叫叫下就變左叫mimi.... 跟住就成日叫我mimi 喇

係呀.. 今個星期五就上機喇.. 唔知點解penang 去hk o既flight schedule 鬼c咁早.. 朝早六點幾就要到機場喇.. 都唔知我個女會點添

大宅

畀面勳章

HIHI.. 各位媽咪.. 我番黎喇..
唔駛擔心我.. 因為我地係香港好開心.. 雖然今次要番自己屋企住.. 又要訓梳化.. 不過我個女一D都唔覺得我屋企細.. 仲成日走黎走去同姨姨玩

係香港個幾日.. 咁啱有單H1N1 CONFIRMED CASE.. 因為可能係外地傳入.. 所以o係香港D人都唔係咁緊張.. 亦都無乜人帶口罩 .. 啱啱睇YAHOO 新聞.. 宜家又有另一單CONFIRMED CASE .. 不過應該會好快無事

睇番D POST.. 原來大家都講緊申請/EXTEND VISA.. 等我都攞番個PASSPORT出黎.. 哂下冷先

PUFFER FISH.. 點觲你可以有3年o既?? 你係唔係係putrajaya 到搞..所以佢比多幾年你?? 我生左個女.. 宜家都係一年一年咁extend.. 黎緊八月又到期喇.. 今次問下佢可唔可以攞多幾年先..

不過之前我已經問過.. 未可以申請5年.. 佢地係無比原因.. 只係好簡單一句.. 宜家你仲未申請得5年visa.. 都慣哂喇.. 呢頭報紙賣哂頭條話可以申請5年visa.. 去到又係另一個版本.. 算啦.. 無進步.. 就係咁o架喇..
政府都唔知自己做緊乜野

大宅

畀面勳章

唔同immigration office 就有唔同o既outcome?? 佢地咁好比你揀.. 我就連個張form都未見過.. 唔通penang o既immigration 唔知有呢張form o既存在??

點解你唔揀5年?? 5年先再renew一次.. 唔駛咁煩嘛

乜宜家o既visa 已經無左唔可以做野呢句野?? 我次次攞親都有寫o架喎.. 乜又有唔同o架?? 另外顏色我都同puffer fish 一樣.. 完全無留意.. 次次都係check下係唔係一年期就算

相只係比左一次.. 就係我係香港擺酒時影o既相.. 之後都無問過

大宅

畀面勳章

如果PENANG IMMIGRATION 成功比過5年出去.. 咁應該我下一次都可以APPLY啩??

原來魚魚你2004年1月就過左黎喇.... 我比你遲年幾.. 我2005年9月先過黎

ELEFANT老婆.. 個VISA係乜野COLOR要聽日先覆到你.. 因為我老公將我個PASSPORT收埋左係一個好安全o既地方.. 哈哈

大宅

畀面勳章

嘩.. 你地好勁呀.. 咁鬼夜都未訓.. 2點幾我已經同我個女都訓到成隻豬咁喇..

puffer-fish.. 我個女尋日去打針.. 佢又唔夠重喇.. 比上次少左0.1kg.. 我懷疑佢個磅有問題.. 因為我個女一日食足5餐

大宅

畀面勳章

我都會比我個女讀華校.. 因為我覺得中國人唔識中文係會比人笑o既.. hehe

不過我屋企宜家除左我之外.. 全部人(我6299以及我老公)都係英校o既.. 所以將來教功課o既重任就會係我身上

我老公同佢屋企人都唔反對將來我個女讀華校.. 不過佢就想讀到小學之後.. 中學就轉番英校.. 佢地始終o既心態都係覺得中文無英文咁重要.. 佢地o既concept 只係覺得識就夠.. 唔駛讀咁多中文.. 好english-minded

大宅

畀面勳章

激死我..我頭先打左成篇野.. 唔知點解會無哂....

我老公三兄弟都係st. xavier 讀.. 可能父母o既關係.. 又或者當時o既社會英文比中文強..所以就讀左英文學校.. 跟住就去左澳洲讀書.. 畢業後就番黎檳城.. 宜家做個份工.. 個老細係美國人.. 所以根本用中文o既時間真係唔多.. 不過當好似我地咁樣. 係香港讀書同生活, 接觸中文較多.. 就會發現中文係好有用.. 到左我個女呢代.. 我更加想佢學中文.. 我問好多讀英文學校o既朋友.. 佢地都好後悔當時無讀過中文.. 宜家再讀就真係遲左少少

如果出名O既女校.. 我淨係知道檳華女校... 要入都唔容易.. 最好就係識D 校長呀.. 校董呀..

九陽O既豆漿機我都聽過.. 好似幾好用.. 可以係邊到上網訂到?

JSHOPPER.. 我都未開始睇.. 呢期都係淘寶多.. 買左好多BB衫同自己O既衫

大宅

畀面勳章

唔好嬲.. 唔好嬲 !! 唔好哂時間去嬲呢d 無文化o既人.. 我今日都去左gurney.. 都有好多bb車係個shopping mall到.. 我d friend 個個都驚H1N1.. 唔敢帶個B出街.. 佢地話同機D人都未搵哂出黎, 所以好驚出街喎..

不過好似唔係好多人都係咁諗.. 成個SHOPPING MALL都係人

我6299唔係天主教徒.. 不過我知我屋企好多姨媽姑姐o既仔都係o係呢到讀.. 應該唔差啩

如果係淘寶買野..我多數都係搵人充值.. 然後就寄去我friend到 (我friend係深圳做野), 之後就集齊哂所有o既貨就一次過寄去我細妹(香港)屋企..(佢攞走哂佢買o既野) 之後再寄過黎馬來西亞.. 不過如果係買豆漿機.... 我可以搵我另外一個friend .. 用船運過黎.. 因為寄飛機係會中tax o既..

其實另外有一樣野我想係淘寶買o既.. 就係光波爐.. 我睇其他人o既comment.. 好似好易用

宜家如果用順風送到香港.. 唔係商業地址.. 會收多20元.. 最低消費至少60元一公斤... 所以如果同人一齊買.. 就可以share番.. 咁會無咁貴

大宅

畀面勳章

我估應該唔可以用恆生card 係馬來西亞hsbc atm 攞錢.. 因為大家都唔同銀行.. 同埋呢邊都無恆生bank ...

你可以入張card試下.. 最多佢咪話唔recognise 張卡.. 唔會食卡o既

大宅

畀面勳章

你係唔係o係Orange Bear 到買o架.. 我之前幫我細妹同事一齊買左幾百蚊衫.. 我個2件個碼就偏大左少少.. 不過都ok o既.. 只係著左比人話似大肚.. haha

佢地發貨速度真係好快.. 三幾日就已經送到我個friend到.. 不過唯一缺點係d客服姐姐要好耐先覆你.. 問少少野或是confirm order 都要等半日..

原帖由 puffer-fish 於 09-5-20 21:48 發表

我絕對係肥呀,因為我現在好難買到衫,一般店的XL我都著唔到,咁點會唔肥??我一定要買果D加大碼店/鬼婆衫先得呀>_<
果間淘寶大碼店寫的size好準,你跟佢寫的detail睇下邊款岩就得啦,我買左好多次啦,咁耐以來只有1件唔 ...

大宅

畀面勳章

宜家我同個女都係講英文多.. 因為屋企人得我一個人識中文, 再加上檳城唔似吉隆坡.. 廣東話唔係好普遍.. 所以都係福建話加英文

不過我有d hk mami friend 係penang住.. 因為自己湊.. 所以都同小朋友講廣東話

大宅

畀面勳章

上淘寶會上癮o架..
我多數都係叫我細妹夾埋其他野一次過寄比我.. 郵費可以上香港郵政個網到check..

大宅

畀面勳章

係喇.. 係檳城唔識講福建話真係有D 格格不入o既感覺.. 原來你都有番學.. 學福建話o架.. 我只係去popular 買左本書.. 自學咋.. 不過都係識聽唔識講.. 可能我屋企..6299同我老公都係講福建話.. 久而久之都識聽少少(起碼佢地講我壞話我都識聽)..haha

以前唔識講又唔識聽.. 真係好鬼戇居.. 有一次同我老公見佢地d friend.. 佢地講d好笑野.. 講完成圍檯都係到笑.. 就只有我一個唔知佢地講乜.. 好得無癮囉

你新屋隔離有個香港人.. 咁就好喇.. 起碼將來問隔離借豉油都唔駛講英文喇..

你新屋係邊樹o架? 睇下近唔近我屋企

大宅

畀面勳章

Elefant老婆
話時話.. penang d 樓真係幾貴都會賣哂.. 係tesco 附近.. 有一個樓盤叫platin**.. 一個unit 都已經70萬.. 都未起好就已經比人掃哂.. 起好左.. 就一定過1M... 所以如果係hk 搵錢.. 然後係呢邊買樓.. 實有賺

bebe818, 宜家我都同緊我6299一齊住.. 好彩我6299係一個好易相處o既人.. 或者可能佢見我係外地黎.. 好多野都唔係好計較.. 我地一齊住左3年喇.. 因為之前老公成日都要出trip.. 同埋屋企只有兩老住.. 大哥細佬都搬哂出去.. 係62提議我地番黎住.. 間屋無咁靜.. 宜家再加上有個女.. 我99幫我地湊.. 所以一齊住都唔係絕對唔好.. 我就係一個例子.. 如果小朋友由家人照顧.. 會比心機照顧多d, 學野都會快d.. 如果有一日你真係要同你老公父母一齊住.. 盡量諗得positive d

大宅

畀面勳章

今日會再去immigration extend 我個visa.. 睇下今次可唔可以攞多幾年先..

bebe818, 原來你仲未有小朋友.. 呢幾日突然間有個諗法.. 幸慶自己宜家有個女.. 起碼將來老公有咩事.. 都有個女幫你.. 因為呢邊我都預左佢唔會比pr 我... 隔幾年去一次immigration 都有個識馬拉文o既人陪你一齊去..

呢邊我覺得同政府d人打交道.. 我地唔識馬拉文會蝕底好多

所以快d有小朋友都唔係唔好o架..

大宅

畀面勳章

今日下就去左penang immigration extend 我o既visa.... 唔知係唔係星期一o既關係.. 個office 好多人.. 雖然出面有三幾十人等緊.. 但係開o既counter 就只有3個.. 仲要係最少20分鐘先叫一個no.. 最高峰係淨係個攞form o既counter .. 已經排左超過10人.. 我同我老公呆等左差不多三粒鐘先走得

今次apply都係批一年.. 問左n次.. 佢地都話penang 只可以批12個月.. 今次o既visa都係紅色o既.. 不過就無左個句唔可以做野o既statement

大宅

畀面勳章

我都唔識人攞過5年.. 最勁都係阿魚魚攞左3年..不過佢唔係PENANG 喇.. 唔同STATE 真係有唔同OUTCOME.. 你下一次幾時EXTEND.. 到時問下.. 佢比唔比你APPLY 5年mouth:

大宅

畀面勳章

我本passport又真係唔夠5年.. 好似2011年就到期.. 不過當我老公問個攞form o既officer.. 佢都無睇過我本passport 就直接講呢到批唔到多過1年o既visa

係啦.. 無期望就無失望.. 好彩都係一年去一次

首頁
12345...6

尾頁

跳至